Vol afschuw bekijk ik ze. Foto’s van een jaar of 7 geleden. Op de foto zijn twee meisjes te zien, elkaar omarmend op een grindstrandje aan de voet van een meertje. De achtergrond word gesierd door een mooie berg met een zwak zonnetje. Ze lachen en hebben een gebruind gelaat. Eén daarvan is mijn vriendinnetje van toen. De ander ben ik. En wat zie ik eruit. Is dat ooit mode geweest? Of had ik gewoon totaal geen smaak? In gedachten verzonken denk ik terug aan die onbezorgde tijd op de camping. We kwam er veel. Een camping vol Nederlanders. Uiteraard ideaal voor degenen onder ons, die met handen en voeten net een brood kunnen halen (uno panne grande, per favore). Het was er fijn, ik was jong en had geen zorgen. Oke, nu ben ik nog steeds jong, maar wel plus zorgen.

Enfin, terug naar Italië. Dit is plek waar het leven s’ochtends om acht uur begint met de muzikale klanken van het Avé Maria op de achtergrond. Afkomstig uit het pittoreske dorpskerkje. S’avonds om negen uur valt het kerkje in herhaling en galmt opnieuw het Avé Maria door het dorpje. Een soort avondklok waar wij Nederlanders lak aan hebben. Porlezza heet het plaatsje en het is werkelijk prachtig. Liggend middenin een dal, omringd door grote bergen en rotsen. Waar wij als jongeren doelloos langs het meer lagen en urenlange conversaties hadden over alles wat jongeren bezighoud. Af en toe een duikje wagen of een stukje varen met de gejatte waterfiets van de naastgelegen camping.

Als je vakantie ten einde liep heerste er een gigantische grafstemming onder de jeugd. Dus je moest sowieso zorgen dat je de foto’s voor die tijd gemaakt had. Op de dag van vertrek een liefdevol afscheid van de Italiaanse ‘pleegfamilie’. En in de auto ging je janken. En je was niet de enige, want zusje1, zusje2 en moeders deed mee. En vader had dan zoiets van uhhuh whatever.

Ik glimlach terwijl ik de herinneringen als een soort dia in mijn hoofd afspeelt. Met mijn gedachten langzaam weer terug in Nederland, ben ik toe aan het volgende stapeltje foto’s. Gelukkig zie ik vooruitgang, anders zou het wel erg sneu zijn.
Ik kijk op de klok. Zwijgend ruim ik alles op. Terwijl ik de trap af wil lopen, werp ik een blik in de spiegel.
Jezus, wat zie ik eruit. Ligt het nou aan de mode of is het toch die smaak. Ik kies voor mode, maar zo snel ik kan fiets ik naar de kapper.


15 reacties

Mien · 21 oktober 2008 op 07:36

Ben nu ook nieuwsgierig geworden naar de kerstfoto’s uit Lugano!

Bella Italia ti amo!

Mien

SIMBA · 21 oktober 2008 op 08:29

Je kunt beter! Dit is erg slordig geschreven, jammer want het onderwerp is leuk.
[quote]We kwam er veel.[/quote]
[quote]s’ochtends / S’avonds[/quote]
Het is ’s ochtends, namelijk een afkorting van Des Ochtends.

doemaar88 · 21 oktober 2008 op 09:00

Die heb ik echt gigantisch over het hoofd gezien :stom:. Misschien toch maar een dag later inzenden voortaan :hammer:

Thnx

lisa-marie · 21 oktober 2008 op 09:37

Niet in italie geweest maar wel herkenbaar 😀
Lekker vlot gescheven.

Fem · 21 oktober 2008 op 09:40

Vakantiefoto’s zijn maar beperkt houdbaar gelukkig… 😉

pepe · 21 oktober 2008 op 11:46

😆 Ook foto’s van twintig of misschien veertig jaar geleden zijn echt om te lachen en te huilen. ‘Dat was ik niet, dat is mijn zus’. Is mijn antwoord, alleen jammer dat niemand dat gelooft, ik heb namelijk helemaal geen zus;-)

Zeer hrknbr deze column en ach een paar kleine tikfoutjes daar lees je overheen als het verhaal leuk is.

doemaar88 · 21 oktober 2008 op 11:52

Dat is een goeie, pepe! Die ga ik ook gebruiken, ik heb namelijk wel een zus(je) die nog op mij lijkt ook :hammer:
Dat ik daar niet eerder aan gedacht heb! 😆

pally · 21 oktober 2008 op 12:44

[quote]de achtergrond word gesierd[/quote]
moet wordt zijn

[quote]alles wat jongeren bezighoud[/quote]
bezighoudt

[quote]terwijl ik de herinnering als een soort dia in mijn hoofd afspeelt[/quote]
afspeel dus

Heel erg onzorgvuldig, ook twee tijden door elkaar heen gebruikt.
Erg jammer van de inhoud,Doemaar (wat) 😀 , al die fouten.

groet van Pally

doemaar88 · 21 oktober 2008 op 13:13

Dankje, Pally.
Ik ga ‘m de volgende keer laten nalezen, kijken of dat wat oplevert… 😀

Dees · 21 oktober 2008 op 13:43

oplevert 😀

sorry, echt knetterend flauw 😀

ga nu eerst even je stukje lezen…

Dees · 21 oktober 2008 op 13:46

Mi sento molto nostalgico als ik jou zo lees. Leuk… Ook het bruggetje van je modieuze edoch smakeloze uiterlijk 😉

Mup · 21 oktober 2008 op 20:06

Goed plan, even een dagje wachten voor het insturen, of laten lezen. Is bij mij helaas geen garantie :oeps:. Maar je inhoud is erg leuk :hammer: We hebben hier laatst albums gekeken van 20 jaar terug, waarop onze oudste riep; “Gatver, pa heeft een matje!”, je begrijpt het al, bij mij blijven de albums even boven

Groet Mup

Callar · 22 oktober 2008 op 16:31

[quote]uhhuh, whatever[/quote]

Tenzij je een vader hebt die echt praat als een puber/jong-volwassene, spreekt hier meer je eigen stem dan de stem van je vader. Ik zou de aanhalingstekens dan weglaten aangezien het ‘uhuh, whatever’ meer de interpretatie lijkt van degeen die het stuk vertelt – een jong iemand toch.

doemaar88 · 22 oktober 2008 op 16:59

Ik zie geen aanhalingstekens, dan klopt het toch? :hammer:
Het is inderdaad niet wat vader zegt, meer wat vader dénkt. En hij heeft een jonge geest 😉

Callar · 22 oktober 2008 op 18:28

ik lees soms ook met een half oog – sorry!

leuke vader 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder