Als ik ergens een hekel aan heb, is het boodschappen doen op een zaterdagmorgen. Ik vloek mezelf de tering tegen vrouwen die hun belevingen van de week, midden in het gangpad staan te verkondigen. Mijn handen gaan jeuken bij het horen van jankende kinderen die buiten zinnen raken, omdat moeders geen Sponge Bob macaroni in de kar wil pleuren. Maar goed, een mens moet eten, dus begeef ik me, zoals ieder weekend, naar dé bron van ergernis genaamd supermarkt. Mijn oog valt op een man en een vrouw die in het gangpad van de tijdschriften lopen. Hij snuffelt wat zenuwachtig tussen de Panorama en Autoweek en als zijn vrouw heel even de hoek omgaat, grist hij een Playboy uit het rek en gooit het onderin zijn winkelwagentje. Mijn aandacht is getrokken. Een beetje gezonde vent flikkert zo’n blad toch met een grote grijns bovenop de andere boodschappen? Ik laat mijn gedachten de vrije loop. Waarom zou hij dat blad onderin gooien? Vindt zijn vrouw het maar niks dat hij de Playboy leest? Denkt hij dat ze het pas zal ontdekken aan de kassa? Dat ze dan geen scène zal willen schoppen en het blad maar zwijgend afrekent? Of krijgt hij alleen bij het zien van de voorkant van de Playboy al een erectie en legt het daarom uit het zicht? Of schaamt hij zich simpelweg voor het kopen van zo’n blad?

Nu snap ik totaal niet waarom iemand zich zou moeten schamen bij het kopen van de Playboy. Ik vind het zelf een geweldig blad. De laatste nieuwe had een mooi interview met seksgod himself Frans Bauer, vier prima columns, een donkerharige, rondborstige duitse schone als playmate van de maand en als klap op de vuurpijl, de meisjes van de Mediamarkt die in vol ornaat koelkasten, computers en scheerapparaten aanprijzen.

Eenmaal aan de kassa sluit ik achter hen de rij. Gehaast laden ze hun boodschappen uit. Ik zie hem graaien en graaien om maar eerst bij de Playboy te zijn, zodat hij hem snel ergens tussen kan moffelen, maar hij is te laat. Zijn vrouw vindt hem eerst. Ze kijkt haar man indringend en behoorlijk pissig aan. Dan bedenkt ze zich, dat er nog meer klanten in de rij staan. Ze kijkt me aan. Ik glimlach naar haar en ze glimlacht terug. Hij kijkt me aan en ik geef hem een vette knipoog. Enigszins ongemakkelijk leggen ze de Playboy bij de rest van de boodschappen.
Mijn gedachten nemen weer een loopje met me. Waarom zou ze pissig zijn? Houdt ze er gewoonweg niet van dat hij stiekem iets in de kar heeft gegooid? Vindt ze het vervelend dat hij zich eventueel aan andere wijven op zit te geilen of is ze kwaad omdat er 4 euro 95 op de voorkant staat?

Het koppel betaalt zwijgend de boodschappen en in hun haast weg te komen, vergeten ze hun bonuskaart. Ik ren achter hen aan en druk de kaart in de man zijn hand. “Doe je de groeten aan het konijn”, zeg ik tegen hem. Hij kijkt me verbaasd aan. “Het konijn?”, stamelt hij terug. “Ja”, zeg ik, “je weet wel, dat zwarte sekskonijn met dat strikkie om zijn nek.” Zijn handen trillen, hij wordt zo rood als het lingeriesetje wat ik vorige week heb gekocht. Hij draait zich om en loopt weg. Geamuseerd loop ik terug naar de kassa. Ik leg mijn boodschappen, inclusief de nieuwste Playboy, op de band en denk bij mezelf: “Wat is het toch heerlijk, boodschappen doen op een zaterdagmorgen.”


17 reacties

klungel · 22 oktober 2005 op 11:38

’t Zijn de kleine dingen die het doen, die het doen. 😀

Leuke column.

Outsider · 22 oktober 2005 op 11:41

[quote]hij wordt zo rood als het lingeriesetje wat ik vorige week heb gekocht. [/quote]

Leuke uitdrukking. Je had ook gewoon kunnen schrijven ‘rood van schaamte’ of ‘rood als een tomaat’, maar door originele uitdrukkingen als deze wordt een column beter.

Het woord ‘wat’ moet hier ‘dat’ zijn.

Ik copieer hier even de uitleg van WB hierover (die stond hier een tijdje geleden ergens en heb ik bewaard):

‘Als je verwijst naar een bepaald iets, dan gebruik je DAT. Bepaald wil zeggen dat het benoemd is. Dus het chocolaatje DAT ik net heb opgegeten.’

‘Als je verwijst naar een onbepaald iets, dan gebruik je WAT.
Dus: Ik ben vergeten WAT ik je wilde vertellen.’

Ik vond je column Lingerie wel beter, maar desalniettemin is deze ook heel amusant.

Troy · 22 oktober 2005 op 12:19

Wat een gedoe om een tijdschrift. Realiteit of een op hol geslagen fantasie? Als het realiteit is zou ik als ik de man in kwestie was zo snel mogelijk mijn vrouw bij het oud papier zetten en een lidmaatschap bij de Playboy aanvragen.

WritersBlocq · 22 oktober 2005 op 12:21

Hee Wendy, je gaat elke keer beter schrijven! Heerlijke column, deze.
Ja, het is het lingeriesetje dát. Maar oef, ik begin de grammaticale draad ook kwijt te raken. Hoe meer ik mij erin verdiep, hoe vager het wordt 😕 😮 dus schrijf ik maar eventjes helemaal niets 😡

Trukie · 22 oktober 2005 op 13:55

Wat een problemen op de zaterdagochtend.
Eerst de man die bij zijn vrouw onder de plak zit.
Dan de echtgenote die zich schaamt voor haar man.
Dan een medewinkelende dame die er energie in steekt om het te begrijpen.
Dan een heleboel lezers die het ook nog onder ogen krijgen.
Wat schiet de wereld er mee op als deze vraag beantwoord wordt?

Ze hebben hier een grote supermarkt met gratis koffie en……. een zithoekje er bij.
Oh oh oh, wat daar niet allemaal bekeken en besproken wordt.

[quote]Als ik ergens een hekel aan heb, is het boodschappen doen op een zaterdagmorgen. [/quote]

Wendy, helemaal met je eens. Ik voeg er vrijdagavond aan toe. Je hebt de sfeer goed weergegeven, inclusief de woordkeus.

Mup · 22 oktober 2005 op 14:01

De ergernissen van het boodschappen doen blijven een dankbaar en soms te veel besproken onderwerp in een column, vind ik. Maar deze mocht er wezen!

Groet Mup.

bert · 22 oktober 2005 op 15:47

[quote]Je hebt de sfeer goed weergegeven, inclusief de woordkeus.[/quote]
Met uitzondering dan van het eerste deel van de column waarin je naar mijn mening onnodig grove taal gebruikt die niet bij het taalgebruik in de rest van de column past.
[quote]Ik vloek mezelf de tering ………[/quote][quote]…… in de kar wil pleuren.[/quote][quote]Een beetje gezonde vent flikkert zo’n blad …..[/quote]

wendy77 · 22 oktober 2005 op 16:39

@Bert: Grappig dat je dat zegt. Mijn man viel er ook al over en ook op een andere site was er iemand die over precies die woorden viel. Ik zal ze aanpassen in mijn origineel en er de volgende keer beter op letten!

@WB: Bedankt! enne…ook na de uitleg over ‘wat’ en ‘dat’ zal ik er waarschijnlijk moeite mee blijven houden.

@Outsider: Bedankt voor je reactie en je uitleg!

Bakema_NL · 22 oktober 2005 op 22:52

Ik kreeg een paar uur geleden zo’n mediamarkt exemplaar in mijn handen gedrukt. Van een collega, weekendhulp, die waren naar de mediamarkt geweest…….maar niet eentje voor de chef meenemen natuurlijk…..die fout hebben ze vanavond dus hersteld en alsnog mij een exemplaar bezorgd………nu ben ik niet te schijterig om een playboy te kopen, maar wel een Hollander…en geef dus liever geen geld uit, zeker niet aan een playboy, gratis is beter………..Zoetermeer is trouwens een leuke optie om eens te gaan media-markten. 😛

Eddy Kielema · 22 oktober 2005 op 23:09

Leuke column, Wendy! Playboy-baas Hugh Heffner verzorgt trouwens ook feestjes met goede [url=http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B00005UKL7/104-5933816-1089506?v=glance&s=music&vi=samples#disc_1]muziek[/url] op zijn Playboy Mansion.

wendy77 · 22 oktober 2005 op 23:37

@Bakema: de duitse schone en Frans Bauer ook voorbij zien stuiven?

@Eddy: gave muziek Eddy. Bedankt voor de tip. Moet je ook naar het dansevent van Defected binnenkort?

pepe · 23 oktober 2005 op 11:13

Hij las lekker weg Wendy!:-)
Over ditjes en datjes of watjes, dat zal ik ook nooit leren.

Eddy Kielema · 23 oktober 2005 op 11:13

[quote]Moet je ook naar het dansevent van Defected binnenkort?[/quote]
Nee, helaas zijn dat soort events voor mij als Groninger net iets te ver weg.

Chantal · 23 oktober 2005 op 19:45

Leuke column! Ik vond dat grove taalgebruik juist wel grappig 😀

melady · 24 oktober 2005 op 01:20

Pure discriminatie van Mediamarkt!
‘Ik wil een Playgirl’ brieste ik tegen de verkoopster. ‘Sorry’ stamelde ze, ‘prettig weekend’.
Ik gaf haar een vette knipoog.’Gaat wel lukken’.

Vind die Bernadet uit Leeuwarden en Desiree uit Den Haag ook wel lekkere konijntjes.
En die Wendy schrijft ook steeds leuker.

Kees Schilder · 24 oktober 2005 op 14:57

[quote]Met uitzondering dan van het eerste deel van de column waarin je naar mijn mening onnodig grove taal gebruikt die niet bij het taalgebruik in de rest van de column past. …… in de kar wil pleuren.Een beetje gezonde vent flikkert zo’n blad …..
——————————————————————————–
[/quote]

[quote]@Bert: Grappig dat je dat zegt. Mijn man viel er ook al over en ook op een andere site was er iemand die over precies die woorden viel. Ik zal ze aanpassen in mijn origineel en er de volgende keer beter op letten[/quote]

ONZIN!!! Noit laten opleggen door iemand anders hoe je moet schrijven!
Jij schreef dit.Het zijn jouw woorden en het is top geschreven! Niks aan veranderen.
Als je naar een preek wilt luisteren ga dan naar de kerk, want daar staan ze standaard uit hun nek te lullen… Blijf alsjeblieft jezelf

wendy77 · 24 oktober 2005 op 15:06

@Pepe, Chantal en Melady: Bedankt voor de lieve woorden

@Kees: Doet een mens goed om zulke dingen te horen en je hebt eigenlijk nog gelijk ook. Wie het te grof vindt, leest het maar niet 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder