De politiek in Nederland is lang niet meer wat het geweest is. In de jaren 80 hadden de 3 grote partijen, PVDA, CDA en VVD nog 130 zetels, in de jaren 90 werden dat er al 110, de laatste verkiezingen waren dat er 96 en nu hebben ze er zelfs minder dan 75. Wat er is gebeurd in de laatste jaren is dat de politiek veel breder is geworden. Je moet er niet aan denken dat als er nu verkiezingen zouden worden gehouden wat er voor uitkomst zou kunnen komen. De enige uitkomst is PVDA, VVD, Wilders en Verdonk. Via links kan het ook niet, de linkse partijen hebben samen 55 zetels, dus dan zou het CDA er weer bij moeten en via rechts kan het ook niet. Dus was we hebben is een einde van ons politieke systeem.

We hebben al een tijd te maken met een veenbrand onder de oppervlakte. Het zijn niet de kiezers die geen vertrouwen hebben in de politiek, sterker nog, het zijn is de politici die geen vertrouwen heeft in de kiezers. En dat voelt men ook en dan zie je dat de gevestigde partijen (VVD, CDA, PVDA) met hun rug naar de kiezers gaan staan. De andere partijen laaien steeds op, in 1995 had je leefbaar Hilversum, leefbaar Utrecht, dan krijg je Fortuyn en nu heb je weer Wilders en Verdonk, de instabiliteit neemt steeds toe.

We moeten ook naar een oplossing kijken, we hebben nu een regering CDA, PVDA en Christenunie, als je voor de verkiezingen had gevraagd welke regering men het liefst wilde kwam deze er barweinig uit. Maar getalsmatig zijn ze hiertoe gekomen. Kijk naar de PVDA heeft, ze moeten hun linkse punten een klein beetje cadeau geven, en zo krijg je steeds meer dat dit soort partijen naar het midden gaan, en dat de andere partijen er zo tussen kunnen komen.

Dit betekent dus het einde van ons politieke systeem!

Categorieën: Politiek

2 reacties

lisa-marie · 3 november 2007 op 13:20

Tja wat moet ik zeggen…
Vroeger was alles beter komt er als eerste in mijn op. En het is heus niet het einde van het politieke systeem .

In een democratie kan je weleens verzanden in dit huidige systeem omdat als je al zo lang een democratie hebt het steeds verder verfijnd wordt.
Bovendien durven de mensen steeds meer hun eigen meningen en denkbeelden te uiten en daarbij horen dan weer verschillende stromingen en partijen.
Nee ik zie het einde van ons politiek systeem nog lang niet.

lagarto · 3 november 2007 op 17:39

Sidney,
Politiek een heel goed onderwerp waar we te weinig van lezen hier op Cx. Lastig en gedurft, dus dat vind ik goed. Maar..
Ik had het wel wat beter uitgewerkt willen zien, plus, je taal, die zinnen, die zijn echt te krom. Ik maak ook fouten maar dit is zelfs lastig leesbaar. Ik laat ze zelf altijd eerst even door iemand anders nalezen voordat ik instuur.
Groeten Lagarto.

Politiek..probeer het nog eens..iets actueels, een reactie op een nieuwsbericht ofzo.
Komop als je durft.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder