Er stond vandaag weer een file van achtendertig kilometer bij het Finse plaatsje Vaalimaa, vlak bij de Russische grens. Eens lag dit in een bijna uitgestorven gebied waar af en toe een auto passeerde op weg naar het naastgelegen ijzeren gordijn dat, bij overlegging van voldoende papieren, op een kier werd gezet voor een zakelijk of toeristisch bezoek aan het mooie Leningrad; nu Sint Petersburg. Na de val van het ijzeren gordijn nam het verkeer door Finland naar Rusland sterk toe. Een jaar of tien geleden spraken we op de boot naar Finland een Nederlandse chauffeur die de nieuwe route door Finland verkoos boven de Rit door Polen en de Baltische staten. In die Oostbloklanden werd zo geroofd dat de man zich van zijn leven niet meer zeker voelde. ‘En’, zo sprak hij, ‘ik wil ook wel een beetje comfort bij mijn zware werk’. Deze man zal daarom de rit naar Vaalimaa waarschijnlijk nu niet meer willen maken.

Finland heeft een goed wegennet waarop iedereen nog zonder tolheffing van Noord naar Zuid en van West naar Oost mag rijden. Met name die laatste richting is in de afgelopen jaren populair geworden bij alles wat vrachtwagen is (of er nog een beetje op lijkt) en vracht naar Rusland heeft te vervoeren. Het ijzeren gordijn mag zijn gevallen, de bureaucratie aan Ruslands poorten is bijna gelijk gebleven. Je komt er niet zomaar in en je komt er niet zomaar uit. De slagader naar Rusland wordt bij Vaalimaa even dichtgeknepen en daar hopen zich de nodige zaken op; letterlijk en figuurlijk.

Er staat vandaag weer een file van achtendertig kilometer vrachtauto’s, mooie moderne en (vooral) oude roestbakken die dagenlang moeten wachten voor het Russisch grondgebied mag worden bereden. De chauffeurs, niet altijd van de ‘heerlijkste’ soort, wachten, eten, drinken en neuken dat het een lieve lust is. De Nataschja’s komen er met bussen vol aangereden. En weet je wat nu het nare is? Er staan voor papier en peuken geen vuilnisbakken op elke meter langs de 38 kilometer autoweg, er zijn geen toiletten op elke tien meter en je kunt er geen peeskamertjes huren. Alles belandt in de berm en daar is geen plekje meer waar je je kont op kunt richten om je keutel op een vrij stukje mos te leggen. Hier is een écht rampgebied ontstaan, waar je niet zonder kokhalzen doorheen kunt rijden, laat staan in de buurt kunt wonen. Waar zo’n ramp is, moest de presidente heen. Ik denk dat ze er een paar slapeloze nachten van heeft gehad.

Daar hebben jullie hier in Nederland nooit bij stilgestaan, hè? Dit soort zaken gaan jullie kaaskoppen helemaal voorbij. Maar stel je eens voor: Achtendertig kilometer vrachtautofile voor Zevenaar omdat onze Oosterburen weer gaan controleren. De bermen helemaal ondergescheten en de prachtige Veluwse dennen als een kerstboom behangen met kapotjes. De hogenoodtoestand wordt uitgeroepen bij Arnhem en onze Koningin moet naar het rampgebied om zélf eens beroerd te worden van de koude kak. Het zou dan direct een nationaal probleem zijn en dat is het in Finland dan ook geworden.

De Finse regering besloot niet bij de kakken neer te blijven zitten en zond haar minister van Buitenlandse zaken naar Moskou om persoonlijk te wijzen op de hogenoodtoestand bij Vaalimaa. Poetin was heel duidelijk: ‘Dit interesseert mij geen drol’, in zijn beste Russisch uiteraard! ‘Ruimt u dit zelf maar op. Bij ons regent het op den duur wel weg’.

Het Finse kabinet heeft zojuist besloten om voor vierentwintig miljoen euro, je leest het goed, voorzieningen aan te leggen in de buurt van Vaalimaa. Grote parkeerplaatsen om de wachttijd door te brengen; met alle voorzieningen voor sanitaire en hygiënische behoeften. Er komt schoonmaak- en onderhoudswerkgelegenheid voor meer dan honderd mensen. De vervuiler bestraalt en de brave Fin betaalt.

Het plaatsje Vaalimaa heeft dan ook een grote boodschap voor jullie:
Shit happens, leve het akkoord van Schengen, en niet meer zeiken over de Betuwelijn.


16 reacties

arta · 12 september 2007 op 13:31

[quote]De hogenoodtoestand wordt uitgeroepen bij Arnhem en onze Koningin moet naar het rampgebied om zélf eens beroerd te worden van de koude kak. [/quote]
😆
Erg leuk geschreven!
Enne…ik ga nooit meer klagen als er 5 wachtenden voor me zijn bij een openbare toilet. 38 kilometers wachtenden voor je… pfffft… 😀

FatTree · 12 september 2007 op 13:47

Ik vind het een zeer interessante column, die de lezer direct een andere kijk geeft op het ‘fileprobleem’, en de problematiek daaromheen.

De woordspelingen treffen trouwens ook doel, erg leuk!

pally · 12 september 2007 op 13:59

Goed geschreven column, Hans, over een plek die mij met alles wat je eromheen vertelt volkomen onbekend was. Erg interessant. En inderdaad, het werpt wel even een ander licht op onze ‘problemen ‘langs de snelweg.
Ben nog wel gaan loeren bij je profiel of je daar soms woont. Maar nee, ik zie nog steeds Friesland.
:wave:

groet van Pally

schoevers · 12 september 2007 op 18:29

Regelmatig familiebezoek in Finland, Pally.

SIMBA · 12 september 2007 op 19:40

Jeetje, wat een toestand, nooit bij stilgestaan dat zulke dingen gewoon ontstaan door een verandering.
Goede column!

Li · 12 september 2007 op 22:16

Wat een waanzinnig verhaal.
Fantastisch geschreven en met veel plezier gelezen.
Is dit nu ‘riooljournalistiek’? 😀

Li

Dees · 13 september 2007 op 12:31

He he, weer eens iets nieuws! Ontzettend goed geschreven, genoeg grap en kwinkslag en de thematiek stinkt en is om van te smullen.

schoevers · 13 september 2007 op 17:57

Allemaal bedankt voor jullie fijne reacties!!
Hans.

arta · 1 oktober 2007 op 07:56

Gefeliciteerd met je CvdM!
🙂

FatTree · 1 oktober 2007 op 08:45

Gefeliciteerd met je CVDM! Een terechte keuze als je het mij vraagt!

pally · 1 oktober 2007 op 10:25

Ook hier nog even naast mijn PM een hele dikke proficiat met je CVDM!

:kus: Pally

Dees · 1 oktober 2007 op 13:00

Schoevers, van harte! Ook voor mij was je een beetje de ontdekking van deze maand. Deze en je saunafins, ik heb ervan genoten en leuk dat deze een maand bovenaan staat 🙂

schoevers · 1 oktober 2007 op 23:14

Ik heb eigenlijk nooit bij het ‘uitdelen’ van CVDM’s stilgestaan. Ben op slag ‘ontwaakt’ met een goed humeur. Heel leuk ook hoe jullie daarop reageerden. Bedankt!

Hans.

SIMBA · 2 oktober 2007 op 08:52

Van harte! En verdiend hoor!

Siebe · 2 oktober 2007 op 09:00

Onlangs nog heel even op het forum langs zien komen, de vraag hoe de redactie tot een keuze van de maandcolumn komt.

Maar als je de keuzes steeds ziet, dan hoeven we dat toch helemaal niet te weten? Ook nu weer een keuze waar ik zeer achter kan staan.

Hoewel in de heenreis niet gereageerd, natuurlijk toen al wel gelezen. Het mooie van deze column vind ik – naast de ietwat overdreven poep en pies humor en woordspelingen – het informatieve van het verhaal. Daar stond, sta ik in Nederland inderdaad niet bij stil.

Samen met al het andere mooois dat Schoevers produceert, hele mooie keuze redactie!

Proficiat Schoevers!

Gr.
S

pepe · 11 oktober 2007 op 18:35

Natuurlijk gefeliciteerd, echt een mooie cvdm.
Ik had hem niet eerder gelezen, gewoon omdat ik niet elke dag alles lees, doordat hij nu op de voorpagina staat moest ik van mijzelf toch even lezen.
Ik heb geen spijt ik hem nu heb gelezen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder