Vroeger was ik een meisje wat altijd het mikpunt van pesterijen was. Het deed er niet toe hoe ik me kleedde, hoe ik me gedroeg, of ik tuttig met barbies speelde of juist stoer met de robots, het pispaaltje was ik. Ze moesten mij altijd hebben. In deze tijd was er 1 meisje wat mij ’top-of-the-world’ liet voelen. Ik was in haar ogen geweldig! En omgekeerd was zij dat ook voor mij. Iemand die je zo goed laat voelen terwijl de rest van je klasgenootjes je allemaal uitschelden voor alles wat je maar bedenken kunt, dat moét wel een echte vriendin zijn. Dacht ik.

We gingen jaren achtereen goed met elkaar om, konden met elkaar lachen, maar ook met elkaar huilen. Samen de boys checken en alles bespreken wat er maar te bespreken viel. In september 1994 ging ik 3 weken op vakantie naar Spanje. Bij terugkomst wilde ik natuurlijk àl mijn verhalen meteen aan haar vertellen, ik had namelijk mijn eerste vakantieliefde ontmoet, wat hartstikke spannend was. Maar wat bleek? Ze was niet langer van mijn aanwezigheid gediend, want ze had namelijk nieuwe vrienden gevonden. In 3 weken!

De nieuwe ‘vrienden’ hadden haar voor de keus gesteld; òf ze ging met mij om en zij zouden haar weer links laten liggen, òf ze koos voor hen, maar dan moest zij mij links moeten laten liggen. De groep was namelijk niet gecharmeerd van mijn persoontje. Zij koos voor de groep nieuwe vrienden, want wie zou er nou niet voor die 7 stoere nieuwe ‘vrienden’ kiezen? Ik! Idioot! Wat doe je nou?? Hoe kun je 4 jaar vriendschap nu in 3 weken weggooien? Hoe kun je mij -mij!- verruilen voor 7 van die stakkers? Hoe kun je?!?

Als ik er aan terug denk word ik weer verdrietig. Ik begrijp het niet en ik zal het nooit begrijpen. Als klapper op de vuurpijl overleed mijn oma kort nadat wij terug waren gekomen van vakantie.. Mijn oma, mijn dierbare oma. Ik begreep niet wat er gebeurde. Ineens had ik het gevoel alleen op de wereld te zijn. Vakantieliefde weg, oké daar kon ik wel mee leven. Oma overleden – dat deed verdomd veel zeer.. Maar dan ook nog de enige met wie je kunt praten, de enige die je vertrouwt, de enige bij wie je terecht kunt, die laat je gewoon stikken!

Het was basta. Klaar uit. Ik was alleen. Alweer. Ik voelde me leeg. Ellendig. Verdrietig. Kwaad. Teleurgesteld. Het was zó oneerlijk. Het doet nog steeds pijn, nu bijna 13 jaar geleden..

Ik heb het haar nooit kunnen vergeven. En vergeten? Dat lukt me nog maar moeilijk.
De tijd heelt alle wonden zeggen ze. Maar dezelfde wonden kunnen net zo makkelijk weer opengetrokken worden. En ze doen dan weer even zeer als in het eerste begin…

Categorieën: Verhalen

10 reacties

dj_Eddy · 18 september 2007 op 12:01

Dit verhaal doet me denken aan dat liedje van Het Goede Doel:

Een keer trek je de conclusie:
Vriendschap is een illusie

SIMBA · 18 september 2007 op 12:12

Jeetje wat een trut!
Een leuk debuut eLGee! Eén tip voor de volgende keer: gebruik geen cijfers in een column, en zeker niet zoveel als je nu gedaan hebt.

pally · 18 september 2007 op 14:33

Als debuut nog helemaal niet zo gek, elGee!
Je weet het goed te verwoorden en over het cijfergebruik is al iets gezegd.

Even een raad, die je van zelfsprekend meteen naast je neer kunt leggen: Voel je niet altijd het slachtoffer…. zie b.v het begin.
Dat werkt namelijk heel vaak tegen jezelf in.

groet van pally

eLGee · 18 september 2007 op 18:12

Ik heb getwijfeld of ik dat als titel zou nemen, ook ik had namelijk dat liedje in mijn achterhoofd.

eLGee · 18 september 2007 op 18:15

Ik zal erom denken, heb helemaal niet stilgestaan bij het gebruik van cijfers. Dat is misschien een beetje gemakzucht geweest.

eLGee · 18 september 2007 op 18:30

Pally, dank je wel voor deze raad. Ik kom hier in een persoonlijk berichtje even op terug.

Verder; bedankt allen voor de reacties, ik hoop dat er nog wat tips volgen, zodat ik de komende columns nog wat kan aanpassen voordat ik deze instuur.

Groetjes LG

arta · 18 september 2007 op 18:44

Leuk debuut!
Wat die vriendin betreft: Waarschijnlijk is ze dat nooit werkelijk geweest.
Hier en daar zou er van mij wat meer kracht in mogen, alhoewel dat matte juist wel weer jouw slachtofferrol goed weergeeft…
Bij cijfers hou ik de regels van drs Mosje aan: cijfers onder de tien, tientallen onder de honderd en honderdtallen onder de duizend moeten uitgeschreven worden, de rest mag als cijfers in een tekst…zoiets… 🙂

Li · 18 september 2007 op 19:37

Wat een sneu verhaal.
Door het op te schrijven kun je soms afstand nemen.
Misschien is dat een beetje gelukt?

Li

eLGee · 25 september 2007 op 19:39

Hoi Arta,

Bedankt voor je reactie. Wat bedoel je precies met “dat matte”?

Gr LG

eLGee · 25 september 2007 op 19:40

Hoi Li,

Bedankt voor je reactie, het is in zekere zin gelukt om afstand te nemen. Wat dat betreft is de missie geslaagd. Op naar een luchtig column! 🙂

Gr LG

Geef een reactie

Avatar plaatshouder