Wie kent deze beroemde diender uit de spannende TV -serie Swiebertje niet, iedereen toch.
De altijd mopperende dorpsagent die op de loer lag en dan brommend van achter struiken vandaan sprong om de arme Swiebert in de kraag te vatten. Swiebertje, deze uit het hoofd van John Uit Den Boogaard ontsproten anti held en zijn eeuwige opponent Bromsnor. Zijn bedacht, fictief, verzonnen, in ieder geval Swiebertje, maar wat blijkt Bromsnor is niet bedacht maar bestaat echt.
Ergens in een dorp in Nederland, waakt deze overijverige diender over het welzijn van de burgerij. En hij is goed in zijn werk staat voor dag en dauw op om zijn rondes door het dorp te lopen en de orde te bewaren.

Op een verschrikkelijke ochtend in februari “het staat een ieder nog in het geheugen gegrift” ziet de ijverige diender een vrouw zich verdacht gedragen, om en nabij de plaatselijke vijver.
Deze dame heeft een plastic tasje van Albert Heijn stevig vast, keer op keer verdwijnt haar hand in de tas en haalt hier iets wits uit. Bromsnor constateert dat het witte boterhammen zijn en dat de verdachte vrouw de eendjes voert.
Hmm, dit kan nog wel eendjes voeren “nog net geen wateroppervlakte verontreinigings delict” mompelt onze diender tegen zich zelf.
Bromsnor slaat de dame nog enige tijd gade, want je weet nooit en ja hoor, zijn wachten wordt beloond, de dame deponeert de lege AH tas in een daarvoor bestemde afvalbak.
Bromsnor bedenkt zich geen moment en springt met gevaar voor eigen leven, de handboeien in de aanslag, de sirene loeiend aan, van achter de struiken op de vrouw af. U bent op staande voet aangehouden of wat ijverige dienders ook moeten roepen in een dergelijk situatie en houd de vrouw staande. Haalt de bewijslast uit de vuilnisbak en constateert wat hij natuurlijk al vermoede, er zit meer in de plastiek boodschappentas, precies, twee bonnen van de eerder genoemde winkel.
Mevrouwtje dit is een ernstige overtreding, u gooit huisvuil in een openbare vuilnisbak en dat is verboden. Ik slinger u hiervoor op de bon en dan komt u nog goed weg, kosten 75 euro.
Bromsnor grinnikt, en bedenkt zich: gelukkig heeft ze de boodschappentas niet op de grond gegooid, dan had hij maar 50 euro boete kunnen innen.

Nog daags erna, spreekt het opgeschrikte dorp over het heldhaftige optreden van hun eigen Bromsnor. Zelfs de wethouder roemde zijn trouwe diender, op de TV en in de krant, om zijn kordaat optreden. Want het staat in de wet dat je geen huisvuil mag weggooien in de straatprullenbakken. Dus er is heel juist gehandeld door onze Bromsnor.
De wethouder refereerde nog even aan een eerder optreden van de diender, Bromsnor had de avond ervoor nog een restauranthouder had betrapt op “glasbak criminaliteit”.
Deze onverlaat haalde het in zijn hoofd om lege glazen flessen van het restaurant in de glasbak te deponeren. Dit kan echt niet volgens de onvolprezen wethouder, want dat mogen alleen particulieren.Voor de horeca geldt dit niet, die gooien het gewoon tussen het huisvuil want er is geen ruimte voor het plaatsen van een speciale glasbak voor horeca ondernemers.

Het doet me deugd, te zien, te horen, dat de Nederlandse Hermandad zich op een zodanige imposante wijze inzet voor de bescherming van ons en het milieu. Nu kunnen wij Nederlanders zien dat dienders dit soort zware overtredingen op de juiste wijze aanpakt.
Geen reden meer om ons onveilig te voelen. Postbus 51 kan de gelden van de reclame campagnes over terroristen bestrijding gebruiken voor andere onzinnige doeleinden.
Want ik voel me veilig dankzij de intelligentie, inzet en bestrijding van de misdaad door deze Bromsnorren.
Ik slaap weer rustig welterusten.

Senahponex.


8 reacties

KawaSutra · 8 maart 2006 op 15:48

Leuke column. En dat in Nederland, anno 2006. Toch mis ik hem wel een beetje, die goeie ouwe Bromsnor.
Die wethouder, was dat Jansen? 😀

Mosje · 8 maart 2006 op 15:56

Ik zou willen dat er eens flink opgetreden werd tegen de collega die tegenover me zit. Die stinkt vandaag behoorlijk uit zijn mond en verdient wat mij betreft een bekeuring voor illegale luchtvervuiling.
😉

Prlwytskovsky · 8 maart 2006 op 18:17

[quote]Voor de horeca geldt dit niet, die gooien het gewoon tussen het huisvuil want er is geen ruimte voor het plaatsen van een speciale glasbak voor horeca ondernemers. [/quote]

Prlwytskovsky werkt al 36 jaar in de glasrecycling en ik kan Bromsnor en de horeca via jou laten weten dat er altijd mogelijkheden te creëren zijn om hier invulling aan te geven. Voor informatie of documentatie weten jullie mij nu te vinden? Leuke omschreven, dat wel.

wendy77 · 8 maart 2006 op 18:19

Hele leuke column om te lezen 😛

Mup · 8 maart 2006 op 19:36

Een kromme toestand recht beschreven,

Groet Mup.

sally · 8 maart 2006 op 20:25

Met een ferme glimlach gelezen. Erg leuk!

groet
Sally

Ma3anne · 8 maart 2006 op 20:31

Sja, In het vervolg maar de AH-tassen gewoon bij AH droppen, (desnoods tweedehands verkopen bij de uitgang) dan loop je geen enkel risico.
Dit soort ongein zal wel bij de terrorismebestrijding horen. Met al die knalprijzen op AH-artikelen weet je tenslotte maar nooit.

Li · 8 maart 2006 op 22:23

Helemaal gelijk Senahponex. Het is Holland op zijn malst

[quote]Bromsnor grinnikt, en bedenkt zich: gelukkig heeft ze de boodschappentas niet op de grond gegooid, dan had hij maar 50 euro boete kunnen innen[/quote]

Nu snap ik waar al dat zwerfvuil vandaan komt.
Je bespaart al gauw 25 euro!

Li

Geef een reactie

Avatar plaatshouder