Mist die zich angstig vastklampt aan het raam. Ik blaas en begin te schrijven met mijn vingers: “give me reason, just one. And I’ll promise I will go one”. Een verdwaalde traan rolt over mijn wang en sterft op de grond. Ik veeg het raam weer schoon en kijk naar buiten. Daar is de wereld. De wereld buiten mijn hoofd. Koud, maar mooi tegelijkertijd. Ik leg mijn hand op het glas. De wereld. Zo dichtbij, maar nog steeds te ver om erin te leven. Waarom moet ik leven? Waarvoor? Hoe? Voor hoe lang? Wat is leven eigenlijk? Ademhaling? Lopen? Geboren worden, werken en sterven? Sterven is het laatste hoofdstuk waar menig mens voor vreest. Angst voor het onbekende. Ik vrees niet. Het kan nooit erger zijn dan het leven zelf. Mensen willen altijd graag weten hoe een film afloopt, behalve hun eigen film. Die zouden ze het liefste op stop willen zetten, zodat ze het einde nooit hoeven mee te maken.

Leven. Het enkelvoud van denken. Met meervoud van leven is automatisch denken. Denk teveel en je zult niet echt leven. Leef teveel en je vergeet te vaak na te denken waardoor je de mooie dingen mist en teveel mensen kwetst.
Soms stil blijven staan, omdat je de richting kwijt bent. Als je stil staat komt de juiste weg niet naar je toe gelopen. Als je wandelt weet je nog steeds niet waar je heen gaat. Eeuwig lopen, maar waar heen? Zingen, omdat je een stem hebt. Eten, omdat je een mond hebt. Verliefd worden, omdat je verlangt naar iemand die van je houdt.

Zou je het merken als ik weg ben? Zou je een traan laten als de mijne niet meer komen? Zou je me aanraken als ik dode ogen zou hebben? Zou je treuren als ik voorgoed afscheid zou nemen? Ik ben al dood, maar ik ben vergeten te sterven. Ik lig al op de grond, maar ben vergeten te liggen. Ik ben de weg verloren zonder te lopen. Ik ben mijn ziel verloren zonder hem gekend te hebben. Het leven is een comedy, maar ik ben vergeten te lachen. Alles is liefde, maar ik ben vergeten hoe het voelde.

Het raam beslaat weer door de bitterzoete kou. Hij heeft mijn vraag verstaan. Er verschijnen letters die mijn zorgen wegnemen: “There is no reason my love. You are finally free”. Hierna verdwijnen de letters weer. Ik haal ze uit het potje en ik slik ze door. Ik laat me vallen op bed en hoop dat de woorden gelijk hebben. Woorden betekenen meer dan het leven ooit had kunnen doen.

Na een tijdje is alle warmte uit haar lichaam getrokken en is er alleen nog maar kou in de kamer te voelen. De wind blaast de laatste woorden op het raam: “goodbye”.

Categorieën: Fictie

15 reacties

Dees · 18 januari 2008 op 17:34

Tsja Shitje, normaliter heb je in mij wel een fan, zowel je galstukjes, als je gevoeligere varianten kan ik goed hebben. Maar deze keer is het me echt te melodramatisch voor het papier. Typisch een stukje waar je een stapje of vijf verder van terug had moeten doen, denk ik. Dat, of ik ben in een kille bui 😉

SIMBA · 18 januari 2008 op 18:22

Dit is ook niet echt “mijn stukje taart”, het komt enigzins gemaakt over.

lagarto · 18 januari 2008 op 18:31

Heej das gek ik dacht juist. Wow die is mooi!
😉 Lagarto

geertsjohn · 18 januari 2008 op 18:39

Ha, dat dacht ik nou ook! 😉

SIMBA · 18 januari 2008 op 18:54

Gelukkig mogen meningen en smaken verschillen!

champagne · 18 januari 2008 op 20:44

[quote]Mensen willen altijd graag weten hoe een film afloopt, behalve hun eigen film. Die zouden ze het liefste op stop willen zetten, zodat ze het einde nooit hoeven mee te maken.[/quote]
Dát vond ik mooi gezegd. Voor de rest vond ik het een ‘over the top’column.

KawaSutra · 18 januari 2008 op 22:05

Ik vond dit juist weer een van de meer aansprekende columns van jou. Misschien omdat ik me beter kan verplaatsen in die levensvragen die jij jezelf stelt.

Wel jammer dat je in de laatste alinea de ik-vorm vergeet te gebruiken. Dat breekt een beetje de persoonlijke gedachtegang.

pally · 18 januari 2008 op 22:19

Ik vind dit een mooie column, shit, waarin aardig wat voorbijgaat. Misschien wat vet hier en daar, maar het stoort me deze keer niet. Jammer dat die een na laatste zin er staat, die breekt een beetje af. De laatste is mooi!

groet van Pally

Prlwytskovsky · 18 januari 2008 op 22:41

Dit vind ik een hele mooie. Goed zo Shito. :wave:

WritersBlocq · 18 januari 2008 op 23:11

Onwijs mooi!!!

[quote]Leven. Het enkelvoud van denken. Met meervoud van leven is automatisch denken. Denk teveel en je zult niet echt leven.[/quote]

Dat denk ik ook.

Grumpy-old · 19 januari 2008 op 00:56

Wow, stof om over na te denken.
Deep, very deep :wave:

Greetz
Grumpy

KingArthur · 19 januari 2008 op 04:00

Mooi geschreven. Een tekst om te leven. Of denk ik nu te veel?

Troy · 19 januari 2008 op 10:22

Ik sluit me dit keer aan bij Dees. Ik vind het een gruwelijk hoog ‘emo’ gehalte hebben. Het ligt er allemaal zo dik bovenop dat ik er totaal niets meer bij voel. Je kunt beter dan dit, Shit. Volgende keer geen vijf maar vijftig stappen terug nemen alvorens je een column in de categorie ‘ik wil dood’ schrijft 😉

Mosje · 19 januari 2008 op 11:02

Prachtig toch? Een stukje waarover de meningen zo verschillen?

Shitonya · 22 januari 2008 op 00:51

Zeer uiteenlopende reacties, dus ik ben aardig tevreden 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder