De eerste reclames op TV werden me al door mijn strot gedouwd in het midden van de jaren vijftig. Nee, niet op die ene Nederlandse zender, die er nog maar bestond. Daar waren enkel de Verrekijker, Dappere Dodo en Mies Bouwman. Reclame bestond daar toen nog niet. Ik heb het over de WWF. De Duitse Ster, zal ik maar zeggen. Westdeutsches Werbe Fernsehen of zoiets. Ik zat om een uur of zeven in mijn flanellen pyamaatje voor de TV geinstalleerd. De laatste tonen van de Hier und Heute muziek stierven weg en daar kwamen ‘mijn’ Meinzelmänchen. Tekenfilmkaboutertjes, die het reclameblok inluidden. Elke dag kon ik gratis en voor niets tekenfilmpjes kijken. Geweldig vond ik dat!

Mijn favoriete reclame was ook een tekenfilmpje. Zwart-wit uiteraard. Een driftig mannetje liep boos over het scherm heen en weer, werd steeds bozer en plofte uiteindelijk van woede bijna door het plafond. En dan kwamen de geruststellende woorden: “Mein Freund, wer wird denn gleich an die Decke gehen? Greiffe lieber zur HB, dann geht alles wie von selbst. HB ist eine Filterzigarette, die schmeckt. HB rauchen heisst, frohes, herzens geniessen.” Ja, ik ken die hele tekst nog uit mijn hoofd, al begreep ik er geen jota van. Mijn eerste drie-turven-hoog Duits dat ik sprak. Dat verhaaltje opdreunen was een kunstje, dat ik menigmaal mocht vertonen op familieverjaardagen in die toen-was-roken-heel-gewoon-tijd. Succes verzekerd!

Ik nam me toen al voor om ook te gaan roken later. Ten eerste omdat iedereen het deed. Ten tweede omdat ik die reclame zo leuk vond. En die belofte aan mezelf ben ik helaas nagekomen. Via de cowboys van de Marlboro in de bioscoop, de draai-een-drum-voor-elkaar-reclame en het vakantiewerk in de Peter Stuyvesantfabriek hier ter plaatse, ben ik een complete tabaksjunk geworden. Af en toe een paar jaren gestopt, maar altijd weer begonnen.

Begin dit jaar besloot ik weer eens definitief te stoppen en dat lukte me een paar weken. Totdat ik op een dag laaiend was om een instantie die me een loer draaide, steeds bozer werd en bijna door het plafond ging.
Ik hoorde op dat moment een klein stemmetje in mijn achterhoofd: “Mein Freund, wer wird denn gleich an die Decke gehen? Greiffe lieber zur HB, dann geht alles wie von selbst. HB ist eine Filterzigarette, die schmeckt. HB rauchen heisst, frohes, herzens geniessen.”

Ik stak er één op, geen HB, maar een cowboysigaret, die ik snel aan de overkant had gekocht. Ik kwam tot rust en was weer verkocht…
Volkomen geconditioneerd, door een sigaretteneclame uit mijn kleuterjaren…

Hoezo heeft reclame geen impact?

Categorieën: Thema column

14 reacties

Farfalla · 17 april 2004 op 08:48

Leuke column. Idd, reclame kan heel wat teweeg brengen, maar je moet er eigenlijk niet te naïef naar gaan kijken. Misschien binnenkort weer een poging tot stoppen?

Martijn · 17 april 2004 op 08:54

Die Mainzelmännchen waren [b]SUPER![/b]
Samen met de tune van Sesamstraße. ([i]Der, die das. Wer wie was, wieso weshalb, warum……[/i])
[img]http://img.ricardo.ch/246681730N3NTjjjT_2123.jpg[/img]

Hmmm, ik dwaal af.

Misschien kunnen die Duitsers voor dat geconditioneerde gedrag een andere standaard ‘reclameslogan’ bij zo’n sigarettenreclame bijvoegen: [i] Zu Risiken und Nebenwirkungen lesen Sie die Packungsbeilage und fragen Sie Ihren Arzt oder Apotheker.[/i]

Een idee?

Groet Martijn:-D
Die even een oude nagesynchroniseerde video van Tom & Jerry erbij pakt.([i]Vielen dank für die Blumen.[/i])

pepe · 17 april 2004 op 09:16

Weer een mooie column Ma3

En ja reclame pfff het heeft meer impact dan we denken. Zeker kinderen geloven nog alles wat ze daar zien.

viking · 17 april 2004 op 10:55

Mwoahhhhh, gevoelige snaar!
Mainzenmänchen rule! Geweldig vond ik die…

Roken vond ik ook geweldig… eigenlijk wel [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=1010]zin[/url]

Martijn:
Zur Risiken und Nebenwirkungen [i]fressen[/i] Sie die Pakkungsbeilage und [i]schlagen[/i] Sie Ihren Arzt oder Apotheker

Shitonya · 17 april 2004 op 12:36

Gelukkig dat er nu geen reclames over sigaretten zijn, anders zou straks iedereen worden verleid door zo’n rookwalm 😮

Fantasische column 🙂

deZwarteRidder · 17 april 2004 op 15:51

Erg he…. dus buiten 40- 45…kunnen we nu ook nog 53-57 toevoegen aan het rijtje??? 😮
herkenbaar helaas……

Kees Schilder · 17 april 2004 op 16:21

Ik ben toch wel blij dat ik er vanaf ben sinds een maand of acht.Gewoon weer stoppen Ma3anne.

Mosje · 17 april 2004 op 18:40

Een verhaaltje van de expelliarmus soort, zeer ontwapenend 🙂

Ma3anne · 17 april 2004 op 19:50

Hee, geinig Martijn, dat plaatje. Ja, ze kwamen later ook in Sesamstrasse voor, of was het das Programm mit der Maus? Ik weet wel, dat ik er ’s ochtends met mijn peuterzoon naar keek, toen Nederland nog geen dagprogramma had.

Peep: TVreclame werkt zeker door op kinderen en dan hebben we het nog niet over alle andere rotzooi op TV.:-o

Viking: Agossie. Zelfs Viking heeft een gevoelige snaar! De Mainzelmaenchen! Sja, een man blijft toch altijd een kind… 😉

Mosje: wat is in godsnaam een expelliarmus? Toch geen eng beest hoop ik?

Anderen: de nieuwe stoppoging komt eraan. Bedankt voor jullie reacties! 🙂

Mup · 17 april 2004 op 20:42

Zo herkenbaar, eng gewoon. Ik was weg van Pumuckel (weet niet of ik het zo goed schrijf) maar ik kan hem uittekenen,

Groet Mup.

Mosje · 17 april 2004 op 20:51

[quote]Mosje: wat is in godsnaam een expelliarmus? Toch geen eng beest hoop ik?[/quote]Ma3anne toch! Expelliarmus is een heksenspreuk waarmee je tegenstanders ontwapent!!
Ik stel voor dat je een nieuwe pasfoto plaatst, eentje zonder die gekke puntmuts. 🙂

Ma3anne · 17 april 2004 op 21:06

Mosje: Elke echte heks heeft zijn/haar eigen spreuken en die zijn geheim. Deze kende ik wel, maar is niet de mijne… hij hoort bij het sekte-achtige gebeuren van hekserij, waar ik me als solitair eclyctische heks niet bij thuisvoel. 🙂

Pas op hoor! Of ik tover je om in een mens!

Mosje · 17 april 2004 op 21:14

[quote]Pas op hoor! Of ik tover je om in een mens![/quote]Ik ben als puppy in een grote pan met een antiheksenmiddeltje gevallen. Geen heks kan mij deren.
😆

Ma3anne · 18 april 2004 op 05:43

Aha, dus je bent een soort Obelixhond?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder