Ik zie de TV uitzending nog voor me. De ontluistering in de ogen van de schrijver toen de AKO Literatuurrijs naar Marente de Moor ging. De troostende arm van zijn mevrouw die licht werd afgeweerd. Bonita Avenue van Peter Buwalda, breed bewierookt in de recensies, op DWDD door o.a. Freek de Jonge als Internationale Roman geplugd, prijswinnaar in mindere categorieën, viel buiten de hoofdprijs.
Terecht..? Ja, na een week voorlezen is mijn conclusie een gedurfd, maar overschat boek.

De teloorgang van Siem Sigerius, die in de laatste hoofdstukken veel elementen van een zombiethriller meekrijgt is meer een verzameling knap uitgevoerde schrijfoefeningen dan een consistente roman.
De schrijver haalt in zijn debuut alles uit de kast en dat is stilistisch niet gering. Mooie haast dichterlijke vergelijkingen, lange, lange zinnen en rauwe plastische beschrijvingen van handelingen en situaties.
Als hij wat meer maat had weten te houden, was het allemaal beter verteerbaar geweest.
Onophoudelijk vliegen de flashbacks – ook in tussenzinnen- je om de oren.
In ieder hoofdstuk bevinden we ons in een andere tijd op een andere plaats met een andere medespeler in het drama.
Even opletten, zorgvuldig lezen, niks op tegen als op het eind maar duidelijk wordt hoe de puzzel in elkaar valt.
En daar ontbreekt het aan. Het boek kent buiten de hoofdlijn, de neergang van de hoofdpersoon- allerlei verhaallijnen die niet worden afgemaakt.
Het boek staat bol van overbodige couleur locale en informatiestroompjes die niets toevoegen aan de mate waarin je als lezer binnen kan dringen in de innerlijke worstelingen van de hoofdpersoon.
Zoals ik zei, Bonita Avenue is een gespierde macho lappendeken, een roller coaster zoals zelden vertoond. Geld, intriges, bedrog, moord, geplaatst in een eigentijdse omgeving en plaats, Enschede, de vuurwerkramp.
Maar werden wij, mijn voorleesvrouw en ik, geroerd of tot nadenken aangespoord over de thema’s van deze tijd en dit leven?
Gegriezeld hebben we wel, nooit zo beeldend getuige geweest van het doormidden hakken van een bevroren lijk.

De media deden mij weer naar de boekhandel rennen. Zo zie je maar..
Nu starten met Marente de Moor..met net zoveel blijde verwachting.

Categorieën: Fictie

8 reacties

Dees · 13 december 2011 op 13:57

Grappig, ik kreeg hem laatst aangeraden als absoluut topboek. Maar ik heb hem nog niet gelezen en vind het daarom lastig om verder iets van de column te vinden. Ja, het enteren na zinnen, vanwaar? Is het bedoeld als opsomming?

Recensies schrijven is een speciale tak van sport. Misschien ook wel leuk in het café als vast item trouwens…

pally · 13 december 2011 op 14:15

Dit stukje is een aansporing voor mij om dit boek te gaan lezen, Trawant. Ik vind boeken waar heel verschillend over wordt geoordeeld vaak de interessantste. Goed idee van Dees om een apart boekenitem in het CXcafé te starten.

groet van Pally

trawant · 13 december 2011 op 15:06

Lijkt me een goed idee, elkaar aansporen of afraden, in ieder geval een stimulans tot lezen en reageren..

En wat- @Dees – de intervallen beteft, de letterzetter doet soms rare dingen met mijn tekst..

sylvia1 · 13 december 2011 op 20:12

Ik lees heel graag boekrecensies. Het prikkelt, krijg gelijk zin om een boek te lezen, zo ook hier (heb het nog niet gelezen).
Ik denk dat goed schrijven hand in hand gaat met veel lezen. Dus kom maar met dat topic in het café!

arta · 13 december 2011 op 20:48

Leuk! Boekrecensies! (Er staat me iets van bij dat er ooit al zo’n topic was. Li beschreef daar 1000 gouden zonnen’ of zoiets in, die wilde ik gaan lezen, maar het komt er nooit van, vandaar dat ik het me nog herinner —> overbodige info)
Tja, ik ga deze macholappendeken, mooi woord, dus overslaan. Heb laatst een misser gelezen, dus wil nu weer een topper…

Mien · 13 december 2011 op 22:14

Zoveel smaken zoveel soorten. Best lastig om een goede boekrecensie te schrijven. Ik waag me er dan ook niet aan. Evenzo is dat met filmrecensies. Een vak apart zal ik maar zeggen.

Mien

Ferrara · 14 december 2011 op 13:09

Tja, wat keek die Buwalda op zijn neus. Deze recensie weerhoudt me van lezen, met name de lange, lange zinnen. Niet makkelijk recensies schrijven, voor mij is deze goed gelukt.

gast · 30 maart 2012 op 07:04

[url=http://www.dresscome.co.uk]plus size one shoulder dress[/url] plus size one shoulder dress [url=http://fashionfartdrill.com]coast dresses[/url] coast dresses [url=http://www.dresscome.co.uk]bridal wedding gowns[/url] bridal wedding gowns [url=http://www.dresscome.co.uk]cocktail dress[/url] cocktail dress [url=http://www.dresscome.co.uk/cocktail-dresses.html]inexpensive cocktail dresses[/url] inexpensive cocktail dresses [url=http://www.dresscome.co.uk]red bridesmaid dress[/url] red bridesmaid dress [url=http://www.dresscome.co.uk/long-dresses.html]black long dress[/url] black long dress [url=http://www.dresscome.co.uk/lace-dresses.html]tadashi lace dress[/url] tadashi lace dress

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder