Elk najaar ontvang ik een dreigbrief van de belastingdienst: Geachte heer/mevrouw. Geen aangifte doen is strafbaar! Nu aangifte doen of 1000 euro boete betalen! Hoogachtend, De Inspecteur. In de wetenschap dat het er nu echt van moet komen trek ik mijn schoenen aan en begeef me naar de dichtsbijzijnde supermarkt. Mijn boodschappenlijstje: vuilniszakken, stofzuigerzakken, allesreiniger en een fles rosé. Tijdens HET EERSTE GLAS ROSÉ stippel ik de speurtocht uit. Ik definieer de te vinden objecten:
1. De jaaropgaaf van mijn werk
2. De jaaropgaaf van mijn hypotheek
3. Het taxatierapport van mijn woning
Alle documenten bevinden zich ergens in mijn huis, ik weet het zeker. Wessel is een sloddervos, maar Wessel gooit nooooit iets weg. Ik maak een lijst van alle kamers, kasten en lades en voorzie ze van een waarschijnlijkheidsindicator. Het resultaat is De Lijst van Mogelijke Verblijfplaatsen.

Tijdens HET TWEEDE GLAS ROSÉ voer ik een computeronderzoek uit. Ik surf langs de websites van de drie instanties die de documenten gestuurd moeten hebben en prent de logo’s in mijn hoofd. Ik download het aangifteprogramma en installeer het op mijn computer. Ik open het eerste scherm en vul alvast mijn adresgegevens en SoFi-nummer in. Puur om het gevoel te krijgen dat ik de aangift al aan het invullen ben.

Tijdens HET DERDE GLAS ROSÉ richt ik het controlecentrum in. Het controlecentrum mag niet voorkomen op De Lijst van Mogelijke Verblijfplaatsen. Ik kies de hal, spreid een vuilniszak uit over het tapijt en plaats daarop mijn schoonmaakspullen. De Lijst van Mogelijke Verblijfplaatsen wordt met een punaise aan de halkast bevestigd. Zelfde gaatje als vorig jaar,… heck! Zelfde punaise als vorig jaar! Ik voorzie de stofzuiger van een nieuwe zak en kies het meest strategische stopcontact voor de stekker.

Tijdens HET VIERDE GLAS ROSÉ verzamel ik moed en spaar mijn krachten.

Tijdens HET VIJFDE GLAS ROSÉ breekt de hel los. Ik werk De Lijst van Mogelijke Verblijfplaatsen in volgorde af. Wat weg kan gooi ik in een vuilniszak, wat bewaard moet blijven krijgt een plekje in het controlecentrum. Ik kom rekeningen tegen die ik nog moet betalen, correspondentie van het energiebedrijf (of ik de meterstand even door wil geven) en ongeopende enveloppen met bankafschriften. Het duurt uren, maar één voor één duiken de gezochte documenten op. Zolang het werk niet af is, mag het glas niet worden bijgevuld.

Tijdens HET ZESDE GLAS ROSÉ vul ik de aangifte verder in. Het invullen is eigenlijk zo gebeurd. Terwijl ik nog nahijg van de inspanning, denk ik: Dat moet ik volgend jaar toch anders doen. Maar dit jaar is het weer gelukt! Mijn beloning staat naast mij op het bureau: een tweede fles rosé.

Categorieën: Maatschappij

24 reacties

wendy77 · 3 november 2005 op 13:03

Proost 😛
Doe mij ook maar een glaasje trouwens, heb ook nog wat papierwerk te doen 😉

Trukie · 3 november 2005 op 13:07

Tjonge jonge.
Nu weet ik waarom in de maart de voorjaarsschoonmaak gehouden wordt :laugh:
Jij voegt er nog een stappenplan aan toe.

melady · 3 november 2005 op 13:47

Leuker kunnen we het niet maken. ‘hips’ :pint:

Mosje · 3 november 2005 op 14:27

Als jij zes glazen uit een fles kunt tappen, nou, dan zal het met die aangifte ook wel goedkomen.
😛

Kees Schilder · 3 november 2005 op 15:38

[quote]Elk najaar ontvang ik een dreigbrief van de belastingdienst: Geachte heer/mevrouw. Geen aangifte doen is strafbaar! Nu aangifte doen of 1000 euro boete betalen[/quote]

Je kunt toch je abbonnement opzeggen? 😀

Raindog · 3 november 2005 op 18:09

Haha, prachtige column en je wilt niet geloven hoe onge-[i]fucking[/i]-loofelijk herkenbaar! Soms kijk ik rond in het huis en denk ik: ‘Goh, giroblauw past bij mij.’ Gevolgd door: ‘Maar ik heb helemaal geen girorekening!’ Blijkt het na verder onderzoek fiscusblauw te zijn.
Over waarom de huur van Bridget Jones deel 1 bij Videoland mij €493,00 kostte kunnen we het later nog wel eens hebben. De incassomaatschappij heb ik fijntjes nog laten weten dat het nog een k*tfilm was ook.

Top!

😉

Wessel · 3 november 2005 op 19:55

@Wendy. Ach ja, van papierwerk wordt je eenmaal dorstig,…
@Trukie. Juist, dat is het onderliggende idee van deze column. Het is ronduit idioot dat die hele zoektocht zo overdreven planmatig wordt aangepakt, terwijl ik kennelijk te beroerd ben geweest om die drie documenten even goed op te bergen,… maar toch werkt het een beetje zo?!?
@Mosje. LITERfles 😉
@Kees. Ha ha, werkt dat? Als je tips hebt houd ik me aanbevolen
@Raindog, thanks! Deze column is waarschijnlijk het leukst als je (minstens) net zo slordig bent als ik. Aan de voorbeelden die je geeft kan ik zien dat Raindog op dit gebied een echte Wessel is 🙂 En eh €493 voor een huurvideo??? Dat is de overtreffende trap en dat moet je zeker een keer uitleggen! Oh, en nu weet ik dus waar Champagne die leuke gastlog vandaan heeft,…

Eddy Kielema · 3 november 2005 op 20:08

[quote]Het invullen is eigenlijk zo gebeurd.[/quote]
Dat klinkt hoopvol, want ik heb nergens een grotere hekel aan dan het invullen van formulieren. Ik ben trouwens ook héél benieuwd naar het verhaal van Raindog over Bridget Jones deel 1… Ik vond het best een aardige film, maar € 493,- vind ik ‘m nou ook weer niet waard… 😉

Outsider · 3 november 2005 op 20:52

[quote]De incassomaatschappij heb ik fijntjes nog laten weten dat het nog een k*tfilm was ook. [/quote]
De film Bridget Jones heb ik niet gezien, maar het boek heb ik uit de bibliotheek gehad en dat was ook k*t en heb ik niet uitgelezen.

ietje · 3 november 2005 op 21:35

Ik heb smakelijk gelachen om stijl en inhoud. Schijf je altijd zo leuk?

Helaas was het ook herkenbaar, vooral dat stuk over dat het niet weg kan zijn. Ik noem dat thuis altijd tijdelijk weg. Veel schrijfplezier weer verder, ik verheug me op je volgende column!

bert · 3 november 2005 op 22:36

Eigenlijk heb je al die paperassen niet eens nodig. Je mag ze niet eens meesturen. Vul gewoon in wat je denkt dat goed is. Indien het niet klopt wordt je daar binnen een maand van op de hoogte gebracht. De belastingcontroleur weet alle antwoorden immers al lang.
Pas op het moment dat jij tegen hun tegenbod ingaat vraagt de belastingdienst pas om bewijzen. Ja en dan moet je echt aan die schoonmaak beginnen.
Leuke column. 😀 😀 😀

Li · 3 november 2005 op 22:47

[quote]Mijn beloning staat naast mij op het bureau: een tweede fles rosé.[/quote]

Leuker kun je het toch niet maken? 😛

Li

KawaSutra · 3 november 2005 op 23:26

Tja, ’t is een hele belasting!

Bakema_NL · 4 november 2005 op 00:21

Je zal het niet geloven, maar wij kijken hier bijna halsreikend uit naar die jaarlijkse aangifte. We krijgen namelijk altijd geld terug en hoeven nooit te betalen….werelds die belastingdienst. En je dacht toch zeker niet dat ik die zooi nog zelf ga invullen, dat gaat gewoon naar een kantoortje, die krijgen een bedragje en ze presteren het om elke keer geld in het laadje te brengen, dus dat bedragje is het me wel waard. Zo ook dit keer, 1300 euro terug, leuker kunnen ze het niet maken. 🙂

Troy · 4 november 2005 op 01:11

Mmmm, waar rosé al niet allemaal goed voor is. Met jou zou ik goed boodschappen kunnen doen trouwens 😉

Troy

Mup · 4 november 2005 op 02:54

Tja, je kan er een behoorlijke kater aan overhouden.

Groet Mup.

Louise · 4 november 2005 op 07:16

Doet me ongelooflijk goed, dit verhaal. Mijn omgeving lijkt namelijk enkel uit mensen te bestaan die in 5 minuten tijd alle benodigde papieren tevoorschijn kunnen trekken, terwijl ik idd het hele huis door kan (dagen!!)

pepe · 4 november 2005 op 08:55

Geweldig leuk deze aangifte, ik geloof ik mijn strategie ook verander. Die fles rosé lijkt me wel wat, ik vrees alleen dat ik dan niet verder kom dan stap twee, maar daar zit ik niet zo mee.
😉

Ma3anne · 4 november 2005 op 11:53

Dit jaar voor het eerst elektronisch aangifte gedaan, maar dat resulteerde in 1000 euro betalen. Na een bezwaarprocedure en opnieuw aangifte doen op papier kreeg ik er recentelijk 1300. Ben er dit jaar 4 keer drukker mee geweest dan normaal. Mijn administratie is wel lekker opgeschoond na er diverse malen doorheen gespit te hebben. Dat weer wel.

Lijkt me wel wat om volgend jaar jouw procedure te volgen. Belastingaangifte, bacchanaal en grote schoonmaak in één.

Geweldige column! 😀

Dees · 4 november 2005 op 13:22

Oei, ik heb nog van drie jaar liggen. En zes flessen rosé…!?

Errug leuk, je stappenplan.

Wessel · 4 november 2005 op 18:01

@Allen. Bedankt voor de reacties! Ik heb gemerkt dat een aantal van jullie overweegt om mijn aanpak te kopiëren. Ik kan dat toch niet echt aanraden. Achteraf geeft het veel voldoening, maar het is ieder jaar weer een geploeter op niks af. En bedenk dat er genoeg andere goede redenen zijn om een fles rosé te openen. “Weekend” bijvoorbeeld, is ook een prima reden
😀

WritersBlocq · 4 november 2005 op 20:24

Lekker, deze column!
Belastingpaperasselarij laat ik aan vriend specialist geduldenaar en goeie kijkert Richard over, die heeft er zo’n programmaatje voor en ik krijg altijd terug. Hij ook, een bord eten en een gezellige avond 🙂

Bakema_NL · 4 november 2005 op 21:59

@Ma3anne

….dat heb ik ook 3 x gedaan, want het internet is toch zo gemakkelijk? De eerste x kwam het bij het verkeerde kantoor terecht………elektronisch, hoe krijg je het voor elkaar……..het 2e jaar lukte het verzenden niet en stuurde ik diskettes op die ze aldaar kwijtraakten en het 3e jaar ging ook al niet goed. Wel kreeg ik elke keer geld terug, zij het een klein beetje. Toen was ik het zat en liet het zo’n expert doen en sindsdien is het elk jaar minimaal 1000 euro incasseren. Dus opzouten met die elektronische aangifte….die is gemaakt door de belastingdienst zelf en die gaan je echt niet alle trucjes en gaatjes uitleggen.

Chantal · 5 november 2005 op 10:45

Hahaha, ik vind ‘em leuk deze column! Tip: Ik heb sinds kort een ‘belangrijke formulieren’ map aangemaakt. Werkt perfect! 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder