Gisteren zag ik in Netwerk een reportage over Tsjetsjenië. Een anonieme jonge vrouw gaf te kennen dat ze bereid was haar leven te geven voor haar land, bijvoorbeeld met een zelfmoord aanslag op Russische burgers. Waarom dacht deze jonge vrouw, in de bloei van haar leven, aan deze gruwelijke daad? In eerste instantie is de gedachtengang van een terrorist voor mij ongebrijpelijk. Bij een aanslag vallen altijd onschuldige slachtoffers. Maar wat is de definitie van onschuldig? Iemand die de terrorist zelf niets heeft aangedaan? Iemand die voor vrede is? Iemand die van dezelfde afkomst is? Het maakt allemaal niet uit zo lijkt het. Niet als je het bekijkt vanuit een godsdienst (‘Allah heeft het zo gewild’) en ook niet als dit voor zo iemand de manier is om de tegenpartij dezelfde pijn te laten voelen als de terrorist zelf.

De jonge vrouw in kwestie had haar hartsvriendin verloren tijdens het [url=http://www.netwerk.tv/index.jsp?p=items&r=deze_week&a=57359]gijzelingsdrama[/url] in oktober 2002 in een theater in Moskou (waarbij ook een Nederlanse vrouw omkwam – haar zoontje overleefde het). Die hartsvriendin was een van de terroristen met een bundel explosieven om haar middel! Hoe heeft het zo kunnen komen? Voelde ze de pijn niet van de onschuldige moeders en kinderen die in dat theater gegijzeld werden? Mensen die misschien wel vóór de Tsjetsjeense onafhankelijk waren en anti-Poetin? Nee, dat voelde ze niet. In haar ogen wordt haar volk veel leed aangedaan door de Russen, terwijl de Russische theaterbezoekers zich daarvan afsloten met een gezellig uitje. Dit was dé manier om de Russen te laten voelen hoe haar volk zich voelde. Haar familie, van wie van de negen kinderen er vier niet meer in leven waren.

Is zij een terrorist? Ja? Nee? Ja en Nee waarschijnlijk; in de ogen van de Russen wel, maar voor haar eigen volk is ze een vrijheidsstrijder, een held. En hoe kijken de Nederlanders er tegen aan? Is zij een terrorist? In eerste instantie neig ik naar ‘ja’ omdat er in mijn ogen onschuldige burgers de dood in gejaagd zijn. Maar in tweede instantie is er begrip voor haar situatie – ook al zou ik moorden nog steeds keihard afkeuren.

Hetzelfde geldt voor het Palastijns-Israëlisch conflict. In een uitzichtloze situatie waarbij jou en je familie veel leed is aangedaan kan ik me voorstellen dat mensen aan zelfmoordacties denken. In dat kader past zelfs Al Qaïda, die zich verzetten tegen de eeuwenlange macht van het Westen, al speelt het geloof daar nog een grotere (en extremere) rol.

De uitzending eindigt en de anonieme jonge vrouw geeft te kennen een zelfmoordactie tegen de Russen voor te bereiden. Haar leven heeft geen enkele zin, ze voelt zich zeer ongelukkig en zou graag willen bereiken dat de Russen haar land eindelijk de vrijheid schenken – en als ze dat niet doen dan hoopt ze dat zij zich straks net zo ellendig voelen als zij.

Als we weten hoe terrorisme ontstaat, kunnen we het dan ook niet stoppen?


10 reacties

tontheunis · 9 augustus 2004 op 08:02

[quote]Als we weten hoe terrorisme ontstaat, kunnen we het dan ook niet stoppen?[/quote]

Nee.
Mensen die gedreven worden door idealen kun je maar moeilijk tegenhouden, denk ik.
Mensen die worden gedreven door de idealen van ‘leiders’ zijn nog moeilijker te stuiten, denk ik zo. Wanneer je maar iemand hebt die je vertelt welke weg er bewandeld moet worden om het ultieme heil te bereiken, zijn veel mensen bereid die klakkeloos te volgen.
Dan boor je je in flatgebouwen of blaas je jezelf op. Omdat je in trainingskampen en uit boeken hebt geleerd dat het geven van je leven je tot martelaar verheft terwijl je op aarde een goede daad hebt verricht. Voor de Japanse keizer, voor het Palestijnse volk, voor Osama, voor wie dan ook. Persoonlijk denk ik dat het terrorisme pas verdwijnt uit de wereld wanneer we de ‘leiders’ kunnen laten inzien dat een echte voorvechter van veranderingen de weg moet bewandelen van Ghandi of Martin Luther King. Maar die verloren zelf het leven…

Goed geschreven, interessante column. Het verder peinzen zeker waard.

TT

Ma3anne · 9 augustus 2004 op 09:59

De term ’terrorisme’ ontstaat uit etnocentrisch denken, is mijn mening. Dus redeneren vanuit je eigen volk. Een agressieve inval van de VS in welk land dan ook, is voor mij even zo goed een terroristische daad. Evenals de invallen die de Nederlanders deden in landen als Indonesië.

Maar ik heb er geen verstand van, dus zal het wel fout hebben.

Mooie column die uitnodigt tot genuanceerd denken.

Raindog · 9 augustus 2004 op 17:04

Ik denk dat terrorisme ìn de belangrijkste mate voortkomt vanuit een diepe, diepe, hopeloosheid en uitzichtloosheid. Religie of andere idealen vormen slechts het noodzakelijke excuus.
De toestand in bijvoorbeeld Tsjetjenië is ook zo verschrikkelijk triest. Zo ontzettend veel jongens en mannen opgepakt en/of/dus verdwenen. Het zijn daar juist nu vrouwen die dergelijke initiatieven ontplooien. Ik blijf terrorisme echter op geen enkele wijze gerechtvaardigd vinden. Het is zeker noodzakelijk om onszelf af te vragen hoe mensen in vredesnaam(!) tot zo’n daad kunnen komen maar de daad op zichzelf is ten alle tijde verwerpelijk. Minachting van andermans leven is in geen geval toe te staan, ook niet voor wie zijn eigen leven zo minacht.

Overigens – maar dat is een zijstraat op het thema – vind ik dat er in het Midden-Oosten sprake is van een ware doodscultus die door geen enkele religie zo bedoeld kan zijn. Fabels en maagden, de heiliging van het eigen leven door de levens van anderen te vernietigen; dat kan toch niet waar zijn?

Ik ben het met Ton eens; vrede is de weg. Maar hoe onderhandel je een vrede met iemand die jouw dood wenst om zijn (hiernamaals) leven veilig te stellen, desnoods of graag zelfs door het te geven ten koste van jou? En zo wordt de dood voor dergelijke lieden de ultieme win/win situatie, ongeacht wat jij verder nog in hebt te brengen. De dialoog is dan al lang voordien gestopt. Sterker nog, die is er nooit geweest.

Wel begrip voor het leed van mensen; niet, nee, nooit voor terrorisme.

Bakema_NL · 9 augustus 2004 op 19:38

Dus zij wilde de Russische burgers laten voelen hoe dat nou is? Heeft ze jammer genoeg het tegenovergestelde bereikt, want de nabestaanden van die actie voelen zeer waarschijnlijk alleen maar haat, net als vele landgenoten. Deze terroriste heeft dus voor haar land bereikt dat er nog harder opgetreden zal worden waarschijnlijk………heel zinnig.

Mosje · 9 augustus 2004 op 20:19

Herinnert iemand zich nog dat bange jongetje uit Basra?
De Engelsen waren op zoek naar sluipschutters en hielden huiszoekingen. Ze ramden overal op de deuren en riepen luidkeels dat de mensen naar buiten moesten komen.
Stel je voor: een vader, moeder en kinderen horen de soldaten aankomen, verschuilen zich in hun “veilige” huis, en hopen vurig dat zij zullen worden overgeslagen.
Maar nee, ook op hun deur wordt geroffeld.
De vader neemt zijn verantwoordelijkheid en treedt als eerste naar buiten. Dat is niet goed genoeg naar de zin van de Engelsen. Iedereen moet naar buiten. En dus komt een angstige moeder aangelopen met in haar kielzog een aantal kinderen, onder wie een jongetje, bij wie de doodsangst van het gezicht is af te lezen.

Gezien? De beelden werden door het journaal getoond.

Dat jongetje groeit op, en hij neemt zich voor dat wat hij meemaakte nooit meer zal gebeuren. Hij zal, als hij later groot is, zijn familie verdedigen tot de dood er op volgt.
Dat zielige, angstige jongentje is de terrorist van morgen……

Dees · 9 augustus 2004 op 21:10

Mijn Israelische reisgenootje van een paar jaar geleden heeft zoveel dierbaren verloren. Ze haat Palestijnen, zou ze het liefst allemaal neerknallen. Ik kan er niet tegenop. De haat en de gevoelens van wraak zijn zo fundamenteel voor haar, daar kom je als ongeschonden (op dat vlak dan) mens niet bij.

Zij zit dan nog aan de ‘sterkere’ kant. Maar als je klein gehouden wordt, de wereld verder onverschillig lijkt en de toekomst uitzichtsloos… Tsja.

Ik vraag me overigens wel af of islamitische vrouwen ook beloftes krijgen voorgespiegeld. Mannen krijgen 72/70 maagden in het hiernamaals als ze als martelaar sterven. En vrouwen…. mogen die dan een van die 72 maagden zijn 😕

Bakema_NL · 9 augustus 2004 op 23:55

[quote]Herinnert iemand zich nog dat bange jongetje uit Basra? etc…[/quote]

Tja, hier gaat het ook om. Want aan de andere kant heb je bv Israeliërs die wat mensen hebben verloren op een markt, waar een bom afging. Cirkeltje rond, de volgende generatie knallen elkaar net zo makkelijk af. Oplossing? Wie het weet mag het zeggen…….ik heb hem niet.

Raindog · 10 augustus 2004 op 00:07

Begin vorig jaar (kan ook alweer twee jaar geleden zijn, tijd en ik zijn niet altijd vrienden) liep ik door Amersfoort tijdens een van mijn uitzichtloze en soms bijna naar terrorisme dwingende dates. Oeps, ik overdrijf nu wel weer heel erg. Waar het om gaat:
Ik zag daar een plakkaat op een muur met de tekst: “Stop het geweld van de Joden in Israël.” Iemand had ‘Joden’ met potlood doorgestreept en er ‘Palestijnen’ boven geschreven. Ik bleef gefascineerd staan en viel helemaal stil. Alles wat ik kon denken was: “Ja, zo ingewikkeld is het dus. Zo werkt het dus.”

En Des, om op jouw vraag in te gaan: vrouwen komen niet of nauwelijks in het Islamitisch hiernamaals. Ik heb daar vorige week nog een heel stuk over [url=http://www.al-islaam.com/al-islaam/cyberimam/?cat=De+Dood&qa=50]gelezen[/url] en ik schrok….

Dees · 10 augustus 2004 op 07:40

Toevallig kende ik dat stuk van de cyberimam al, typisch iemand die uitgebreid gemonitord wordt en opvallende teksten verschijnen wel vaker over het hele net. Ik denk alleen niet dat de terroristes / martelaren die zichzelf opblazen een enkeltje hel voorgespiegeld krijgen…

tontheunis · 10 augustus 2004 op 16:22

[quote]Ik denk alleen niet dat de terroristes / martelaren die zichzelf opblazen een enkeltje hel voorgespiegeld krijgen…[/quote]

Klopt helemaal. Frits Bom (what’s in a name in dit verband?) vertelt de kijkbuiskindertjes immers ook niet dat het afsluiten van een lening bij die ‘absoluut goedkopere maatschappij dan ieder ander’ze uiteindelijk in handen van de deurwaarder en de opkopers speelt. Natuurlijk niet.

Bekeerders, leiders, ze beloven je van alles en nog wat als je je maar bij hen aansluit, voor hen inzet en (uiteindelijk) voor hen sneuvelt.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder