Om je blind date niet mis te lopen, kun je natuurlijk een roos in je knoopsgat doen. Soulzangeres Gloria Jones was origineler en liep met Kermit de Kikker in New York City rond, zodat zanger Marc Bolan haar niet kon missen. De opzet slaagde en ze werden verliefd. Gloria Jones die een hitje had gescoord met ‘Tainted love’ (later een wereldhit voor Soft Cell) trad ook toe tot T-Rex, de band van Marc. Misschien had ze dat laatste beter niet kunnen doen, want een gezamenlijk optreden liep fataal af. [img align=left]http://www.bobgruen.com/files/asst/R.245%20MARC%20BOLAN%2071.jpg[/img]In de film ‘Meet the Fockers’ klinken bij een onschuldig partijtje American football de eerste noten van ‘Get it on (bang a gong)’ van T-Rex, gevolgd door ‘Rock ‘n’ roll part 2’ van viespeuk Gary Glitter. Hoewel de naam van het genre opgehangen wordt aan Gary Glitter, is Marc Bolan van T-Rex de enige echte uitvinder van de glam- of glitterrock. Hij start in ’70 met ‘Ride a white swan’ een nieuw genre en is de eerste met glitters in zijn lange haar. In veel jaren ’60 muziek zitten weliswaar al glamrock-elementen, zoals het voetgestamp in ‘Have I the right’ van The Honeycombs. Maar de muziek van voormalig hippie en folkzanger Bolan is volstrekt uniek. Hij koppelt een goede melodie aan humoristische teksten en voegt elementen uit de rock & roll toe, zoals een niet helemaal zuiver gestemde saxofoon. David Bowie treedt op in zijn voorprogramma en maakt geïnspireerd door T-Rex zijn succesalbum Ziggy Stardust. Daarnaast klinken Roxy Music, Queen, Slade, Sweet en natuurlijk Gary Glitter in hun beginjaren als T-Rex. Paul McCartney leent voor zijn hitsingle ‘Jet’ zelfs het intro uit Bolan’s klassieker ‘Children of the revolution’!

Drie jaar lang domineert Bolan de Engelse hitparades. Daarna raken de fans uitgekeken op zijn formule van onzinteksten en een opvallende begeleiding van handgeklap, gitaren en koortjes. Een oververmoeide Bolan last een rustpauze in. Maar in ‘77 wil hij met T-Rex een comeback maken. Zijn populariteit neemt in die tijd in Engeland weer sterk toe. Hij presenteert een eigen show op tv, waarin punkbands optreden die T-Rex als hun voorbeeld zien, waaronder The Jam, Boomtown Rats en The Damned. Het lijkt misschien gek dat de in sombere kleding gehulde, kort geknipte punkers krullenbol Bolan met zijn mascara en bonte hippiekleding zien als hun inspirator. Maar in een tijd waarin groepen als Yes en Genesis oeverloze popsymfonieën componeren, zijn de songs van T-Rex, net als de meeste punknummers, kort en eenvoudig.

Het noodlot slaat toe als vriendin Jones na afloop van een concert met haar autootje tegen een boom knalt. Ze raakt ernstig gewond, maar bijrijder Bolan die nooit achter het stuur zat, omdat hij bang was voor auto’s, overleeft het ongeval niet. Een maand daarvoor grapte hij nog bij de dood van Elvis Presley dat hij niet snel moest overlijden, omdat hij dan verbannen zou worden naar pagina 3 in de kranten. In Nederland staan er maar een paar regeltjes over hem in de krant, maar aan de andere kant van het Kanaal is zijn tragische dood groot nieuws.

Nog steeds is de naam van Marc Bolan heilig in Engeland. Bands als Power Station, Frankie Goes To Hollywood, Adam & the Ants en meer recent Placebo hebben nummers van T-Rex op hun repertoire staan. De vorig jaar erg succesvolle band The Darkness heeft zelfs het volledige image van T-Rex overgenomen. In Nederland leefde de interesse voor T-Rex in ’91 slechts even op toen ‘Twentieth century boy’ opnieuw een hit werd door een spijkerbroekenreclame. De koning van de kwaliteitspulp verdient meer eer.

(voor F.F.)


5 reacties

Kees Schilder · 8 april 2005 op 17:05

[quote]De koning van de kwaliteitspulp verdient meer eer.[/quote]

Ben ik het mee eens, al is het genre niet “my cup of tea”

Weer weergaloos geschreven Ed.petje af

Li · 9 april 2005 op 00:41

Ik verwonder me nog steeds dat je niet door één of andere krant bent ontdekt!
Wederom ‘hulde’.
Li

Ma3anne · 9 april 2005 op 09:22

Kun je geen eigen muziekblad voor veertigplussers opzetten? Of de muziekcolumn van Mart Smeets in de VARA-gids vervangen? Jouw columns zijn namelijk veel beter dan die van Smeets!

Kees Schilder · 9 april 2005 op 13:54

Ja, daar zeg je wat MA3! Sta ik helemaal acher

Eddy Kielema · 9 april 2005 op 15:54

Mag het ook voor 30-plussers? 🙂 Ik ben het met je eens, Ma3anne, dat Smeets niet kan schrijven, maar ik vraag me af of de rest van Nederland op mijn columns over muziek zit te wachten. Maar ik vind het altijd erg leuk om te lezen dat ik er in ieder geval een aantal mensen een groot plezier mee doe! En voor wie erin geïnteresseerd is: er is een leuke dvd over T-Rex uit, getiteld [url=http://www.rollingstone.com/reviews/dvd/_/id/7315118?pageid=rs.Reviews&pageregion=triple3]Born to Boogie[/url]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder