Daten via internet. Het is al een tijdje een rage. En net als vele singles heb ik mij laten verleiden om bij zo´n site in te schrijven. Op zoek naar “een nieuwe vriendschap”, schrijf ik een beetje verlegen in mijn profiel. Na een aantal dagen wachten verschijnt er een berichtje in mijn inbox, van ene Brenda004.
Voorstellen blijkt niet nodig te zijn want juffrouw 004 steekt meteen van wal met een vraag.
“ Ben jij een nieuwe man?”
Jeetje, wat een vraag, zover ik weet ben ik al sinds mijn achttiende een man dus niet meteen “nieuw” te noemen, bovendien al “gebruikt” dus statiegeld kan ze vergeten. (Uiteraard weet ik wel wat ze bedoeld .)
Even weet ik niet hoe ik moet antwoorden. Maar ik ben wel geïntrigeerd door de vraag. Natuurlijk kon ik het niet laten het net wat af te struinen naar wat berichten over deze “nieuwe mannen” . Ben bij alles wat nieuw is, vooral nieuw sgierig.

Dus, ik ga naar de Google zoekmachine en tik; “nieuwe man”.
Allememaggies 2.94525 hits! Ik doe mijn ogen dicht, gooi een (denkbeeldig) pijltje naar het scherm en klik op het kopje “ De nieuwe man, bestaat hij nog?”

De omschrijving is niet van de poes. ( No pun intended)
Hij doet dit en dat, macho’s zijn afgeschreven. Ja en daar komt ook de “huisman “om de hoek kijken . Hij wast hij strijkt, hij doet de plas ( met bril omhoog want vrouwen zitten ook graag droog ). Zijn tranen laat hij op de loop. Gaat kijken naar typische “chick flicks “, zorgt voor de kinderen, verteld honderduit over zijn emoties en luistert aandachtig naar wat zij verteld over haar dag. Hij drinkt ook niet , rookt niet (meer) en sport op TV daar kijk hij ook niet naar.

Sjonge jonge, waar zo n nieuwe man zich allemaal aan moet houden.
Ik vraag me af of die nieuwe man echt wel bestaat.. Als ik het kopje van de site zou mogen geloven is dit type van man alweer voorbijgestreefd.
En eerlijk gezegd, als ikzelf zo mijn ogen en oren hier en daar de kost geef, dan blijken sommige kerels nog net zulke varkens als vroeger.

En wat blijkt: Het fenomeen “nieuwe man” wordt, volgens een studie van de Universiteit van Luik, zwaar overschat. Ze hebben het dan niet over de bekende clichés dat vrouwen zwichten voor een man met status, en dat elke man alleen een mooie vrouw wil.

Maar vrouwen voelen zich wel nog steeds aangetrokken door mannelijke eigenschappen. Ze willen blijkbaar geen nieuwe man. Natuurlijk moet hij over zijn emoties kunnen praten, maar dan niet op een manier zoals vrouwen dat doen.

Mannen lopen op hun beurt dan weer weg van stoere macha’s( het vrouwelijke equivalent van de macho ). Heel wat Nederlandse singles kloppen bij Belgische relatiebureaus aan, omdat ze veel Nederlandse dames te brutaal vinden.

“Het klinkt een tikje Freudiaans, maar mannen zoeken bij hun partner voor een stuk hun moeder. Iemand die een thuis kan creëren, want dat lijken ze vaak het meest te missen. Vrouwen die nooit koken, zijn heel onaantrekkelijk voor mannen. Er is qua taakverdeling weinig of geen evolutie merkbaar de afgelopen tien jaar.” volgens seksuologe Goedele Liekens.

Vrouwen spendeerden in 2007 wekelijks gemiddeld veertien uur en een kwartier meer aan huishoudelijke taken dan mannen. Typisch “vrouwelijke taken” als strijken, schoonmaken of maaltijden bereiden komen ook vandaag nog meestal op vrouwelijke schouders terecht. Werkende vrouwen besteden gemiddeld vier en een half uur per dag aan huishoudelijke taken, terwijl dat voor mannen gemiddeld twee en een half zou zijn. Bij de vrouwen gaat die tijd vooral naar het bereiden van maaltijden, wassen, strijken en schoonmaken.

Mannen houden zich meer bezig met verbouwingen, herstellingen, en tuinwerkzaamheden werken . Boodschappen doen en zorgen voor de kinderen, blijken dan weer eerder “genderneutrale” bezigheden.
Gek genoeg spenderen vrouwen vandaag nog altijd dubbel zoveel tijd aan de afwas als mannen, terwijl dat nochtans geen typisch vrouwelijk klusje lijkt.

Alle gezeur over meehelpen in het huishouden en de opvoeding ten spijt, blijken vrouwen een sterke voorkeur te hebben voor een ‘echte’ man.
“De klassieke patronen blijven overeind. Mannen huiveren voor macha’s en vrouwen knappen af op te gevoelige watjes.”

Na al dit gelezen te hebben zouden wij mannen wel es willen weten wat de dames nu wel willen! Nieuwe man, klassieke man, of misschien zelfs helemaal geen man. Zegt u het maar ladies. Ik spreek uiteraard niet uit naam van alle mannen maar “ Ik weet het niet meer “ .

Achteraf gezien wordt deze man weer een gewone jongen, met zijn nukken en gebreken.
Soms nieuw en soms ook niet.
Take it or leave it.

Mijn korte, maar krachtige antwoord aan Brenda004 was wellicht iets te voorbarig;
[i]Ik kook als de beste, ben al jaren zindelijk , rook niet, drink niet, en sport op TV kan me echt niet boeien. Oh ja, en kinderen geen bezwaar. [/i]

Benieuwt of ik überhaupt nog antwoord krijg.


Grumpy-old

"wie ben ik nu eigenlijk" Ben ik mijn baan, ben ik deze auto , ben ik dit huis , ben ik deze blog . Of is er meer aan mij. Iets wat mij anders maakt dan al die anderen, bijzonder. ( want iedereen wil toch bijzonder zijn) Het gaat eigenlijk niet eens om het antwoord op deze vraag . Het gaat er alleen om dat je de vraag af en toe eens stelt. Alleen het stellen van die vraag heeft de potentie de rotsvaste aanname dat de wereld is zoals hij is, met alles erop en eraan, in twijfel te trekken. Het is een aanrader om het antwoord niet met mijn persoonlijkheid te gaan zoeken of intelectueel te gaan benaderen . Dus stel je open voor een antwoord in welke vorm dan ook. Dat hoeft toch geen keurig netjes antwoord te zijn in de vorm van een stukje tekst op mijn blog? Het kan ook een beeld zijn dat je vormt na een gesprek, een situatie die zich voordoet. Stukjes van een puzzel, die na verloop van tijd een steeds duidelijker wordend beeld van " ikke" zullen vormen. Er zijn meer van dit soort vragen die hetzelfde effect teweegbrengen , zoals " waarom ben ik hier" of "wat doe ik hier" Daarvoor geld eigenlijk hetzelfde, het stellen van de vraag is belangrijker dan de vraag zelf, of het antwoord daarop. Met andere woorden: vraag me wie ik ben en ik zal je vertellen wat ik doe . Leer mij kennen en je zult weten wie ik ben .

13 reacties

nighthawk · 6 december 2007 op 11:11

Grumpy Old,

Heb jij ook de enterziekte te pakken?

Inhoudelijk denk ik een beetje achterhaald. Een nieuwe man is eerder 90’s dan 2000-plus zou ik denken. Weer een beetje veel geciteerd wat mij betreft. Geef me wat meer van jezelf, dan denk ik dat ik het nog wel wil eten…

Night

Ineke · 6 december 2007 op 11:15

Grumpy, ik vind ‘em leuk! Doe mij maar een ‘echte’ man…

Dees · 6 december 2007 op 11:25

Vrouwen houden van, mannen houden van, allemaal onzin. Als je dat allemaal gaat geloven, ga je eenheidsworsten met andere eenheidsworsten en je aanpassen (brr). En als mensen ergens niet van houden is het wel een persoon die zich anders voordoet dan hij /zij is.

Relax een beetje en onderzoeken en statistieken? Mijd ze als de pest, voor je het weet ga je je ernaar gedragen.

😉

Ps. Heb ik iets gemist, is december de maand van de internetdateperikelen?

Mup · 6 december 2007 op 13:57

Als ik Brenda was, ging ik voor de bijl na je antwoord, maar ik zou de vraag nooit gesteld hebben, 😉

Groet Mup

pally · 6 december 2007 op 13:58

Nee, Dees,’ De Goedele Liefkensmaand’ 😀

Wat deze column betreft, ik vind er niks nieuws in en daarom boeit hij me niet zo.
En die statistieken: Hang ze maar in de kerstboom dan hebben ze nog enig nut als decoratie…..

groet van Pally

Visionaire · 6 december 2007 op 14:07

Ehmmm. Al jaren zindelijk? Dat kan ook van tijdelijke aard zijn hoor:-)

Overigens gewoon jezelf blijven. Dat is het langste vol te houden.

pepe · 6 december 2007 op 15:24

Je houdt ons wel op de hoogte, hoop ik? 😉
Is brenda overigens een nieuwe vrouw?

nighthawk · 6 december 2007 op 16:02

Volgens mij heeft iedereen die mail gekregen van die sprankelende liefde mens en is daardoor één en ander aan de hand…

Grumpy-old · 6 december 2007 op 16:16

@ pepe
Getverrdrie dat ik daar nu niet aan gedacht heb om die vraag te stellen!!!

Ik ga meteen mijn zwarte boekje napluizen of ik haar adres nog heb.

😆

Wel weer leuke en waardevolle reacties

:wave: :wave: :wave:

Greetz
Grumpy

DreamOn · 6 december 2007 op 20:20

Je kunt maar beter gewoon jezelf zijn; vroeg of laat val je toch door de mand, als het niet ‘echt’ is.
Toch, als ik zo de omschrijving lees van de ‘nieuwe man’, dan heb ik die mooi wel gescoord, zonder dat ik er zelfs naar op zoek was! Kijk, zo kan het ook… 😀

Sterkte met de zoektocht!

Groetjes DO.

Anne · 6 december 2007 op 21:12

Grumpy-new, misschien zou je het internetontmoeten-wereldje wat langer moeten onderzoeken en er dan nog eens over schrijven. Heb de indruk dat je nog wat meer in dat zwarte donkere duistere daten moet duiken….want ik wil meer sappige details 😀

KawaSutra · 7 december 2007 op 18:37

[quote]No pun intended[/quote]
Grumpy-taal?

De ellende is: door al die foutieve beeldvorming gaan vrouwen nog in die ‘nieuwe man’ geloven ook. En al die stumperds die niet aan die criteria voldoen worden aan de kant gezet. 😀

weathergir · 7 december 2007 op 22:13

‘k Neem het even voor Grump op: no pun intended is volkomen goede Engelse slang.

Leuk verhaal, Grump… vervolg graag gauw?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder