En nu is het wel weer mooi geweest. Dat we er in Nederland de laatste jaren nogal op achteruit zijn gegaan wat betreft moderne normen en waarden mag duidelijk zijn, maar nu zelfs ministers zover gaan dat ze godslastering makkelijker strafbaar willen gaan stellen, moet er echt een halt toegeroepen worden aan dit soort waanzin. Iedereen heeft rekening te houden met de gevoeligheden van een ander. Als je mijn kinderen of mijn vrouw op de een of andere manier beledigt, dan zal mij dat raken. Maar het mág wel. Dat is niet erg, want je moet er van uit kunnen gaan dat mensen heel goed begrijpen dat de vrijheid van meningsuiting een recht is en geen plicht. Met rechten is nu eenmaal moeilijker om te gaan dan met plichten, maar dat is een nadeel dat we op de koop toe moeten nemen. Het alternatief is veel erger.

Ook met de gevoeligheden van gelovigen wordt veel rekening gehouden. Van atheïsten wordt dat tenslotte verwacht. Andersom geldt dat niet. Atheïsten gaan minstens naar de hel. Minstens, want in de ogen van steeds meer gelovigen is er nog wel meer mis met ongelovigen dan alleen hun eindbestemming. Honden zijn het , varkens, criminelen, ze zijn het leven niet waard… Dat soort dingen. Nogal bruut allemaal. Atheïsten vinden dat allemaal niet zo erg. Ze lijken te beseffen dat de argumentatie achter deze beschuldiging volstrekt irrationeel is. Als er mensen zijn die denken te weten dat ik eeuwig zal branden omdat hun denkbeeldige leider dat wel een gepaste oplossing vindt… Prima. Je gelooft maar raak.

Maar misschien is het wel erger dan dat en houden atheïsten hun mond tegen gelovigen omdat ze simpelweg de confrontatie niet aan willen gaan. Of misschien is het wel nog erger en zwijgen atheïsten omdat het gevaar bestaat dat ze strafrechtelijk vervolgd kunnen worden om hun mening. Gelukkig is het nog niet zover, maar dat hoeft niet lang meer te duren. We zijn in Nederland al bijna zover dat een gelovige wel mag verkondigen dat homoseksuelen misdadig zijn, maar dat je dat dan als ongelovige zo’n geloof niet verwerpelijk mag noemen.

Ik zou er graag voor willen pleiten om een heel duidelijk signaal af te geven door per direct het verbod op godslastering op te heffen. Niet om het op die manier mogelijk te maken om mensen hard te kunnen raken, maar om te voorkomen dat we langzaam maar zeker onder een bewind van religie moeten gaan leven.


11 reacties

Dees · 7 mei 2008 op 15:16

Een column naar mijn hart. Het verschijnsel dat atheisten maar liever hun mond houden komt voort uit een onwaarschijnlijk staaltje manipulatie, waarbij het hardop uitspreken van a-religieuze uitingen gelijk wordt gesteld aan gebrek aan respect voor je medemens. Volstrekte bullshit natuurlijk, aangezien je verder iedere overtuiging die mensen hebben in twijfel mag trekken .

Zo gaan ook atheisten mee in het bevestigen van een uitzonderingspositie voor gelovigen, waarin er bijna geen vrijheid van meningsuiting bestaat, omdat het vrijuit je afkeer van God en gelovigen en kerk laten blijken, ongeschreven gelijk staat aan het overschrijden van fatsoensnormen.

Sinds 1932 is er niemand meer veroordeeld op basis van dit artikel en de dag dat dit wel weer zal gebeuren is de dag dat Nederland helemaal failliet verklaard mag worden… Ik hoop op een laatste restje gezond verstand om dit gedateerde, antidemocratische artikel schrappen.

Goede column, wilde ik dus eigenlijk zeggen 🙂

PaulJansen · 7 mei 2008 op 15:25

Wow. Dank je!

Mup · 7 mei 2008 op 16:58

Ik wil met je mee pleiten. Duidelijk verwoord zonder iemand persoonlijk om zijn mening onnodig te kwetsen, klasse!

Groet Mup.

De_PessiMist · 7 mei 2008 op 18:22

Je neemt me de woorden uit de mond, Paul. Echt belachelijk deze circus. Je hebt zeer goede argumenten aangehaald zoals

“We zijn in Nederland al bijna zover dat een gelovige wel mag verkondigen dat homoseksuelen misdadig zijn, maar dat je dat dan als ongelovige zo’n geloof niet verwerpelijk mag noemen.”

Men wil blijkbaar terug naar de Middeleeuwen. Kunnen ze omenduur weer mensen martelen tot ze zich bekeren. Want denk je echt dat het bij dit zal blijven, als het wordt doorgevoerd? Waar rook is, is vuur. Maar ach laten we het verleden en de schrijnende toestanden in het Midden-Oosten en dergelijke maar in de doofpot steken. Zo voeren ze in deze landen bijna overal het beleid. Doofstom. En bewust blind. Lang leve de democratie.

Zo dat moest er even uit. Goede column.

JanBontje · 7 mei 2008 op 20:03

.
Een column die uit mijn hart gegrepen is en hartstikke goed is!

Het moet nu inderdaad maar eens afgelopen zijn met de [b]terreur[/b] van de gelovigen en hun z-o-g-e-n-a-a-m-d-e want onmogelijke Godslastering. God zit tussen hun oren, net als mijn [i]Wodannietdan!?![/i]. En wie [i]Wodannietdan!?![/i] beledigt, wil ik daarom levenslang laten opsluiten… Onzin? Ja, net als de ONZIN van het artikel GODSDLASTERING in het Wetboek van Strafrecht!!!!! Ik ben ziedend!

God is een hobby, net als zoetwaterdiepzeetennissen of onderwaterdroogvliegen. En een Kerk of geloofsgemeenschap moet dan ook net zo behandeld worden: gewoon als een particuliere vereniging. Geen voorrechten meer, geen aparte bescherming, geen enkele zin of zelfs maar verwijzing ook in welk wetsboek dan ook!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Weg met dit hooghartige, eigengereide, onzinnige, ja: misdadige (!) artikel, weg met de discriminatie van ongelovigen, atheïsten, humanisten, vrijdenkers, buitenkerkelijken!

[b]GODSLASTERING UIT HET WETBOEK VAN STRAFRECHT NU![/b]

JanBontje · 7 mei 2008 op 20:06

Goeie reactie, maar vergeet niet dat het aritkel GODSLASTERING er is om [b]ALLE geloven en kerken[/b] etc. min of meer boven de wet te stellen door hun verzinseltje(GOD) boven de wet te stellen!

Troy · 7 mei 2008 op 20:09

De laatste tijd heb ik er een beetje een handje naar om een heel relaas onder columns te houden dus ik houd me even in. 😉

Je hebt hier in ieder geval in zeer treffende bewoordingen een erg goede column neergezet.

arta · 7 mei 2008 op 20:14

Nou, mijnheer Jansen, je maakt wel wat los met jouw column!
Ook ik vind dat godslastering uit het wetboek van strafrecht moet, al past het helaas wel weer in deze tijd van betutteling.
Goed geschreven!

PaulJansen · 8 mei 2008 op 01:37

Hartstikke bedankt voor alle complimenten! Het doet me goed.

Ik zie nu dat er helaas nog een slordig foutje in m’n column staat. Het moet natuurlijk zijn:

We zijn in Nederland al bijna zover dat een gelovige wel mag verkondigen dat homoseksuelen misdadig zijn, maar dat je als ongelovige zo’n geloof niet verwerpelijk mag noemen.

Dees · 9 mei 2008 op 08:14

Misschien leuk om te linken, Elma Drayer (mijn favoriete columnist) op Trouw.nl:

http://www.trouw.nl/deverdieping/dossiers/article983256.ece/drayer_Grenzen_aan_meningsvrijheid_Bepaald_niet

Siebe · 9 mei 2008 op 09:10

Recht en geen plicht, dat is mooi he? Dat de islam onze maatschappij in nooit eerder meegemaakte bochten en kronkels wringt, dat is ook mooi. Het toont m.i. de kwetsbaarheid van zo’n democratische samenleving genadeloos aan. (Tevens typerend maar dat is dan weer een ander onderwerp.) Niettemin is ook dat weer mooi omdat je dan in principe zou kunnen overgaan tot het beschermen en weerbaar maken van die zwakke plekken. Dit kabinet weet daar in ieder geval geen raad mee. Net zoals vele anderen trouwens. In plaats van gewoon terug te grijpen op bestaande wettelijke kaders, eigen culturele en maatschappelijke waarden en gebruiken, worden er nieuwe gecreëerd. Nieuwe, die in feite wringen met het bestaande, de basis, die daardoor op losse schroeven komt te staan. Zo kan het dat Pauw en Witteman geen wijn op tafel durven zetten als dat iemand onwelgevallig is, straatchoaches geen hand verlangen als dat iemand onwelgevallig is en Hirsch Ballin de vrijheid van meningsuiting de nek omdraait als dat iemand onwelgevallig is. Via een omweg, dat dan weer wel, de lafaard. Ach ja, onlangs slaagde het voltallige CDA (Christen-Dhimmi’s van Allah) er al niet in om Fitna en impliciet Wilders de nek om te draaien; dan maar over een andere boeg.

Er ligt een ongekende intolerantie op de loer. En niet religie als zodanig of een afgebakende populatie achterlijken zijn onze grootste vijand, maar dat zijn verantwoordelijken in bestuur en maatschappij.

Goeie column.

(Die van Drayer ook trouwens)

Gr.
S

Geef een reactie

Avatar plaatshouder