Toen ik voor het eerst hoorde over de Mohammed-cartoons (what’s in a name?), dacht ik: het is alweer komkommertijd? Maar het blijkt een heel fundamentele discussie. Afgezien van het feit dat
de moslims, die zich kwaad maken om de cartoons, misschien niet zo sterk geloven (jij wordt toch ook niet boos als ik zeg 1+1=3!). En afgezien van het feit dat de bewuste Deen de profeet afbeeldt. Volgens de Islam mag je de profeet helemaal niet afbeelden als persoon of wat dan ook, dus die Deen zou misschien eerst wat meer moeten lezen en minder tekenen. De naam van de Deense cartoonist is onbekend, dus blijkbaar toch niet zo een goede marketingstunt. Nee, de hele kwestie blijkt een veel fundamentelere discussie.

Ik heb niets tegen vrijheid en democratie. Ik ben VOOR de vrijheid van meningsuiting. Maar, in tegenstelling tot velen vraag ik me wel af wat die vrijheid inhoudt. De vrijheid van meningsuiting (ik wilde het afkorten tot VVM, maar dat lijkt veel te veel op VVD, bah), houdt NIET in dat je altijd alles kan zeggen tegen iedereen. Als je dat denkt, niet doen. Een tijd geleden had onze premier JP het over normen en waarden. Respect enzo, blablabla… Die twee dingen gaan niet samen: enerzijds altijd alles tegen iedereen kunnen zeggen en anderzijds normen en waarden, gaan niet samen. Je kunt juist NIET altijd alles tegen iedereen zeggen, omdat je bepaalde normen en waarden hebt.

Zo kan ik niet tegen de koningin zeggen, hé Bea je man was een vieze player en je draagt lelijke kleren, oude muts! Afgezien van het feit dat ik dan waarschijnlijk een boete krijg, kan ik het niet maken. Ik wil het wel zeggen (volgens de vrijheid van meningsuiting zou dat dus moeten kunnen), maar vanwege bepaalde normen en waarden kan ik het niet zeggen. Zo mag een kind ook niet alles zeggen. Als hij onbeleefde dingen zegt, beroept hij zich niet op zijn vrijheid van meningsuiting. Nee, hij krijgt op zijn donder van zijn moeder (zondag van zijn vader), dat hij bepaalde normen en waarden heeft.

Mevrouw Ali blijkt dan toch gewoon maar een gefrustreerde onderdrukte vrouw, want wie zich wil beroepen op het recht om te beledigen…ja…dat is wel heel zielig. Dat heeft niet veel met vrijheid en democratie te maken. Wil ik wel haar loon betalen met mijn belastinggeld? Stel je voor dat je alles zo maar zou kunnen zeggen. Altijd alles tegen iedereen zeggen. Dan zou ik dus tegen de Amerikaanse president kunnen zeggen dat hij zijn buitenland beleid in zijn **** kan steken en dat hij zal branden in de hel. Dan zou ik dus tegen Aldith Hunkar kunnen zeggen dat ze er uit ziet als een enge spook en ze alsjeblieft iets aan haar haar doet, desnoods een pruik van Geert Wilders leent. He, dat lucht eigenlijk wel op die vrijheid van meningsuiting. Ik ga mijn mening maar eens bijstellen, denk ik. Vergeet alles wat ik gezegd heb.

Geniet van het leven,

Zantoz
(retoryz.nl)
23-2-2006


6 reacties

Outsider · 4 maart 2006 op 08:39

[quote]Zo kan ik niet tegen de koningin zeggen, hé Bea je man was een vieze player en je draagt lelijke kleren, oude muts![/quote]
Volgens je verdere betoog zou je dit wel willen zeggen, maar het mag niet vanwege bepaalde normen en waarden. Je mag het gerust zeggen, maar met een dergelijke opmerking zet je wel jezelf voor joker, want men kan veel van Prins Claus zeggen maar niet dat hij een vieze player was. Het zou dus gewoon een heel domme opmerking zijn. Wat de vrijheid van meningsuiting betreft, zou het dan ook in veel gevallen maar beter zijn dat mensen hun mond dicht hielden, omdat ze niet alleen anderen beledigen maar bovendien zichzelf te kijk zetten.
Overigens zijn er over koningin Beatrix wel veel ergere dingen gezegd, zoals bijv. Hans Teeuwen, die in een theatershow zei dat hij ‘haar vorige week keihard in de kont geneukt had’. Waarmee de heer Teeuwen bereikt heeft dat half Nederland zin heeft om hem een enorme trap onder zijn eigen kont te geven.

KawaSutra · 4 maart 2006 op 14:08

[quote]Die twee dingen gaan niet samen: enerzijds altijd alles tegen iedereen kunnen zeggen en anderzijds normen en waarden…[/quote]
Mee eens!

Li · 4 maart 2006 op 15:12

[quote]Geniet van het leven,[/quote]

Zo is het maar net! 😉

Li

Outsider · 4 maart 2006 op 15:29

[quote](jij wordt toch ook niet boos als ik zeg 1+1=3!). [/quote]
Dat valt nog te bezien. Als jij stug blijft volhouden dat een onware bewering waar is, dan heb je kans dat velen wel kwaad of geïrriteerd raken of je in ieder geval eigenwijs en niet goed snik zullen vinden.

Outsider · 4 maart 2006 op 15:32

[quote]Geniet van het leven,[/quote]
Jazeker, alleen jammer dat er voor een zeer groot deel der mensheid weinig of niets te genieten valt. Zelfs in het rijke en welvarende Nederland slikken maar liefst 900.000 mensen antidepressiva, las ik zojuist in de krant.

Mosje · 4 maart 2006 op 19:44

[quote]Vergeet alles wat ik gezegd heb.[/quote]Is goed, heb ik zojuist gedaan.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder