Op jonge leeftijd wist ik vaak de slaap te niet vatten. Pedagogische onmacht leerde mij dat ik schaapjes moest tellen. Schaapjes die over een hek springen. Iets dat ik nooit heb begrepen. Waarom springt een schaap in ‘s hemelsnaam over het hek? Het hield me bezig, het werd een dagtaak, een obsessie, een dwangneurose voor het leven. Ik moest in therapie.
Achttien jaar lang. Achttien jaar lang gesprekken en therapieën. Bloed, zweet en bittere tranen om erachter te komen waarom het schaap over dat hek springt.

Een hek is toch een duidelijke grens? Waarom wil het schaap er dan overheen? Moet het schaap vluchten? Heeft het schaap een andere mening dan alle andere schapen? Wordt het beestje omwille van zijn zwarte wol gediscrimineerd? En waarom springen al die andere schapen achter dat ene schaap aan? En áls alle schapen over dat hek blijven springen, dan blijft er uiteindelijk een leeg weiland over? Dat is toch vreemd?

Zou aan de overkant van het hek meer gras zijn? Zou het oude gras op zijn? Dat het blaten puur van de honger is? Komt er nieuw mooi groen gras op de oude plek? En is dat dan een natuurlijk proces, of komt er iemand graszaden strooien?

Misschien nemen de schapen wel een hindernis en is het een parcours? Misschien zijn het schapen die reizen, die niet graag op één plek blijven. Waarom moest ik schaapjes tellen en geen hondjes, katten of andere kleine kinderen? Werden de schapen beperkt in hun denken, en proberen ze uit hun denkraam te vluchten.

Achttien jaar lang heeft die vraag door mijn psyche gedoold, gestormd, geschopt, getrapt en geschreeuwd. Soms huilde de vraag. Hij lachte, griende en danste door de spelonken van mijn ziel.

Tot vandaag. Na achttien jaar therapie. Na achttien jaar stilzwijgen, lachen, huilen, vloeken, schoppen en dansen vraagt mijn hulpverlener uit het niets.

“Martijn, enig idee waarom een kip de straat schuin oversteekt?
Om aan de overkant te komen…

Jongen ga slapen, je bent moe…”

[img]http://62.197.135.69/columnx/pics/hek.jpg[/img] [b][size=xx-small](Voor A.S.)[/size][/b]


16 reacties

Louise · 1 juni 2005 op 07:35

Ik ken dit probleem en je hebt het griezelig nauwkeurig verwoord. Schaapjes gaan tellen omdat je niet kunt slapen (en omdat dat schijnbaar helpt) en dan vervolgens wakker liggen omdat je de hele toestand erachter zo bizar vindt.
Bij mij springen ze vaak niet eens, weigeren gewoon, zo vlak voor dat hek. Of ze lopen eromheen. Daar kan ik me dan zo druk om maken…

Ma3anne · 1 juni 2005 op 08:36

Als er één schaap over het hek springt, volgen er meer.
Kijk, als je een koe over een hek laat springen, wil het nog niet zeggen dat de volgende koe ook springt. Dan lig je uren voor niks wakker.

Het principe van de schaap was het droombeeld van de regering. “Als wij maar hard genoeg JA-A-A-A blaten, dan volgt de rest vanzelf,” meenden zij.

Ik hoop dat ze nog lang wakker zullen liggen van de referendumuitslag van NEEderland en flink uitgeteld raken.

Bè-è-è-è.

Ontopic: grappige column, Martijn.

Mosje · 1 juni 2005 op 09:30

Hoop voor je dat je die aflevering van Mr. Bean hebt gezien, waarin hij niet de slaap kan vatten en schaapjes gaat tellen.

Als ik je stukje zo lees vermoed ik dat het springende schaap een metafoor is voor alle problemen waar je als mens mee kunt worstelen.
Mooi!

Enne, mocht je een aarzeling voelen als je vandaag voor het hek van de grondwet staat: Spring, maar dan wel met de fosburyflop, dan blijft je zaakje niet steken achter de scherpe punten van dat hekwerkje.

Humor bevat het antwoord op vele lastige problemen

champagne · 1 juni 2005 op 10:33

Ik vind hem leuk, Martijn!

Maare…waarom steekt die kip dan juist schuin de straat over? Recht is veel gerichter, toch? 😕

Wright · 1 juni 2005 op 11:12

Doordachte column!
Net als bij Louise, weigert bij mij het voorste schaap meestal op het laatste moment en knalt de rest er frontaal op. 😕

Champagne: De kip kiest voor de toeristische route

Troy · 1 juni 2005 op 13:23

Hmm, ik heb wellicht een verklarende theorie voor de associatie van een schaap met slaap: “slaap kindje slaap, daar buiten loopt een schaap”. Schaap rijmt toevallig op slaap, that’s it.In kinderliedjes worden de dingen nu eenmaal simpel gehouden, en bekommert men zich minder om de logica. Maar nu zitten we nog steeds met de vraag waarom die schapen nu zonodig over een hek moeten springen…Ik zal het ze eens vragen:-) Leuke column.

Grt Troy 😀

Dees · 1 juni 2005 op 15:23

Een hele gestructureerde column. En dat met zoveel laagjes! Prachtig, vind ik 😀

Erg ‘af’.

KawaSutra · 1 juni 2005 op 16:05

[quote]Mosje: Als ik je stukje zo lees vermoed ik dat het springende schaap een metafoor is voor alle problemen waar je als mens mee kunt worstelen.
Mooi![/quote]

Helemaal mee eens.

WritersBlocq · 1 juni 2005 op 20:08

Op naar het volgende probleem Martijn, en er weer zo mooi over schrijven! Doe er alsjeblieft geen 18 jaar over, want dan heb ik een probleem.

sally · 1 juni 2005 op 21:28

Na de reaktie van Mosje, nog eens gelezen.

En dan…..
Wordt het een prachtig stuk.

Zo zie je maar weer dat reakties de ogen kunnen openen. In dit geval voor mij tenminste wel.

groet Sally

pepe · 1 juni 2005 op 21:45

Eindelijk kan ik eens tikken: niet herkenbaar deze column, maar ik vind hem wel leuk.
Als ik mazzel heb kom ik nog in mijn bed voor ik in slaap val, halverwege de trap val ik al bijna in slaap 😉

Raindog · 1 juni 2005 op 23:40

Mooie column Martijn……

viking · 2 juni 2005 op 09:48

Ik had dat probleem met die kutschapen snel opgelost…

… gek op shoarma!

Kees Schilder · 3 juni 2005 op 16:14

Amice,

Zelf heb ik mij altijd afgevraagd waarom een kalf in een put valt.Vooral omdat ik in weilanden nooit een put aantref.En als er al een put zou zijn, waarom dan een kalf? Een koe had toch ook gekund? Of dat schaap dat net over de dam springt en de put aan de andere kant niet ziet?
En waarom moet die put dan gedempt worden? Hebben ze die put dan niet meer nodig en zo nee, waarom was die put daar dan?
Je ziet; allemaal vragen die een mens uit zijn slaap kan houden.

Li · 3 juni 2005 op 18:52

Geweldige column Martijn.
Zit heel goed in elkaar.

Zelf probeer ik altijd vijf poten bij één schaap zoeken en dat breekt nog wel eens op…;-)

Dees · 16 juni 2005 op 21:19

:kiss:

Mooi sluitstuk en dat is het. Zal je missen hier.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder