Ik staar naar een foto van een meetlint, dat zo strak mogelijk om een vrouwenmiddel geslagen is. ’24 centimeters’ valt van het meetlint af te lezen. Het onderschrift onder de foto lijkt een spiegelbeeld van mijn eigen gedachte; ‘Bijna goed’ staat erbij geschreven. Mijn eigen maag, met een gezonde omvang van minstens 95 centimeters draait om.
Op wat voor een website ben ik in hemelsnaam beland? Ik haast mij uit de fotoafdeling van de website, en klik op het forum. Een bericht met als titel ‘Ik eet één appel per dag, hoeveel val ik af?’ trekt mijn aandacht. Een klik op een willekeurig bericht toont mij antwoorden die andere leden hierop geven. Gedetailleerd weten ze te vertellen hoeveel calorieën een normale vrouw in zou moeten nemen, en wat er ingenomen wordt als je alleen een appel eet. Een simpel rekensommetje biedt uitkomst aan de dringende vraag.

Chroompillen, Laxeermiddelen, braken. Volgens de website prima manieren om zo snel mogelijk af te vallen. Meisjes van 1.77 die 60 kilo wegen en 10 kilo af willen vallen worden van het forum weggepest omdat ze er niets te zoeken hebben. Veel te dik om je op dit anorexia forum te mogen vertonen. Sommige meiden proberen de boel nog te sussen, en dit ‘dikkertje’ te helpen door te zeggen dat ‘het een forum is om elkaar te helpen, en iedereen welkom is. Elke kilo is er één.’

Ik dacht zelf altijd dat meisjes die aan anorexia leden, zelf niet doorhadden dat ze anorexia hadden, en echt dachten dat ze gezellige dikkerds waren. Niet blijkt minder waar. Meisjes die op dit forum zitten weten dondersgoed dat ze anorexia hebben, en zijn er ook behoorlijk trots op. Dit soort pagina’s noemen ze ‘pro-ana’ pagina’s, als verwijzing naar websites die een positief denkbeeld naar anorexia toe hebben. Bekende meisjes met anorexia worden verheerlijkt, en het woord anorexia wordt niet geschuwd, het wordt juist gebruikt in dezelfde context als andere meisjes zichzelf als ‘gothic’ of ‘alto’ zouden bestempelen.

Anorexia lijkt niet alleen meer een ziekte te zijn, maar een opkomende levensstijl. Had je vroeger gabbers, alto’s en skaters, tegenwoordig krijg je dus de gothics en de anorexio’s.
Iedere meid in de pubertijd wil bij een groep horen. Vroeger betekende dit vooral een verandering in garderobe, tegenwoordig wordt deze keuze van levensbelang. Kies je om bij de anorexio’s te horen, ben je waarschijnlijk binnen 4 jaar invalide door botontkalking, als je voor die tijd al niet overleden bent. Kies je om gothic te worden, moet je jezelf om de twee weken van het leven proberen te beroven om geloofwaardig te blijven.

Met de opkomst van weblogs als superkuiken wordt deze groepsvorming alleen nog maar versterkt. De invloed van de ‘groepsvorming’ op school werkt nu ook buiten de schoolpleinen door, tot in de huiskamer waar de kinderen zich achter de computer wagen.

Ik stel voor om deze angstaanjagende ontwikkeling tegen te gaan door de overheid gratis ringtones te laten subsidiëren. ‘Fatbottom girls’ van Queen, of misschien ‘Big girls, you are beautiful’ van Mika zijn hierbij mijn voorstellen. En van mij mag de eigenaresse van het weblog superkuiken voor poging tot doodslag opgepakt worden. Waar is mijnheer Rouvoet als je hem nodig hebt?


13 reacties

DriekOplopers · 4 maart 2008 op 08:14

Anorexia is een verschrikkelijke (geestes)ziekte. De lijders daaraan moeten geholpen worden. Maar desalniettemin toch eem kritische vraag:[quote]En van mij mag de eigenaresse van het weblog superkuiken voor poging tot doodslag opgepakt worden. [/quote]
O ja? Waarom dan?

Groeten,

Driek (196 cm, 85 kilo)

FatTree · 4 maart 2008 op 08:26

Ik had gehoopt dat dit uit het stukje duidelijk zou worden, wellicht had ik dat beter kunnen belichten.

De eigenaresse van het weblog spoort haar gebruikers aan om (bijna) niet te eten, en geeft allerlei tips om onder het toeziend oog van ouders of dokters verder te kunnen gaan. Hiermee brengt ze naar mijn idee anderen direct in gevaar.

Misschien is het niet helemaal reeël wat ik zeg, maar ik was echt erg geschokt en verontwaardigd door wat ik zag.

SIMBA · 4 maart 2008 op 08:31

[quote]Ik eet één appel per dag, hoeveel val ik af?’ [/quote]
Ik val dan overal vanaf 😀
Nee, zonder gein, anorexia is een vreselijke ziekte met enorme gevolgen voor de jonge lichamen die het ondergaan.

Dees · 4 maart 2008 op 09:31

Mijn grootmoeder had anorexia, nothing new under the sun, het is niet iets van ’tegenwoordig’, ik heb wel eens het idee dat het iets te maken heeft met vrijheden van vrouwen, die minder vrij zijn dan ze lijken. Maw iets met onderdrukken en terugvechten. Terugvechten van onderen wel te verstaan, door middel van ondermijnen en manipuleren, liegen en bedriegen. Maar dat is voor mij gissen. Veel vrouwen zouden best wat meer actieve agressie mogen hebben vind ik, dat is uiteindelijk gezonder.

Je hebt meelopers, die tijdelijk anorexia doen, of leuk even automutilatie proberen, maar daar uiteindelijk weer vanaf zien. Hopelijk net op tijd… Ik geloof wel dat je er echt ziek voor moet zijn om het uiteindelijk echt door te zetten. Maw, superkuiken helpt enkel mensen die daardoor ‘geholpen’ willen worden.

Die pro-ana sites zijn inderdaad niet te geloven, ook niet de mannen die erop af komen trouwens. In veel landen zijn ze verboden, ik dacht eigenlijk dat superkuiken inmiddels ook verboden was?

Ach je column zet me aan de mijmer. Ik vind je sluitstuk niet zo sterk, maar dat kan zijn omdat ik nog geen ontbijt gehad heb.

Oh en dikkerd, krabbel niet terug bij kritiek, nergens voor nodig… 😉

lisa-marie · 4 maart 2008 op 09:48

Ik snap je verontwaardiging over deze sites en dat heb je dan ook prima neergezet vind ik. 🙂

Teunis · 4 maart 2008 op 10:21

Ik vind dit eigenlijk wel een hele degelijke column. Actueel en tastbaar. En inhoudelijk verzorgd. Hij zou een vrouwenblad niet misstaan. Misschien maar eens insturen FT.

Groeten Teunis

Neuskleuter · 4 maart 2008 op 11:42

Brr, anorexia is niet aan mij besteed.
*Neemt nog een hap uit haar Twentse krentenwegge met een dikke laag roomboter*

Het onderwerp zelf is al erg bekend en iedereen weet er veel van, maar je hebt het goed overgebracht.

arta · 4 maart 2008 op 11:55

Ik vind dit ook een goede column en jouw verontwaardiging terecht!
🙂

pally · 4 maart 2008 op 11:59

Ik vind dit een goed geschreven stukje, Fattree, waarmee je me weet te overtuigen van je onrust en afwijzing van deze praktijken. Sites waarin Pubermeisjes worden aangezet tot hongeren en bedriegen. Zeker niet ongevaarlijk!
Want deze ziekte blijkt in een bepaalde leeftijdsklasse absoluut besmettelijk!
publiceren zou ik zeggen…

groet van Pally

Mosje · 4 maart 2008 op 12:57

Mmm, weer wat geleerd. Die sites kende ik nog niet. Prima stukje.

Bitchy · 4 maart 2008 op 13:51

Prima column!

Ik heb één opmerking, wat of wie geeft jou het idee dat een gothic om de 2 weken een zelfmoordpoging zou moeten doen? Wat ik altijd begrepen heb, mss zit ik fout hoor, is dat het wel een bepaalde levensstijl, een bepaalde kledingsstijl en gothics van een muziekstijl houden die niet door iedereen gewaardeerd wordt.

KawaSutra · 4 maart 2008 op 22:56

Een heel degelijke column en goed geschreven. Ondanks dat het onderwerp tamelijk bekend is heb ik het zeker met aandacht gelezen. Ik ben het met je eens dat er ingegrepen zou moeten worden omdat je soms mensen tegen zichzelf moet beschermen. Maar ja, die grondrechten hè, blijft lastig.

pepe · 5 maart 2008 op 09:39

Goede column.
Het is inderdaad belachelijk anderen mee te nemen en te leren hoe je een ongezond sprietje wordt.
Maar niet elk sprietje heeft anorexia, ik ken er enkele die hun best doen een paar kilo aan te komen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder