Het schijnt dat er een eeuw geleden, rond het jaar 2000, al grote zorgen waren om het milieu. Toen waren er al allerlei onderzoeken gaande naar de veranderingen van het klimaat door het broeikaseffect met als gevolg het stijgen van de zeespiegel, de vervuiling en het opdrogen van allerlei energiebronnen. Ik heb mij als geschiedenisstudent aan de universiteit van Nijmegen aan Zee verdiept in de milieuproblemen van toen. Dankzij archiefmateriaal weet ik nu dat het bij mensen bekend was dat er van alles gedaan zou moeten worden om grote milieuproblemen te voorkomen. Problemen die wij nu ruim een eeuw later letterlijk aan de lijve ondervinden.
Er is zelfs – precies een eeuw geleden – een film gemaakt door een man genaamd Al Gore. Die film heette ‘An Inconvenient Truth’ en is door vele duizenden mensen bekeken. Deze man heeft zelfs de Nobelprijs van de Vrede gewonnen met deze film. Maar wat heeft hij er mee bereikt? Heeft deze film mensen dan onberoerd gelaten? Had hij een milieuramp kunnen voorkomen?

Dat is de reden waarom ik niet begrijp dat de geschiedenis zijn loop heeft genomen zoals hij die heeft genomen. Ik dacht altijd dat mensen in die tijd heel dom waren en geen idee hadden van wat er mis ging in de wereld. Dat ze nog niets wisten van milieuverontreiniging, laat staan wat ze er aan konden verbeteren. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee?

Ik heb me nog verder in deze materie verdiept en ben geshockeerd; in de 21e eeuw gebruikten mensen nog maar nauwelijks spaarlampen, afvalscheiding werd maar summier gedaan, elektrische apparaten stonden de hele nacht op de standby stand. Onbegrijpelijk toch?

Tijdens mijn zoektocht naar het milieubewustzijn van mensen kwam ik vele rapporten tegen, van milieuorganisaties en allerlei wetenschappers, rapporten waarin de problemen duidelijk beschreven werden zoals wij die nu ervaren.

Rapporten over duurzame inrichting, waarin de woon-, werk- en leefomgeving van de mens wordt beschreven. Over vergroting van de samenhang tussen verstedelijking en infrastructuur en tussen veiligheid tegen hoogwater en natuur- en landschapsontwikkeling, die de meeste meerwaarde zouden bieden. Maar het leek wel of iedereen in die tijd op zijn eigen eilandje het wiel aan het uitvinden was!
Wat een slappe overheden waren er toen. Waarom hebben ze van hogerhand niet veel meer verplicht gesteld? Hoe kan het, dat de overheid van toen het fileprobleem jarenlang bestudeerde zonder er daadwerkelijk iets aan te doen? Hoe kan het dat een eeuw geleden de natuur systematisch vernield werd door maar steeds weer nieuwe woonwijken aan te leggen en kantorencomplexen te bouwen? Waarom was er zoveel woon- werkverkeer, waarom gingen mensen niet dichter bij hun werk wonen?

Mijn onderzoeken geven mij bepaalde antwoorden, maar tegelijk roepen ze nog meer vragen op. Ik word er boos om. Mensen waren in die tijd kortzichtig en egoïstisch. Ze voelden zich al geweldig als ze het glas naar de glasbak brachten en het afval gescheiden aanboden. Milieuactivisten werden in die tijd gezien als een stelletje geitewollensokkentypjes waar mensen eigenlijk maar een beetje om moesten lachen. Schandalig!

Natuurlijk heb ik nu nog maar het topje van de ijsberg ontdekt. Milieu is nou eenmaal een veelomvattend onderwerp. Maar tot één conclusie ben ik wel gekomen: als mensen een eeuw geleden zorgvuldiger met het milieu waren omgesprongen, en als ook de overheid wat aan die problemen had gedaan, dan zou ik nu in een bos kunnen wandelen, in plaats van dat alleen maar van oude films te kennen. Dan hoefde ik nu niet de hele dag een zuurstofmasker te dragen. Dan kon ik vrij ademen. Net als de mensen konden die een eeuw geleden leefden.

Categorieën: Thema column

DreamOn

DreamOn publiceert sinds 2006 columns op het internet. Zij schrijft over alles wat haar bezighoudt. Vaak (te) breedsprakig, maar dat is een leerpunt! In het dagelijks leven is DreamOn pedagogisch coach en heeft ze haar man, kinderen, familie en vrienden lief.

20 reacties

SIMBA · 20 oktober 2007 op 08:39

Zo DO!! Geweldig zoals jij je opdracht hebt vervuldt. Het was leuk om te lezen en de boodschap…tsja, daar kunnen we niet omheen.

geertsjohn · 20 oktober 2007 op 08:52

Al Gore zou trots op je zijn geweest als hij in 2021 niet door verstikking om het leven zou zijn gekomen. De insteek is wat overtrokken maar de boodschap is absoluut duidelijk.

Goed verhaal, laten we er wat mee doen!

DriekOplopers · 20 oktober 2007 op 09:10

Knap gedaan! Vanuit het keurslijf van een verplichte column met verplichte en verboden woorden toch zo’n goed verhaal schrijven… Klasse.

*is blij want tot nu toe de dans ontsprongen*

:kus:

Driek

Prlwytskovsky · 20 oktober 2007 op 10:33

[quote]waarom gingen mensen niet dichter bij hun werk wonen[/quote]
Daar heb je een punt, Do. In de 60’s moest iedereen zo nodig de industrie buiten de grenzen van de steden bouwen, om een beter leefgebied te creëren. Nu zie je dat de geschiedenis zich herhaalt maar dan in omgekeerde volgorde: de mens moet bij de industrie gaan wonen.
Ook hieruit blijkt weer: alles saneert zich op den duur zelf.

Compliment over je opdracht, chapeau!

En Driek: eigenlijk vraag je er nu om? 😆

dj_Eddy · 20 oktober 2007 op 11:14

De boodschap is volstrekt helder en ik ben blij dat het milieu dankzij Al Gore weer een issue is geworden. Vreemd dat er in Nederland, ook door Groen Links, jarenlang niet over het milieu werd gesproken. Overigens draait er nu een film in de bioscoop, the 11th Hour, die ons opnieuw waarschuwt voor een milieuramp.

Beryl · 20 oktober 2007 op 11:43

Heel knap gedaan! Met zoveel restricties toch een ijzersterke column schrijven.
Enne, je moraal… Ouch!!

Mosje · 20 oktober 2007 op 11:53

Leuke invalshoek DO, heel apart.

Kees Schilder · 20 oktober 2007 op 11:57

Wat ik zo merkwaardig vind, is dat er zo ontzettend veel mensen zijn die achter goeroes zoals Wayne Dyer, Deepak Chopra etc aanlopen.Goeroes die verkondigen dat alles wat je denkt, je met je gedachten en wil kunt manifesteren.De laatste loot aan deze boom is the secret: “de wet van de aantrekkingskracht”
Wil je succes? Denk dat dan naar je toe.
Kom ik nu op het milieu: wat zie ik om mij gebeuren? Bangmakerij! Angst aanjagen. En iedereen wordt ook bang.Ook de aanhangers van de “secretfilosofie”
Is het dan niet zo dat je op die manier milieurampen naar je toe trekt?
Ik vind het onzin.Natuurlijk kun je zo niet doorgaan maar het gaat mij te ver alle rampen te schuiven op teveel energiegebruik.
Sterker nog,olie bijvoorbeeld is helemaal niet meer nodig.Zonneenergie of energie uit water behoort allang tot de mogelijkheden.het punt is dat de oliemaffia dat tegenhoudt.Die wil eerst de zakken tot de laatste druppel nog vullen.
In die hoek ligt de oorzaak.NErgens anders.

pally · 20 oktober 2007 op 15:57

Mooie column waarin je prima aan je opdracht hebt voldaan, Do.
Vanuit een apart perspectief ook: terugkijkend vanaf de volgende eeuw.
Natuurlijk belicht je het milieuprobleem enigszins eenzijdig( ben ik met Eddy eens) en zet je het ook nog eens stevig aan. Maar dat hoort bij dit soort columns. Klasse!

groet van Pally

Dees · 20 oktober 2007 op 17:40

Leuke invalshoek. Hier en daar een beetje erg rechtlijnig ingevuld.

Ik ben het ook wel met Kees eens trouwens. Ook in idealisme lijdt de mens aan grootheidswaanzin.

En ook nog iets anders dat me opvalt. Want ook lang voor Al Gore was het milieu er al niet zo denderend aan toe. Ik vind het daarom mede zorgwekkend dat mensen zich zo moeten laten voorschrijven waar ze zich druk over maken, dat het zo op trend gaat. Dat ze zich door Volkert van het milieu af- en door Al weer naar het milieu toe laten beinvloeden. Eng gedrag, als je er goed over nadenkt.

Maar hee, sorry voor een te lange reactie. Goed ingevuld dat lastige themastukje.

arta · 20 oktober 2007 op 18:20

Mooi aan je opdracht voldaan!
Ook ik ben het met Kees eens, overigens!
🙂

Troy · 20 oktober 2007 op 18:52

Ik wist niet dat deze column als opdracht was geschreven en ik weet ook niet precies wat die opdracht inhield, maar dat terzijde: prima column, origineel en goed geschreven. Nu maar hopen dat het nooit zo ver zal komen, maar goed, een goed milieu begint bij ….

Juist 🙂

KawaSutra · 20 oktober 2007 op 19:16

[quote]Nijmegen aan Zee[/quote]
😀
Leuk gevonden, zo’n terugblik vanuit de toekomst. Ben eigenlijk wel benieuwd hoe ze het tegen die tijd opgelost hebben. Hebben ze het wel opgelost?

Ma3anne · 21 oktober 2007 op 03:40

Leuk hoe je met deze opdracht ben omgesprongen. Kan me er een heel stuk in vinden.

Mijn zoon heeft van de week een flat gekregen in Nijmegen op 9 hoog. Die zit er over 100 jaar in elk geval nog droog bij. Een hele geruststelling voor mams. 😀

pepe · 21 oktober 2007 op 21:43

Knap hoe je de opdracht heb vervuld. Hij was beslist niet makkelijk.

FatTree · 22 oktober 2007 op 09:03

@Kees: BE MY GOEROE, KEES!

DreamOn · 22 oktober 2007 op 10:29

Heel hartelijk bedankt voor alle reacties! Het was een pittige opdracht en het heeft me heel wat moeite gekost om dit verhaal van precies 600 woorden (!) op papier te krijgen.
Voor diegenen die het niet weten: In het café is een item gestart, “de thema-estafette-column”. Op de hoofdpagina is dit ook te vinden.
Schrijvers geven elkaar een opdracht; titel, verboden woorden, verplichte woorden, hoe lang mag de column zijn enz.
Ik heb van Prwlovski deze opdracht gekregen en was hiermee de zestiende schrijver die de uitdaging heeft aangenomen. In het café heb ik een oproepje gedaan, wie wil het estafettestokje van mij overnemen? Niemand heeft zich gemeld, alleen de heer Driek Oplopers heeft aangegeven dat hij tot nu toe ‘nog lekker de dans ontsprongen is’.
Ik vond het eerst flauw om hem te vragen, omdat hij en ik….nou ja, eh, je weet wel…
Maar aangezien niemand de uitdaging tot nu toe heeft aangenomen, daag ik Driek Oplopers uit tot het schrijven van de nieuwe estafette-thema-column. Informatie hierover is te vinden in het café!!! 😀
Dus….daar ga je Driek! Veel succes….

Het was leuk en een uitdaging om hier aan mee te doen. Helemaal, omdat het onderwerp eerlijk gezegd ook een beetje ver van mijn bedje stond….

Liefs DO.

DriekOplopers · 22 oktober 2007 op 12:46

[quote]Maar aangezien niemand de uitdaging tot nu toe heeft aangenomen, daag ik Driek Oplopers uit tot het schrijven van de nieuwe estafette-thema-column. [/quote]

Eindelijk de klos… 😉

Mup · 7 november 2007 op 20:32

Je had echt een moeilijke Do, maar je hebt wel een mooi stuk geleverd, pedagogisch verantwoord ook 🙂

Groet Mup.

Grumpy-old · 17 november 2007 op 01:24

Geweldig wat een leuke column.
Toen ik de eerste zin las dacht ik even dat je een vergissing had gemaakt.

[quote]een eeuw geleden, rond het jaar 2000[/quote]

Maar toen ik verder las begreep ik meteen hoe de vork in de steel zat.

Dit is pas echt genieten. Zou eigenlijk niet mogen gezien het serieuze thema, maar toch, ik vind het een mooi stukje schrijfkunst.

:wave:

Greetz
Grumpy old man.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder