Roken is slecht. Zo slecht zelfs, dat je er op termijn aan dood gaat. Dat geldt voor een Big-Mac ook, maar daar zijn nog geen bordjes voor ontworpen. De kans is groot dat ongeveer 99,99% van de rokers zich inmiddels bewust is van dit feit. Daarom proberen ze iedere keer weer wanhopig deze verslaving links te laten liggen. Gelukkig maar. Het is ook geen pretje, om bij een paal te moeten staan op het station, beverig van de kou, of om buiten vóór een café als een halve debiel snel een paar trekjes naar binnen te werken. Toch zijn de neerbuigende blikken en kuchjes haast nooit van hen die het roken vreemd is. Het zijn de GESTOPTEN, die zelfs de geur van een sigaret in afschuw waarnemen. Het is alsof zij, samen met hun laatste sigaret hun vermogen tot empathie in de asbak hebben uitgedrukt. Binnen ongeveer 15 jaar is het beeld van de “tevreden roker” veranderd is dat van een “asociale junk”. Een zielepiet, die de teksten op de pakjes niet snapt.

Pas in 2003 werd het rookverbod in treinen realiteit. En vóór de jaren negentig mocht men zijn sigaret gewoon nog opsteken in een vliegtuig. In een tijdsbestek van 20 jaar of minder, werd roken een misdaad en werden rokers de delinquenten.

Nergens zijn ze meer veilig. Altijd bestaat het gevaar van het plotseling opduiken van “niet-rokers”die per ongeluk meeroken. Thuis op een verjaardag, op een bankje op het perron of op het strand op de handdoek naast je. En roken doet iets met je hersenen. Want hen die het lukt te stoppen, ontwikkelen onmiddellijk speciefieke amnesie betreft hun eigen rookgedrag. En daarbij vaak enorme aversie tegen alles wat hen eraan herinnert. Roken kan echt niet meer, maar gestopte rokers zijn onruststokers!

Categorieën: Maatschappij

7 reacties

troubadour · 26 december 2014 op 09:23

Vroeger, toen roken nog gezond was begon ik ermee. Nu ben ik gestopt en koop af en toe tabak om aan te ruiken. Vraag me maar niet wat ik van jouw column vind! Een verslaving links laten liggen lijkt me een kwelling op rechts. Of geldt dit slechts voor vrouwen?

trawant · 26 december 2014 op 12:57

Het is best leuk geschreven dit stukje, alleen is het onderwerp totaal afgekloven en daar pulk jij nu de laatste restjes vanaf.
Benieuwd naar een origineel onderwerp en een eigen invalshoek!

Chris · 26 december 2014 op 14:52

Ik denk niet dat de wereld bestaat uit rokers en niet-rokers (en die dan weer onderverdeeld uit ex-rokers en diegenen die nog nooit een sigaret hebben opgestoken). Het zou wat zijn om je te identificeren met een activiteit die een impact kan hebben op de eigen gezondheid (en dat van omstanders).

Neen, de wereld bestaat uit mensen. Mensen waarvan er een groep is – een steeds kleiner wordende groep overigens – die rookt. Mensen die roken zijn dus ook niet per definitie delinquenten. Net zoals mensen die 180 km per uur binnen de bebouwde kom per definitie delinquenten zijn. Hun gedrag kan echter gevolgen hebben voor hun omgeving en vandaar dat er wetgeving voor is bedacht om ze te motiveren hun gedrag te veranderen.

Dat er mensen zouden zijn , die neerbuigende knikjes geven, etc, dat lijkt mij niet exclusief voorbehouden aan ex-rokers. Immers, “fout” gedrag, zoals voordringen bij de kassa van de supermarkt, rechts inhalen, “underdressed” op een huwelijksfeest verschijnen, etc etc, wordt dikwijls neerbuigend of veroordelend beoordeeld. Het is een eigenschap van mensen die een bevestiging nodig hebben dat zij zelf “ok” zijn en die dan zoeken in het afkeuren van het gedrag dat zij om zichzelf “ok” te vinden niet (meer) vertonen.

arta · 27 december 2014 op 22:18

Wat mij betreft is dit te generaliserend geschreven. Ik denk dat je meer impact creeërt door een voorbeeld vanuit jouw eigen blikveld uit te werken.

    Maria82 · 29 december 2014 op 00:23

    Het was vanuit mijn eigen blikveld, eerlijk gezegd.

Mien · 29 december 2014 op 07:17

Nou je hebt de onrust bij een aantal mensen behoorlijk opgestookt. Waarschijnlijk weer een paar (ex) rokers erbij. Ik steek nog een Magnum up.

[url=http://www.boswellpipes.com/images/8_9_2012b.jpg]Mien Magnum[/url]

P.s. Als je moeilijke woorden gebruikt let dan ook op de bijvoeglijke. Is = In, ook zoiens!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder