Ik mompel nog half slapend ‘shona shim’ tegen mijn gastmoeder die mijn zusje probeert te overhalen toch haar rijst op te eten. 45 minuten later sta ik fris gewasen in de straten van zuid-korea, een klein meisje wijst ‘onji kabang'(grote zus, je tas). ik bedank haar en rits mijn rugzak dicht. Vriendelijkheid werkt besmettelijk, 5 minuten later vraag ik aan een oud vrouwtje ‘harmoni hesejo?’ (grootmoedertje hulp nodig) en help ik haar om met haar grote vracht karton de deadline van de voetgangerslichten te halen.
een paar dagen geleden liep er een geschrokken peuter met open armen op mij toe om getroost te worden. waarbij hij in zijn en op mijn broek heeft geplast. terwijl zijn vader de auto achternarende die zijn zoontje had laten schrikken er met zijn handtas op slaand. het kleintje vertrouwde mij blindelings ,en begint terug te huilen als ik hem aan zijn vader geef.

Zuid-korea is een van de landen met de minste criminaliteit, als ik mijn portemonee op straat laat vallen ligt die morgen nog op dezelfde plaats. iedereen in de straat wordt aangesproken met oni (zus) opa (broer) oma (moeder) enz.. wat is er mis in belgie en nederland dat ik mensen wantrouw die gewoon hallo zeggen op straat.
misschien zouden we moeten beginnen met iedereen als zus of broer aan te spreken , want wie besteelt nu zijn familie?

Dit is mijn eerste column dus ik zou het leuk vinden om jullie mening te horen?


5 reacties

pepe · 28 november 2003 op 08:05

Ja eveltje, als iedereen zo zou reageren zou het veel leuker zijn.
Maar helaas de mensen zijn niet meer zo vriendelijk voor elkaar.

deZwarteRidder · 28 november 2003 op 10:10

Hoi Oni Eveltje..
vond je column nnet te kort om er een eerlijke mening over te geven en je ggegevens bij je info vertellen me ook niet veel meer..maar je schrijfstijl is leuk…kom op nog eentje voor de smaak..
Rich@Rd

Kobus · 28 november 2003 op 12:09

Zouden broeders en zusters van Jehova en Het Leger des Heils, om er maar een paar te noemen, elkaar dan nooit onrecht aandoen ?

Hier in Nederland ligt de weelde vaak nog op straat. Tot 20 eurocent zijn we te beroerd om het op te pakken. En ligt er een portemonnee, dan denken we dat iemand een geintje met ons wil uithalen. (Vastgelijmd, of met een touwtje).
Dat zijn nog de enige redenen om niet te bukken, en het in onze eigen zak te steken.

Inderdaad, wel een beetje kort. Maar een volgende column zie ik gaarne tegemoet. Veel succes !

Li · 28 november 2003 op 14:52

Welkom op column X Eveltje.
Je eerste column is een echt doordenkertje. Helaas zijn er mensen die er zelfs niet voor terugdeinsen om hun broer of zus te beduvelen. De stof mag inderdaad wel iets uitgebreider zijn. Maar dat gaat je zeker lukken want je hebt iets te melden!;-)

li

eveltje · 28 november 2003 op 15:28

bedankt voor jullie reacties, een beetje kort zie ik nu ook. maar ik hab al iets nieuws ingestuurd, niet echt een column maar zeker wel langer

Geef een reactie

Avatar plaatshouder