“Het gaat goed met Nederland”, juichte Balkenende met overslaande stem en hij maakte er zowaar een vreugdesprongetje bij. Ik geloofde mijn oren niet en zapte van journaal naar journaal en van Klokhuis naar Nova. Maar onze minister president zei het echt en hij geloofde het zelf nog ook. Applaus. Euforie. Gejubel. Zijn voeten werden nog net niet gekust. Kijk, als het je goed gaat dan juich je mee dat is simpel, maar je er op achteruit bent gegaan dan smijt je, na dit loflied, het liefst een mud rotte tomaten richting beeldbuis. Is ons gezin er beter van geworden? Dacht ut niet. We duikelden in een paar jaar tijd van modaal naar bijna minima. Op een enkele CAO- verhoging na is het salaris de laatste acht jaar niet meer gestegen. Het centraal planbureau berekende dat gezinnen meer te besteden hebben. Kun je rekenen? Nou, reken daar maar niet op. De stijgende prijs van elektriciteit en gas bezorgt me opvliegers. De belastingen plegen een aanslag op mijn portemonnee en de premie voor de ziektekostenverzekering rijzen met één studerend en een werkloos kind de pan uit. Tuurlijk krijgen ze een toeslag van 34 euro per persoon. Maar wie moet de rest van de kosten ophoesten? Juist!

Abonnementen. Lidmaatschappen. Contributie. Alles wordt duurder. Voor de prijs van een bosje bloemen kon je in de guldentijd met twee personen uiteten. Het tarief voor het openbaar vervoer spoort niet en de rekening van de kapper bezorgt me grijze haren. Het gaat goed met Nederland? De wachttijden in ziekenhuizen zijn nog steeds zorgelijk, jeugdzorg is een ondergeschoven kindje en thuishulpen zijn bang thuisblijvers te worden omdat hun werk, dankzij de vrije marktwerving, kan worden overgenomen door schoonmaakbedrijven. Ontslagen of zieke 55-plussers met veertig werkjaren krijgen een reïntegratietraject door hun strot geduwd terwijl jeugdige werkelozen tot vroeg in de middag in hun bed blijven stinken omdat ze niet aan de bak komen. Te jong, te oud, geen ervaring, onvoldoende geschoold.

En de bedrijven? Als je niet reorganiseert dan hoor je er niet bij. Links en rechts vallen klappen. Managers die voor wegbezuiners hebben gestudeerd vangen vette bonussen voor het schrappen van banen. “Er moeten 55 mensen uit” was de kerstboodschap die we dit jaar bij het kerstpakket kregen. “De overheid houdt de hand op de knip en projecten worden stopgezet.”

Het gaat goed met Nederland…maar kan het in 2007 alstublieft een tikkeltje beter?

Categorieën: VC-Li

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

14 reacties

arta · 1 januari 2007 op 15:58

Wat zou ik nu graag typen dat je ongelijk hebt, maar ik ben nog niemand tegengekomen die er de afgelopen jaren op vooruit is gegaan…
[quote]Voor de prijs van een bosje bloemen kon je in de guldentijd met twee personen uiteten. [/quote]
😆

SIMBA · 1 januari 2007 op 18:23

Pfff, inderdaad Li!
[quote]en de rekening van de kapper bezorgt me grijze haren[/quote]
😀

pally · 1 januari 2007 op 19:13

Ik denk, Li, dat je duidelijk de kant belicht van mensen die het toch al niet erg breed hebben. En dan vind ik dat je gelijk hebt dat die het nog krapper krijgen komend jaar. Soms heb ik het idee dat vooral de middenklasse profiteert van de stijgende economie en dat Balkenende daar zo van staat te dansen….
goede column

groet Pally

[quote]het tarief voor het openbaar vervoer spoort niet[/quote] 😆

WritersBlocq · 1 januari 2007 op 20:17

Als schrijven rijk zou maken, dan was jij allang miljonair (en had je ws alles weggegeven aan arme zielen 😉 )
Goed jaar wijfie, mijn begin is al goed nu ik er weer 1 van jouw hand gelezen heb.

pepe · 1 januari 2007 op 20:50

[quote]maar kan het in 2007 alstublieft een tikkeltje beter?[/quote]

Zullen we maar verhuizen? Ik weet wel een leuk eilandje…

Daar is het natuurlijk ook niet alles, overal is het wel wat.

Gelukkig kost schrijven en lezen hier niets en dat doen we dus met plezier, wat een rijkdom 😉

Linkesoep · 1 januari 2007 op 23:30

Ik deel je mening en vind het een goede column.

Blijkbaar moet je in een bepaalde laag van de bevolking zitten om te merken dat die welvaart soms ver te zoeken is. Dat je niet meer zo gemakkelijk uitkomt met je centen als voorheen.
Was die Balkenende maar eens een maand of 3 een simpele burger met een gemiddelde baan. Dan zou hij wel iets anders zeggen, denk ik.
😡

Chantalle · 2 januari 2007 op 00:28

Ik vind het een leuke column om te lezen, lekker vlot en lekker sceptisch.

Toch vind ik dat wij in Nederland niets te klagen hebben. Zelf kom ik uit Frankrijk en al lijkt het een rijk land, de armoede is daar vele malen groter dan hier.Daar zijn gewoon nog streken waar stromend water een luxe is.

KingArthur · 2 januari 2007 op 10:17

Li, niet zeuren! Jij hebt tenminste nog een kerstpakket gekregen.

Bitchy · 2 januari 2007 op 11:55

Zolang er voedselbanken nodig zijn en de verwachting voor 2007 is, dat de wachtlijsten hiervoor nog langer worden, vind ik dat voor iedere keer JP dit soort onzin uitkraamt, hij een maand lang hetzelfde budget krijgt als de minima hebben.

Goede column!

Kees Schilder · 2 januari 2007 op 17:32

Daarom is mijn voornemen dit jaar om definitief naar Griekenland te verkassen.Al was het maar omdat daar weinig Balkenendes wonen.In maart ben ik weg.
Steengoeie weer Li

Dees · 2 januari 2007 op 18:57

Ja, ik heb het ook gezien. En dan ook een interview met een of andere vrouw met bier in haar hand die zei ‘weer het gevoel te hebben dat het allemaal kon’. Er zijn dus plenty mensen die in die onzin geloven, als je het maar vaak genoeg herhaalt. Net als Zalm met zijn Europraatje… Zo fout.

In tegenstelling tot deze column, want hij is goed en hrknbr.

DriekOplopers · 2 januari 2007 op 22:26

Balkenende:

“Fatsoen moet je doen
en ik jat al je poen.”

Hulde voor deze column annex aanklacht!

Driek

KawaSutra · 2 januari 2007 op 22:48

Gewoon bekloot door de Euro en Euroland. Ik kan het niet anders zien. En nu maar hopen dat het nieuwe achterland die opgelopen achterstand in de toeklomst goed gaat maken. Want daar was het uiteindelijk allemaal om begonnen.
Prima column Li.

Mup · 31 januari 2007 op 15:31

De verschillen worden in Nederland idd steeds groter, en ik maar denken dat dat hier erg was. is het ook, alleen zit ik hier aan de goede kant van de gulden, onbetaalbare column Li

Groet een bevoorrechte Mup.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder