Bestaat er een god? Als je het mij vraagt: ik heb geen idee maar mocht hij bestaan dan zit hij wellicht ergens op een verre planeet waar het zonnetje altijd schijnt, waar alle vrouwen directe afstammelingen van Shakira lijken te zijn en mannen een schaars goed. Men loopt er naakt en mocht je de onweerstaanbare behoefte hebben te paren zonder te vermenigvuldigen dan maakt hij er geen punt van dat je even een rubber gebruikt of voor het zingen de kerk uit gaat. Hier op onze fijne planeet is dat anders geregeld. Wij hebben hier enkele gestoorde idioten die zichzelf een god wanen of, in het gunstigste geval, menen een ‘spokesman’ te zijn van de almachtige. Wanneer iemand meent te spreken ‘in naam van’ betekent dit meestal niet veel goeds. In naam van (!) wordt een volk uitgemoord, lijdt men honger, verspreidt men aids of wordt er domweg bezuinigd totdat de armoedegrens als rottend tandvlees rond het eens gezonde gebit haar wortels laat zien. Maar er is één geluk. De meesten die ‘in zijn naam’ spreken, zijn makkelijk te herkennen. Vaak staan ze voor een altaar, soms op een houten kistje. De laatste tijd steeds vaker op een tank.

In onze ‘eigen’ wereld is dit fenomeen een stuk lastiger te herkennen. Ze zijn wel vaak in de publiciteit maar de woorden die worden gebruikt zijn meestal niet doordrenkt van goddelijke ingevingen. Nee, de boodschap wordt niet ‘in de naam van’ uitgesproken maar het wordt veel gehaaider gebracht. De boodschap wordt gebracht als ware het onze eigen wens, de wil van het volk, die slechts door deze persoon uitgesproken wordt. De boodschap is in de regel een slechte. Meestal betekent de boodschap een zoveelste inperking van onze levensvreugde. Het heet dan bezuinigen, saneren, snijden in… enz.

De boodschapper heet ‘politicus’.

Hij zegt de stem van een volk te zijn. In ons belang staat hij te orakelen op een voor de gemiddelde mens onnavolgbare wijze. Ik beschouw mijzelf meer dan gemiddeld. Maar ik begrijp het niet. Ik ben in staat te denken, te redeneren, kritisch te zijn, mondig, creatief en beschik over een soms voor mijzelf ongezonde dosis lef en ondernemingszin. Ik zou er van alles tegen willen doen maar krijg niemand mee. Want niemand gelooft er meer in.

Niemand gelooft nog in zijn of haar eigen daadkracht. Laat het daarom maar van anderen afhangen. Van politici. En die hebben het daar dan weer heel makkelijk mee. Een weerwoord krijgen ze niet. En dat verschaft hen een status aparte. De goddelijke. En van die goddelijke status maken zij dan weer handig gebruik. Zijn lekker bezig met bezuinigen. Spekken daardoor hun eigen beurs – voor wie het ontgaan is, de commissie Dijkstal heeft beredeneerd dat de ministersalarissen met 30 procent omhoog moeten – en vertrekken, voor je het weet, naar een andere planeet. Bij wijze van spreken dan. Daar lopen dan allemaal vrouwen die directe afstammelingen van Shakira lijken. Mannen zijn er schaars. Tenminste… mannen als ik.


15 reacties

Kees Schilder · 21 april 2004 op 09:12

Ben het met je eens voor wat de, op MACHT en alleen MACHT, beluste macho betreft. Maakt niet uit in welke sector deze zich manifisteert.Deze randdebielen vinden altijd wel een podium.
Maar vergeet niet de mensen achter de schermen,die eerlijk en gericht op het welzijn van de mens, hun werk verrichten. In de schaduw van het gebral zal ik maar zeggen.
Ik noem ze even voor het gemak “de laatsten” .De randdebielen zijn “de eersten”
Maar uiteindelijk zullen die laatsten de eersten zijn alswij God mogen geloven.
Over God gesproken,ik vraag het maar voor de zoveelste keer: “Zeg God, dat Koninkrijk van u, wordt dat nog wat?”
Steengoeie column Viking

Ma3anne · 21 april 2004 op 09:20

Heel helder verhaal. Inderdaad, wie zich ‘spokesmen’ van God voelen zijn de gevaarlijksten. Vandaar dat ik het ook niet zo heb op Christelijke partijen in de politiek. En vlak de God van VVD en D66 niet uit: Europa.

Goed geschreven column weer. Leest lekker weg, die schrijfstijl van jou.

Mosje · 21 april 2004 op 11:12

Ben wat minder sarcastisch over politici dan jij. OK, heb ook een hekel aan “boodschappers”, het elitaire gedrag van politici. En het poldermodel mag van mij aan de wilgen.
Maar dan het alternatief: geen politici?

Heb even moeten goegelen om op te zoeken wie of wat Shakira is.
Ik word Shakirist!!

Wayan · 21 april 2004 op 12:16

Dingen bestaan niet tot wij een bewijs hebben dat zij wel bestaan. Zo ook met God.
Dat God bestaat is een veronderstelling die niet kan getest worden.
Indien God bestaat moet hij op een of andere manier inwerken op het universum, d.w.z. moet het resultaat van zijn interactie detecteerbaar zijn.
Indien God niet detecteerbaar is, betekent dit dat hij zich helemaal niet bezighoudt met het universum, en dan is het van geen belang of hij bestaat of niet.
Als men de Bijbel of de Koran gelooft, was God wel degelijk te zien of te voelen door de Israelieten en de Islamieten. De vraag is : waarom laat hij zich nu niet meer zien of voelen ?
Ik vraag zelfs niet dat God op een wetenschappelijke wijze in een laboratorium te voorschijn komt.
Een revelatie in mijn geest zou voor mij al voldoende zijn, en alhoewel dit geen bewijs is voor de andere mensen, zou het voor mij dat wel zijn en zou ik in een God gaan geloven. Vermits ik nooit een revelatie gehad heb, bestaat er geen God.
Maar of God zich nu toont in een wetenschappelijk experiment of door een revelatie is van minder belang dan dat er een gevolg moet zijn, een effect, zodat ik hem kan onderscheiden van alle andere dingen in het universum. Dat gevolg is er niet.
Niemand heeft ooit een sluitend bewijs geleverd van het bestaan van God.
Mijn leven zou simpeler en waarschijnlijk gelukkiger zijn indien ik zou kunnen geloven in een God, maar ik kan het niet.
Had God een vrouw gehad, dan zaten we hier niet.
Wat doe je?
Ik stuur de kinderen weg.
Waarom? Wat hebben ze gedaan?
Ze hebben een appel van de boom gegeten, terwijl ik ze nog zo had gezegd…
Kom kinderen, kom even zitten. Ik weet niet wat jullie hebben uitgehaald, maar je vader is behoorlijk van streek. En jij, jij bent toch zo machtig? Go kill the damn snake.

Shitonya · 21 april 2004 op 12:16

ach politiek….tja….

maar zoals Shakira het al zo mooi zingt:
“..story, there’s a man I trust..” (underneath your clothes)

And I trust this man..vik, mooie column 🙂

Mercurius · 21 april 2004 op 12:42

[quote]het wordt veel gehaaider gebracht.[/quote]

Ja Viking,

dat is de reden waarom er zoveel mannen in de politiek zitten. 😀

Maar ik ben het wel met je standpunten eens.

Ciao planeet Mercurius

pepe · 21 april 2004 op 12:59

[quote]Ik beschouw mijzelf meer dan gemiddeld. Maar ik begrijp het niet. Ik ben in staat te denken, te redeneren, kritisch te zijn, mondig, creatief en beschik over een soms voor mijzelf ongezonde dosis lef en ondernemingszin. Ik zou er van alles tegen willen doen maar krijg niemand mee. Want niemand gelooft er meer in.[/quote]

Er zouden wat vikings in de politiek moeten komen!!
Misschien toch eens proberen?

Irma · 21 april 2004 op 13:35

Geweldige column. Kan je helemaal volgen als creatieveling (muzikant). Ze snappen er geen bal van daar. Ik troost me telkens met die ene gedachte: HOOGMOED KOMT VOOR DE VAL!!!
En dat is zeker. Het lullige is alleen dat wij ‘mee vallen’ en dat valt niet mee.
Ik loop weleens mee in een demonstratie, maar dat lijkt vaak meer op een carnavalsoptocht dan op een protestmars…
Ik trek me lekker terug op mijn eiland met de muziek als mijn metgezel.. 😉

Martijn · 21 april 2004 op 14:03

Dat heb je er even retestrak neergezet, beste Noorman.
The world according to Viking, zou een mooie titel voor een schilderij van je daarvoor zijn.*
Een magisch realistische spotprent aan het laatste avondmaal ofzo…:-)

Vooralsnog probeer ik nog maar even in mijzelf te geloven, en sta ik steeds dichter bij de gevleugelde woorden van Nietsche.:-P

Also sprach Martijn.

Misschien een slechte overtreffende trap, maar TOPPER!!

Groet Martijn. 😀

* Kleine toevoeging
[size=xx-small]
Mocht dat avondmaal er op canvas komen, dan zou ik Godspeed, in Adamskostuum, aan het hoofd van de tafel situeren. Lavend als een Bachus en snoepend van verboden vruchten. En verder iets met een os en een ezel, maar dat zal je zelf best lukken die te vinden.
[/size]

viking · 21 april 2004 op 14:22

Djseesuskraaijst… ik merk dat een skriebeltje over de Here al net zoveel losmaakt als een ranzig epistel over seks. Betekent dit dat god en seks dan toch hand in hand gaan?

Mijn nederige dank voor jullie bijval!

Viking for president? Klinkt goed. Misschien dat ik eens een politieke agenda op CX publiceer teneinde mijn eerste zieltjes te winnen… 😛

Jongens en meisjes, dat betekent in elk geval veel ‘love-making’ en weinig ‘war’…

Godspeed · 21 april 2004 op 14:34

[quote]en weinig ‘war’…[/quote]
Wat maak jij me dan nou, veel War natuurlijk.

Tenminste als je War bedoeld als het favoriete drankje in Café Ut Praothoes, Warsteiner.

Liefkozend wordt een War of een Warretje bestelt.:pint:

Het is maar dat je het weet.

viking · 21 april 2004 op 14:49

Laten we het wel overzichtelijk houden, waarde Godspeed, ‘War’ met hoofdletter is Deutsch en staat voor godenvocht, beter bekend als bier. ‘war’ met kleine letter lijkt me duidelijk. Een handig ezelsbruggetje: In Nederland hebben we behalve ALFA geen echt bier. In de regel proberen grappig bedoelde commercials ons ervan te overtuigen dat slootwater en uilenzeik voor bier zou kunnen doorgaan maar daar hebben ze mij niet mee. Bier zoals bier bedoeld is wordt alleen in de twee foutste landen ter wereld gebrouwen: België en Duitsland.
Bovendien gebruiken wij geen hoofdletters en de moffen wel. Dus als war als War wordt geschreven is het
primo: bier
secundo: Bier

R@@F · 21 april 2004 op 16:34

God schiep de aarde, God schiep het woud. God schiep de politicus. Ach iedereen maakt wel eens een fout!

Lange dweil,
Je beste tot nu toe!!!
R@@F

deZwarteRidder · 21 april 2004 op 17:41

Tis waar en treurig genoeg houdt het niet op ook…de waarheid is weer hard..

gast · 9 maart 2008 op 11:14

Ufficiale Free Produzione Pietra usato infermiera Italia Maria Affitti [url=http://www.sporting-club.ru/results/down/la_mia_sera_di_pascoli_parafrasi/la_mia_sera_di_pascoli_parafrasi.htm]the sera sporting-club.ru la di mia pascoli parafrasi[/url] Hotel Versatile Sul gratis uomo sexi Corrimano Cottone federica nokia Foto porno Niky 2005 escort Termoli Voli Concessionari [url=http://www.sporting-club.ru/results/testi_canzoni_laura_pausini.html]a pausini testi laura canzoni[/url] melita Vanno milly sperm Volkswagen [url=http://www.sporting-club.ru/results/gba_rooms.html] rooms gba[/url] uomo Notte sborra Avvocato Tenda Carta sperma [url=http://www.sporting-club.ru/results/programma_per_creare_inviti_per_compleanni/page_programma_per_creare_inviti_per_compleanni.htm] per creare sporting-club.ru programma inviti compleanni per[/url] nord cineplex Prezzatrici Pocket Castello Pinarella fakes [url=http://www.sporting-club.ru/results/zima/download_emoticon_gratis/download_emoticon_gratis.htm] emoticon download gratis[/url] Poste Infissi Verona hentai racing Incontri Compilazione commento video Pistole Trucchi [url=http://www.sporting-club.ru/results/tranne/driver_stampante_epson_stylus_color_480/index_driver_stampante_epson_stylus_color_480.htm]and 480 Epson Stampante sporting-club.ru Stylus Color Driver[/url] programma visura Tasso dvd disdetta Calendario Banca pompino sborrata milano [url=http://www.sporting-club.ru/results/ragazza_amatoriale/ragazza_amatoriale.html]a amatoriale ragazza[/url] hard sesso cicerone Giochi calore Operatori uomo amatoriali Linfatico Cerca Marina nude lavelli Freestyle Lavoro due Gratis [url=http://www.metroweb.ru/news/tatuaggio_scritta.html]and tatuaggio scritta[/url] Ingrosso Petrolifera setta Foto Lavoro Philips basi foto coppia Notte pirandello Modulo Tempo [url=http://www.metroweb.ru/news/to/porno_gratis_69/index_porno_gratis_69.html] porno gratis 69[/url] Pescara anteprima 2006 Apss gratis Benevento [url=http://www.metroweb.ru/news/fac_simili_per_lettera_disdetta.htm] Simili Disdetta Per metroweb.ru Lettera Fac[/url] blank italiano video Canon Zona bilancio Italiane otello Csa Contratto lambertucci Oscuranti [url=http://www.metroweb.ru/news/bando_per_il_corso_di_operatore_socio_sanitario_it/page_bando_per_il_corso_di_operatore_socio_sanitario_it.html]a It Operatore metroweb.ru Bando Il Per Corso Di Socio Sanitario[/url] grosso pipi donna Simpatici Torino [url=http://www.metroweb.ru/news/index_line_on_ecm_gratis_fad_ecm.htm]and on line gratis ecm ecm fad[/url] Palermo gravidanza Dei Lavello bello Jpg scarica Humax Alda free Nozze video flash Calendario [url=http://www.metroweb.ru/news/temp/programma_per_copiare_i_divx_a_dvd_da_scaricare_gratis/programma_per_copiare_i_divx_a_dvd_da_scaricare_gratis.html]and per scaricare divx gratis copiare programma da a dvd i[/url] polacco Ammortamenti Gioventu Per romagna campionato Impianti Cura Libreria Pallavolo bizzarri italiano culo Alpignano futura gratis angelucci 730 wwe [url=http://www.metroweb.ru/news/page_immagini_tagli_capello_da_uomo.html]the da tagli uomo immagini capello[/url] Art Affitti creare Castello Freestyle belleza pokemon Aereoporto bello Foto Sansui Notaio winx traduzione Contatti

Geef een reactie

Avatar plaatshouder