“Je zal net als hem naar het licht toegroeien, met een sterke schors die je beschermt. De buitenwereld zal deze beschimmelen, maar treur niet, je ware wortels zitten te diep onder de grond om ze te kunnen treffen. Tenzij een storm hen doet steigeren van wanhoop, wanneer ze losbreken en hun gevoeligheden tonen. Liefdesschichten kunnen fataal zijn, maar ooit zal je weer leven, ook al zijn je bladeren verkoold.” Ik keek jaloers naar de grote treurwilg, toen hij dat zei, en zuchtte.

“Ik voel me louter als die verkoolde bladeren. Op de kop toe vertrappelen gemene voeten mij. Ze dreigen en breken, verpletteren en duwen dieper. De aarde is weggewaaid door de wind, ontblootte wortels sterven af door onzekerheid. Wie zal ze redden, Johan? Een laag aarde bedekt ze alweer, maar wie zal ze nog redden?”

“Misschien was het een slechte vergelijking. Wat dacht je van een rozenstruik? Parels van bloemen. De kern is nog het allermooist”

“De rozen zullen vroeg of laat geplukt worden. Van de doorns blijft men af. Is het ook niet zo met schoonheid en lelijkheid in onze maatschappij?”

“Dat is toch niet hetzelfde.”

“Dat is exact hetzelfde. Je ziet de doorns, net als ik, maar weigert ze aan te raken. Je weigert ze zelfs te zien. Waarom doe je alsof ze niet bestaan?”

“Weet je wat jouw probleem is? Jij ziet enkel het negatieve.”

Hij klonk gefrustreerd. Haast kwaad. Dat deerde me niet.

“Ik zie hoe de doorns vasthangen aan de rozen, hoe sterren meeslepende dofheid creëren. Bij bloeien hoort bloeden. En hierbuiten is het net zoals in dit bos. Volgende keer dat mijn omgeving me uitspuwt, zal ik hier geen troost meer zoeken. En zeker niet bij jou, Johan.”

Hij vertrok beledigd, hoewel hij het me niet echt kwalijk nam. Eenmaal hij uit het zicht was verdwenen, groef ik diep in mezelf om mijn ware wortels te vinden. Ik hoopte dat ik fout zat, dat hij gelijk had, doch hoe dieper ik groef, hoe leger ik de kuil vond.

Categorieën: VEC

12 reacties

arta · 1 oktober 2008 op 07:08

Erg mooi, Pessimist!
🙂

lisa-marie · 1 oktober 2008 op 09:08

Gewoon : Mooi ! 😀

Mien · 1 oktober 2008 op 10:12

Euforie voor dit gemetaforie!
Love it!

Mien Kerstboom

pally · 1 oktober 2008 op 12:18

Erg mooi filosofisch stukje en goed passend bij je naam, Pessimist.

groet van Pally

Dees · 1 oktober 2008 op 12:39

Ik vind het mooi, beeldend. De laatste alinea het mooist, ik zie het zo.

Heel hier en daar heb ik wel het idee dat je net een mooi beeld zou moeten doen afslanken, om het geheel beter tot zijn recht te laten komen. Maar dat kan aan mij liggen…

Erg leuk dat de VEC bij jou terecht is gekomen trouwens, een beetje buiten het vertrouwde cirkeltje ofzo. Zoals het hoort met zo’n initiatief.

Troy · 1 oktober 2008 op 13:29

Heel mooi, deze dialoog. ‘Bij bloeien hoort bloeden.’ Daar wil ik een wandtegeltje van. Niet in Delftsblauw maar met veel rood en groen 🙂

Even offtopic, maar waar staat VEC eigenlijk voor? Ik zou het eigenlijk moeten weten aangezien ik hier al twee eeuwen schrijf, maar dat gebeuren is mij even ontgaan… :oeps:

Shitonya · 1 oktober 2008 op 15:50

Ik heb ook geen flauw benul Troy, dus je hoeft je nergens voor te schamen. Ik gok iets met vaste columnist, maar de E ontgaat me even..

Naar alle eerlijkheid moet ik toegeven dat dit een voortreffelijke column is. Mooi verwoordde emotie.

De_PessiMist · 1 oktober 2008 op 19:08

VEC = vaste estafette column (zie forum bovenaan)

Bedankt voor de reacties.

Ma3anne · 1 oktober 2008 op 22:21

Hoe droefgeestg, dat je je afsluit voor Johan en je eigen kuil graaft…..
Mooi beschreven, dit onoverbrugbare verschil tussen de optimist en de pessimist.

Goed gezien van de ‘doorgever’om jou de VEC te laten schrijven. Ben benieuwd wie jij uitkiest.

priet · 2 oktober 2008 op 13:16

eigenlijk wel grappig dat ik niks heb met met bomen pratende Oranjes, maar dat ik hiervan – en velen met mij zo te zien – echt heb gesmuld 🙂

Prlwytskovsky · 5 oktober 2008 op 00:06

[quote]Eenmaal hij uit het zicht was verdwenen[/quote]

Leest lekker weg.
Maar met die kwoot, dat loopt toch niet? 😕

De_PessiMist · 5 oktober 2008 op 10:56

Vind je het gewoon niet goed klinken of is het grammaticaal fout?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder