Van huis uit ben ik nogal naïef. Dat komt door het feit dat ik katholiek ben opgevoed en wie dat ook is, zal beamen dat je er bepaald niet scherper van geest door word.
Het CDA teert op mensen zoals ik, denk ik altijd maar. Zonder de inquisitie hadden mensen als Jan Peter B. nooit de aanhang gekregen die ze op het pluche heeft gebracht. Maar dit terzijde. Naïef dus. Maar zo langzamerhand niet meer zó naïef. Want ik ben ook Nederlander en komt men bij ons volk aan de portemonnaie, dan worden wij al snel grimmig en arglistig.
Want is het u opgevallen het laatste jaar? Voorzover ik het kan inschatten kan het zelfs de niet van nature Nederlandse inwoners niet ontgaan zijn. Ooit, toen de gulden werd verkwanseld voor dat ding dat het midden houdt tussen een medaille van de 2e klasse zaterdag-amateurs en een omhooggevallen koffiemunt, de euro dus, deed men er te ´s Gravenhage zo juichend over. En meneer Duisenberg, ónze meneer Duisenberg werd de baas van de Europese bank. Daar moesten wij allen toch het belang van inzien. Zoniet de Hollander, die in al zijn nuchterheid oplettend toekeek wat er met de prijzen zou gebeuren. Omrekenmachines vlogen als broodjes over de toonbank, sterker nog: ze waren net zo duur. Het was de Hollander weliswaar ontgaan dat de prijzen in de voorgaande zes maanden al structureel waren opgeschroefd met steeds een paar cent, maar onze gezonde argwaan hield alles goed in de gaten.
Wennen was het wel met al die halve bedragen en het had tot gevolg dat velen een verkeerde inschatting maakten van wat iets kostte maar geld moet rollen, zoals de nieuwbakken bankdirecteur vanuit de ivoren toren riep.
Op de dag van de invoering van dat monetaire gedrocht stond ik bij een pompstation. En zie: een liter loodvrij kostte exact 1 euro. Dus 39 liter kostte 39 euro en dat rekende makkelijk. Een maand later was diezelfde liter opeens 2 eurocent duurder. Da´s omgerekend in écht geld maar liefst een stuiver, vriendenj en vriendinnen. In een maand tijd was de prijs met een stuiver omhoog gegaan en er was vrijwel geen hond die het merkte. Want de oplettende rekenaar zat thuis aan de keukentafel, in de ene hand zijn loonstrook, in de andere de eerste aanmaning. Wat bleek het geval? De lonen waren allemaal gehalveerd, maar de prijzen waren dat niet. In sommige winkels had men alleen het guldenteken vervangen door die rare halve maan met twee stokjes erdoor. Men had er een stokje vóór moeten steken, maar het was een zegen, zo bezwoer meneer Duisenberg, ónze meneer Duisenberg, ons telkens weer.
Inmiddels zijn we een paar jaar verder. Ik ga u niet vertellen wat de prijzen nu zijn. Loop naar de pomp, zou ik zo zeggen! Dan kunt u het zelf zien. Maar een flesje water van 0,33 cl op het Dancevalley Festival in Spaarnwoude kostte afgelopen weekeinde € 2,-! Dat is (omgerekend naar echt geld) meer dan twee gulden en twintig cent. Voor een flesje water! Nee, antwoordde de organisatie desgevraagd, ander water is er niet te krijgen. Het Rembrandtplein in Amsterdam heeft de duurste terrassen van heel Nederland. Een rondje van twee bier, twee rode wijn en twee glazen frisdrank kostte de onderzoekers € 15,-. Dat is maar liefst vierendertig gulden!
De economie trekt langzaam weer aan, schreeuwden de krantenkoppen de afgelopen week. We klimmen voorzichtig uit het dal. Ondertussen flemen allerlei geldinstituten ons om toch vooral nog wat te lenen. Daarvoor is zelfs Frits Bom, ooit de openbaar aanklager van de Nederlandse consument, gecontracteerd om ons over de streep te trekken. Zonder enige gêne heeft Bom, van wie ik dacht dat hij reeds lange tijd geleden Godzijdank ontmanteld was, zijn schijn van onkreukbaar rechtvaardigheidsgevoel verkwanseld aan een tollenaarsbedrijf. So much voor de oprechtheid van een VARA-coryfee. Wim Kan zei het al: ‘Dat heb je met rood. Als het oud wordt, laat het los.’ Lenen, jongens, blijf lenen. De ruif is nog lang niet leeg.
Vorige week meldde de ING-bank aan de wereld dat zei dit jaar maar liefst 2,8 miljard euro winst had behaald.

In zijn tuin in Wassenaar strekte oom Wim zijn benen en rekte zich behaaglijk uit.
‘Mooi,’ zei hij en geeuwde. ‘Onze aandelen zijn weer een flink stuk gestegen. En het sappelen is voor het belangrijkste deel van de burgerij weer een alledaagse bezigheid. De maatschappelijke tweedeling is weer terug. Heerlijk! We dronken een glas, we deden een plas…’
Even wierp hij een blik omhoog.
‘Gretta!’ riep hij toen. ‘Moet die vlag niet weer eens in de was?’


11 reacties

Ma3anne · 15 augustus 2004 op 08:52

Dankjewel voor de uitgebreide uitleg, waarom ik niks van de vakantieman moet lenen. 😀

Heerlijk hè, om zo af en toe je gal eens te spuien over die rot-euro. Kun jij die muntjes al uit elkaar houden zonder je leesbril? Ik nog steeds niet! 👿

Dees · 15 augustus 2004 op 09:10

Het enige waardoor ik nog wel aan het twijfelen sla aan de zogeheten gierige volksaard der Nederlanders, is dat er niet harder gemord en gemopperd wordt over die schandalige prijzen. Goed, iedereen gaat eens wat vaker naar de Aldi, de Lidl en de Dirk, maar verder 😕

viking · 15 augustus 2004 op 10:14

[quote]een flesje water van 0,33 cl op het Dancevalley Festival in Spaarnwoude kostte afgelopen weekeinde € 2,-! Dat is (omgerekend naar echt geld) meer dan twee gulden en twintig cent[/quote]

€ 2,- is inderdaad meer dan twee gulden en twintig cent!
Eén geluk voor jou, dat het schrijven van columns je een héél stuk beter afgaat dan rekenen… 😛

Bakema_NL · 15 augustus 2004 op 11:01

Het hele euro-debacle is JPB echt niet aan te rekenen, daarvoor moeten we allereerst bij anderen zijn………nogal een misvatting om de huidige regering daar de schuld van te geven, het overstappen op de euro is niet na een weekje besloten.
En met zijn allen zijn we het er mee eens geweest, onze regeringen zijn toch gekozen?
En ja, we zijn er flink, heel flink, mee genaaid. En nee, je kunt winkels echt niet alleen de schuld geven, zij krijgen hun spullen ook van leveranciers en betalen net zo goed voor de goederen, dus zo simpel is het ook niet, al denkt vrijwel iedereen van wel.
We zijn genaaid en we zullen er mee moeten leren leven. Maar aan de andere kant wilden we dat toch ook? Ik hoor zo veel Nederlanders toch altijd roepen en schrijven dat het zo oneerlijk verdeeld is in de wereld, er zijn zo veel arme mensjes etc? Nou, die worden nu geholpen, want in Nederland hadden wij het goed en elders in Europa ging het vaak een stuk minder. Die landjes profiteren nu lekker mee, ten koste van ons. Maar dat is dus terecht, want ik lees en hoor zo vaak dat Nederlanders de rijkdom in de wereld toch zo oneerlijk verdeeld vinden…………of zou de pijn in de portemonnee toch een beetje te erg zijn? Eigenlijk kan ik alleen maar hard lachen om dat soort naïeve mensen.

Joeri71 · 15 augustus 2004 op 11:57

En over dat je salaris gehalveerd is en de rest even duur is gebleven is natuurlijk ook wel iets tegenin te brengen…Ik bedoel kijk nou eens echt naar wat je nu koopt en wat je vroeger kocht..is dat nu werkelijk zo veel minder ik geloof er niks van, in mijn omgeving is daar althans niets van te merken.

Verder wil ik nog ff zeggen dat Bakema ook hele sterke punten heeft 🙂

KingArthur · 15 augustus 2004 op 13:29

Mooie omschrijving van ons nieuwste ruilmiddel en een goede column.

Jammer van het rekenfoutje waar Viking het over heeft maar taalkundig blijf de zin kloppen.

@ Joeri en Bakema, is het niet zo dat een regering ook de verantwoordelijkheid op zich neemt van beslissingen genomen in voorgaande regeringsperiodes?

Raindog · 15 augustus 2004 op 13:33

Onlangs heeft een of ander onderzoek aangetoond dat de Nederlanders zo ongeveer het slechtst te spreken zijn van de hele EU terwijl het eigenlijke prijsverhogingseffect relatief gezien best meevalt. Het is belangrijk om naar de bron van dat soort cijfers te kijken en laat ik die nu toevallig even niet bij de hand hebben.
Ik kan het vooral wel aan mijn eigen bestedingsgedrag afmeten en dat is wel degelijk veranderd merk ik. Na een zoveelste te duur biertje in een kroeg wil ik nog wel eens terugdenken aan die tijd dat een pilsje twee en een pakje zware Van Nelle viereneenhalve gulden kostte. Als ik vervolgens dan nog even stevig te duur doordrink, kom ik doorgaans uiteindelijk tot de conclusie dat er helemaal niets veranderd is.
😉

Raindog · 15 augustus 2004 op 13:38

Ow, over de politieke kant van Ton’s verhaal:
Volgens mij heeft Ton niet bedoeld JPB verantwoordelijk te stellen voor de introductie van de euro. Hij wilde denk ik even aangeven waar zijn politieke wortels lagen en hoe hij daar nu in het algemeen over denkt. Maar dat terzijde.

Mosje · 15 augustus 2004 op 19:47

Beste Ton,

Rekenen kun je inderdaad niet, want ook op een andere plek klopt je rekensommetje niet.
15 Euro staat niet gelijk aan 34 gulden.
But who cares, voor wat betreft de strekking van je verhaal heb je helemaal gelijk.
Hoewel er ook heel andere kanten zitten aan de
[url=http://www.intermetzo.com/column/column21.htm]munthervorming[/url]

Louise · 15 augustus 2004 op 20:09

Ik ben er al vrij snel mee opgehouden om de boel terug te rekenen naar de gulden. Ik geef het nog net zo makkelijk uit ook. Niet meer en ook niet minder.
Maar, en dat moet ik er misschien wel even bij vertellen, ik ben vreselijk naïef wat geld betreft. Voor mij heeft het absoluut geen waarde, en dat is natuurlijk een groot zwak punt, waar ik vaak tegenaan loop. Voor mij begint de waarde pas als ik de euro’s uitgegeven heb en ik het gekochte in handen heb.

Een beetje blijven hangen in de oertijd, ben ik bang. Ik zou een goeie zijn voor de vroegere ruilhandel 😉

Bakema_NL · 18 augustus 2004 op 02:02

@KingArthur………dat zou best zo kunnen zijn, weet ik eerlijk gezegd niet zeker. Maar zelfs dan is het ze niet aan te rekenen, dan zou er nooit meer een regering zijn, dan vind je altijd wel wat, ook op andere punten. Het enige wat een huidige regering dan kan doen is maatregelen nemen om verbetering te krijgen………en dat doen ze dus altijd naar eigen zeggen…of het werkt, is natuurlijk een tweede. Wat dat betreft is er over elke regering wel te zeiken natuurlijk……..en dat kunnen wij Nederlanders wel. 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder