Net komt mijn zusje thuis uit school. Gooit haar huiswerk op mijn bureau, en zegt: “Maak jij dit even? Jij bent toch vrij.” Ik weiger het en word boos. Tussen mijn zusje en mij gaat het niet echt goed. Ze is erg arrogant, en heeft in mijn ogen verkeerde vrienden. Kakkers. Verschrikkelijk, allemaal mensen die een onderlinge strijd leveren. Wie heeft de duurste kleren? Wie heeft het mooiste vakantiehuis. De ontwikkelingen van de koop van een vakantiehuis in Oostenrijk door de ouders van een vriendin volgt ze dan ook op de voet. Ze kan het slecht hebben dat wij maar een klein appartementje hebben in Duitsland, waar je als je geluk hebt maar een paar weekendjes kan skiën. Toen haar vriendin een keer met ons mee was gegaan had deze gezegd: “Ik vind dit gebied niet leuk, het is veel te klein, en jullie appartement is saai.” Ook beledigde ze mijn ouders met het feit dat ze niet mocht après skiën. Zelf houd er heel erg van om lekker intensief met een sport bezig te zijn de hele dag. Ik denk er niet eens bij na om te gaan après skiën. Als er vrienden van mij meezijn vinden mijn ouders het prima als ik ga après skiën, maar mijn zusje en haar vriendin vonden ze echt te jong. Is maar goed ook, want wat heb je aan een breezersletje aan de Duitse bier?
Mijn zusje zit bij mij op school sinds twee jaar. In 2 vwo. Ik zit inmiddels in 5 vwo, en mijn zusje haalt veel hogere cijfers dan ik. Mij maakt het niet uit, ik ben tevreden met een voldoende. Totdat ik mijn rapport krijg is er dus niks aan de hand. Maar wanneer ik mijn rapport aan mijn zusje laat zien lacht ze me gewoon uit, en wijst mij er even op dat zij een beter rapport heeft. En dat haar vriendinnen lagere cijfers hebben dan zij. Ook maakt ze mij op school zwart bij haar vriendinnen. Dan zegt ze dat ik push-up bh’s draag. Niet dat er wat mis is met push-up bh’s, maar ze draagt ze zelf altijd en ik niet! Ik vind het juist erg vervelend dat ik van mijzelf cup D heb. Dat weet ze, maar daar probeert ze me dan juist op te pakken. Erg pijnlijk vind ik dat af en toe.
Pas was ik in de douche en hoorde ik mijn zusje aan de telefoon met een ander meisje praten over haar beste vriendin. Ze zat haar helemaal zwart te maken. Toen ben ik echt uit mijn slof geschoten. Ik kan er niet tegen als er over andere mensen gepraat wordt. Je mag best een mening hebben maar hou dat maar voor jezelf.
Nog zoiets, zit ze huiswerk te maken en loop ik langs. Zegt ze ineens: “Jij bent echt lelijk!” Terwijl ze weet dat ik last heb gehad van een minderwaardigheidscomplex. Ze vindt het leuk om mij pijn te doen, en zichzelf beter te voelen dan dat ik ben.
Laatst mocht ze meedoen met de schoolmusical. Omdat ik toch veel van mijn zusje hou ben ik naar elke voorstelling geweest. Maar nu valt ze me steeds lastig met het feit dat zij wel mee deed en ik niet. Ik mocht nooit van mijn ouders omdat ze vonden dat het teveel tijd in beslag nam. Ook denkt ze nu dat ze zeer goed kan zingen, en zit dus de hele dag te zingen om reacties uit te lokken bij mij, zodat ze kan zeggen: “Je bent gewoon jaloers!” Het erge is, ik ben niet jaloers, maar ze wil het graag. In haar kakkermaatschappij is jaloezie een heel belangrijk woord. Wanneer ik een concert heb met een bekende pianist zegt ze tegen mij: “Je hebt totaal geen gevoel voor ritme, het woord nooit wat met jou en muziek.” Wanneer ik bezig ben met het schrijven van een boek zegt ze: “Niemand zou een boek van jou willen lezen, je hebt toch geen vriendinnen.” Ik heb veel vrienden, en maar een hele goede vriendin. Geen jongen kijkt naar mn zusje om, omdat ze toch maar een wannabe kakker is, en dus eigenlijk nergens bij hoort.
Toch geef ik veel om haar, ze is en blijft mijn zusje, en ze kan soms grappig uit de hoek komen. Alleen zal ik altijd terug moeten denken aan hoe ze vroeger was. Een keurig lief meisje, wat mij graag hielp, en waar ik alles tegen kon vertellen. Jammer dat iemand zo kan veranderen om maar gewoon ergens bij te wonen.
Laatst was er een actie bij ons op school. Je kon een kaartje met een ballon sturen naar je valentijn. Ik wilde dit voor mijn zusje doen, maar de avond ervoor zei ze tegen mijn moeder: “Ik en Alies mogen elkaar niet.” Toen stortte echt even mijn wereldje in. Ik heb haar geen ballon meer gestuurd. Ik vind het jammer dat ze zo vervormd is door haar vriendinnen. Van die lieve meid is helemaal niks over.

Gisteravond ging ik naar bed. Roept mijn broertje me: “Alies kom eens!” Ik ga naar zijn kamer en vraag wat er is. Hij antwoord: “Hier neem maar een lekker snoepje, omdat je de allerliefste zus bent.”


10 reacties

pepe · 18 februari 2004 op 11:06

Wat een schattig broertje heb jij!! En jammer dat je zus zo anders is.
Blijf lekker schrijven, dit las weer lekker weg 😉

deZwarteRidder · 18 februari 2004 op 11:48

[quote]”Ik en Alies mogen elkaar niet.” [/quote]
Vroeger zeiden ze bij ons thuis….”stront voorop”
maar goed het zal hem wel in de puberale fase zitten..Ikke Ikke Ikke.. ach…als alles goed gaat moeten ze vroeg of laat weer bijdraaien..
maar ik snap dat je opdit soort momenten je zus het liefst achter het behang geplakt zou zien.
Het is in ieder geval een column waar je gevoelens van af springen.. Hoop dat iemand uit 5 vwo relativerend genoeg kan zijn om de dingen in het juiste perspectief te zien De goede wil is in ieder geval van 1 knat aanwezig..
Rich@Rd

Suus · 18 februari 2004 op 13:08

Er komt bij mij maar een reactie naar boven en dat is: Je zusje is jaloers op jou. Omdat het jou niet kan schelen of je wel of geen hoge cijfers hebt, omdat zij een push-up bh moet dragen en jij dat niet hoeft, omdat jij niet mee gaat in de wannabe maatschappij en zij het diep van binnen ook niet wil maar geen mogelijkheden voelt om zich er van te distantieren. Omdat je meedoet met een concert en je het misschien juist wel heel goed kan. Of misschien liggen je kwaliteiten inderdaad ergens anders maar laat je je niet kisten en ga je door. Omdat je een boek wilt schrijven en zij dus in jou ziet wat ze zelf misschien wel heel graag wil zijn. Jouw zusje is een wannabe grote zus. Ze ziet je als rivale, ze is onzeker. Wees jij maar trots dus op jezelf want in mijn ogen is dit wat er gebeurt tussen jou en je zus. Knap hoe je het hebt verwoord en nog knapper dat je zo voor jezelf blijft staan. Je hebt een hoop levenswijsheid in pacht!

Kees Schilder · 18 februari 2004 op 18:32

Over een paar jaar is alles anders. Goed verwoord

Eftee · 18 februari 2004 op 19:36

Goed geschreven. Inderdaad, meestal als je volwassen bent, ga je beter met elkaar om.

viking · 18 februari 2004 op 20:11

Ik denk dat Suus hieronder wel een punt heeft. Zo zou ik het ook opvatten als ik jou was.

Li · 18 februari 2004 op 21:24

Zo Aliesv, dat is er uit! Ik had mijn mening al klaar en dat is dezelfde als Suus. Leef lekker je eigen leven en blijf jezelf. 😉

Mup · 18 februari 2004 op 21:41

Heel herkenbaar. Ga mee in Suus haar reactie, en in die van kees. Ik kan nu geen dag zonder mijn zus, en dat was vroeger wel eens anders,

Groet Mup.

Mosje · 18 februari 2004 op 21:52

Alies,

5VWO, dan ben je 16 of 17, je zus een jaar of 13?
Mijn antwoord aan haar zou zijn: Ik ben 3 jaar ouder dan jij, zie dat maar eens in te halen!

En suus heeft inderdaad een punt!

Ma3anne · 18 februari 2004 op 22:43

Zussen of broers heb ik niet, maar uit de tweede hand heb ik wel gezien hoe het tussen mijn kinderen verliep op die leeftijd. Haat en nijd vaak, jaloezie en rivaliteit alom.

Intussen een paar jaar verder: beiden een heel verschillende levensstijl, maar respectvol naar elkaar en stapeldol op elkaar.

Ik sluit me aan bij de anderen, Alies: gewoon lekker jezelf blijven en die zus van je wordt hopelijk op een dag wel wijzer.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder