Twee jaar geleden besloot UPC mijn kabelaansluiting af te sluiten. Toen ik hier een jaar eerder was komen wonen, was de wijziging in de tenaamstelling kennelijk niet succesvol verlopen. Een rekening ontving ik nooit tot het moment dat iemand ergens een knop omdraaide en mij zo van mijn tv-signaal afsloot. Ik besloot de gelegenheid aan te grijpen voor een persoonlijk experiment of er leven zonder tv mogelijk was. Het antwoord lag voor de hand natuurlijk maar na een maand wist ik het zeker. Er ìs leven zonder tv en naar mijn gevoel ook duidelijk meer zelfs dan mèt tv. Ik merkte dat ik allemaal andere dingen ging doen dan normaal en ik voelde me daar prima bij. Met die tv is het zo raar. Staat ‘ie aan dan kijk je er naar, is ‘ie er niet dan mis je eigenlijk helemaal niets. Het nieuws misschien. Ik wist genoeg en was gerustgesteld; ik zou zonder tv rustig verder kunnen leven. Vergelijk het met eens een keer niet drinken op een feestje om er zeker van te zijn dat je zonder drank ook nog steeds kunt rijden. Nu heb ik het soms weer. Met zoveel bagger op tv komt de gedachte vaker op: zal ik de tv wegdoen?

Het Amerikaanse betaalkanaal HBO (Home Box Office) heeft een roemruchte reputatie opgebouwd met kwalitatief hoogwaardige tv-programma’s. Serie’s als ‘Sex and the City’, ‘The Sopranos’, ‘Six Feet Under’ en nu weer ‘Angels in America’ zijn stuk voor stuk topprogramma’s en komen allemaal van de stal van HBO. Ook hebben die serie’s gemeen dat ze talloze malen bekroond zijn met Golden Globes en Emmy Awards: één reden voor de titel van deze column. Ook van de stal van HBO komt de hilarische serie rond de persoon van Larry David, [url=http://www.hbo.com/larrydavid/]’Curb Your Enthusiasm'[/url]. Door de [url=http://www.tvgids.nl/detail.php?pid=1433248]onzinnige belevenissen[/url] van Larry David krommen mijn tenen zich regelmatig in hun sokken terwijl de tranen van het lachen me tegelijkertijd over de wangen lopen. Dat die onzinnige belevenissen een enkele keer als ietwat ongeloofwaardig overkomen deert in het geheel niet. Want in het kader van zoiets als geloofwaardigheid is er een leuk detail te vertellen. Een van moord verdachte man werd door de rechter vrijgesproken dankzij CYE (en zijn slimme advocaat). [url=http://the-insane.skynetblogs.be/?date=20040603]Toevallige opnames[/url] van de crew van CYE verschaften de arme man het alibi dat hij zelf steeds geclaimd had. Alsof dat geloofwaardig klinkt.

In het jaar 2002 werd deze serie van HBO ook al onderscheiden met een Golden Globe. Na alweer meer dan 10 Emmy-nominaties zal die Award ook nog maar slechts een kwestie van tijd zijn. De opnames voor het vijfde seizoen beginnen in januari 2005. Hier in Nederland zijn we nog maar pas aan het allereerste seizoen van de serie begonnen. Het idee dat mijn tv binnen nu en vier jaar de deur uit gaat lijkt met deze wetenschap in het achterhoofd ineens een stuk minder geloofwaardig. De serie wordt uitgezonden door de enige omroep die we in dit land hebben met voldoende lef om dergelijk HBO-niveau te vertonen: de VPRO. Zonder te enthousiast te willen zijn: kijkt allen…..


7 reacties

Bakema_NL · 13 november 2004 op 17:06

Met de vpro heb ik weinig……..maar met de rest ook, dus dat is dan ook weer niet vreemd.
Tv is geweldig, je kunt er je spelcomputer op aansluiten en een geweldige dvd set voor je films, voor de rest kan ik er ook buiten…..alhoewel sommige cartoons nog erg leuk zijn.

Hendriks · 13 november 2004 op 17:19

doe mij maar een pc. Een tv is veel te passief!

Een pc met internet is helemaal mooi, dan heb je ook het nieuws, radio, muziek. Noem het maar op.

archangel · 13 november 2004 op 18:46

Ik heb inmiddels al een jaar of vijf geen tv meer en dat bevalt me PRIMA! Het nieuws volg ik via krant en Internet, en de enkele keer dát er eens een interessant programma is, of een goeie docu, dan kan ik altijd terecht bij de tv die in onze gemeenschappelijke woonkamer/keuken staat. Films kijk ik bij voorkeur in de bioscoop, en dvd’s op mijn computer of bij iemand anders. Prachtig geregeld, en zeeën van tijd om te besteden aan capoeira, gitaar spelen, lezen, muziek maken en luisteren, naar buiten gaan, een sociaal leven hebben, mijn huishoudentje runnen en noem maar op! Ach, de zegeningen van een leven zonder tv…. 😀 Daar kan zelfs het vooruitzicht van door talloze Emmy- en andere Awards bekroonde series niet tegenop.

Leuke column.

Wright · 13 november 2004 op 18:49

Raindog, bedankt voor de tip.
Ik ga zeker kijken!
Inderdaad, ook ik vind de VPRO mijlenver boven de andere omroepen uitsteken, neem (oude) series als ‘The singing detective’, en nog zo’n juweeltje,’Brideshead rivisited’, van mij mogen ze morgen in de herhaling!
Overigens zendt Canvas (woensdagavond) ook kwalitatief goede films uit!
En wat te denken van de geweldige serie ‘Himalaya with Michael Palin’, ook Canvas.
Me dunkt, er is nog voldoende reden om de tv te laten staat.

Groet, Wright

Mosje · 13 november 2004 op 22:36

Zonder tv…. zou Nederland er op dit moment een stuk rooskleuriger uitzien.
Niet dan?

Raindog · 14 november 2004 op 15:32

Leuke reacties….. veel herkenning voor wat betreft mijn eigen gedachten in ieder geval. In de tussentijd is er al iets veranderd: ik heb mijn tv er vorige week zondag uitgeflikkerd. Ik was het zo beu. Ik heb echter nog wel een tussenstapje gemaakt. Ik heb hem op mijn slaapkamer gezet zodat, als er echt eens iets leuks voor is, ik dat niet hoef te missen als ik dat liever niet heb.
Er is inderdaad best wel veel leuks op tv maar ik merk dat ik toch vooral ook veel bagger tegenkwam. Dat kan aan mezelf te wijten zijn en daarom ook die stap. De druppel was de informatievoorziening rond Van Gogh. Zo’n thema houdt je dagenlang bezig terwijl het misschien wel beter zou zijn geweest als je een dikke week nadat het gebeurd was in Nederland was aangekomen en het dan pas tot je genomen had. Meteen de juiste informatie in plaats van onder de invloed te raken van het opgeklopte circus. Maar ja, dat is niet te veranderen tenzij…

Ik begrijp veel van wat je zegt Archangel. Ik heb deze week zo ontzettend veel op het internet ‘ontdekt’ en er is natuurlijk nog zoiets als de krant (een manier van berichtgeving die ik sowieso prefereer).

Maar raad eens waar ik vanavond om half negen zit? 😉

sally · 14 november 2004 op 23:24

Er is absoluut een leven mogelijk zonder t.v.
heeeeeeeeeeeeeeeeerlijk zelfs.
liefs Sally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder