Er was eens een badeendje, dat verschrikkelijk ongelukkig was. Het badeendje leefde namelijk in een huishouden waar mensen liever onder de douche gingen, dan in bad. Het badeendje mocht bijna nooit zwemmen. Zelfs die enkele keer dat de kinderen in bad doken, kwam er meestal maar weinig terecht van een zwempartij voor het badeendje. De kinderen hadden Sponge Bob en Ariël, om hen gezelschap te houden. Als het eendje mee wilde doen, keerde Ariël hem haar rug toe. En hoewel het domme wicht niet eens voeten had om op te lopen, liet ze hem duidelijk voelen dat hij, Badeend, minderwaardig was.

Badeendje werd daar best boos om. Hoe langer het duurde, hoe vaker hij genegeerd werd, hoe vaker een misbaksel als Ariël hem liet voelen dat hij niks waard was, hoe meer hij in zijn overtuiging begon te groeien dat hij juist wel iets waard was. Hij kon maar niet begrijpen dat anderen dat niet konden zien.

Als een grimmige speling van het lot, werd besloten dat Badeendje op zolder moest gaan wonen. Achteloos werd hij in een kist gesmeten. In de kist ontmoette hij vele anderen. Zo was er de heer Lolobal, die er in al zijn corpulentie maar een beetje leeggelopen uitzag. Er lagen diverse jojo’s, te klagen over stijve ledematen. Er lag een Rubick’s kubus, helemaal op kleur, behalve dan die ene hoek die uit hem gesloopt was. Rubick’s kubus deed dan ook niets anders dan klagen, klagen en nog eens klagen. Badeendje werd vooral een beetje moe van dokter Bibber, wier frases eerst interessant, maar al vrij snel hol bleken, in de grote kist van het afvallige speelgoed. De mannetjes playmobil leken nog het beste met het isolement om te kunnen omgaan. In plaats van te klagen over afgedankt zijn, lagen die de hele dag maar wat te slapen. Tegen een teletubbie aan. Vaak was het toch ook wel gewoon stil in de kist. En een beetje saai.

Daar kwam verandering in op de dag dat Badeendje een van de gebroeders Mutant Turtle ontmoette. Badeendje was erg onder de indruk van de welbespraaktheid van Teenage. Teenage verwoordde wat Badeendje al zo lang dwars zat. De ontevredenheid, het onrechtvaardige lot van het afgedankte speelgoed in de kist. Het feit dat oud niet persé minder hoefde te betekenen. De actie, voor een herwaardering van oud speelgoed.

Badeendje werd na enkele maanden ingewijd in het Genootschap van de Herwaardering, door een stukje rubber van zijn staart in te leveren. Badeendje had de pijn er graag voor over en gaf dokter Bibber een schop op het moment dat die hem om de oren sloeg met verhalen over ontstekingen.

De gebroeders Mutant Turtle organiseerden hele rallies. Niemand was vaker aanwezig en enthousiaster dan Badeendje. Op het moment dan ook dat de met Fisher Technik in elkaar geknutselde bommen in het bad geplaatst moesten worden, sprong Badeendje overeind. Zijn borst zwol op, toen hij riep dat hij wel wilde. Hij en hij alleen was opgewassen tegen de taak. Ja, hij realiseerde zich dat er gevaren aan verbonden waren. En ja, hij wist dat hij er alleen voor zou staan. Badeendje gloeide van trots, toen Teenage Mutant Turtle hem in bijzijn van alle anderen een held en een voorbeeld noemde.

Wat er precies is misgegaan weet niemand. Badeendje is vertrokken met explosieven verborgen in zijn holle, rubberen lijfje. Het laatste dat werd vernomen was dat iemand zich luidkeels afvroeg hoe Badeendje daar toch terecht was gekomen en dat Badeendje toch opgeborgen was in de kist boven?

Of Badeendje spijt heeft gekregen? Wie zal het zeggen. Feit is dat Badeendje in het badmeubel van de Gamma is gevonden. Gesmolten. Om hem heen de resten van wat ooit een pak maandverband zal zijn geweest. Het badmeubel van de Gamma mankeerde niets. Er is nooit onderzoek gedaan, hoewel later wel is gebleken dat de gebroeders Mutant Turtle spoorloos verdwenen waren. Na een halfhartige zoektocht is ook dat feit de vergeethoek in gegooid. En na die laatste opborreling van de in het badmeubel gesmoorde oproer, leven de twee speelgoedrijken vreedzaam in hetzelfde huis. Over Badeendje wordt nooit meer gesproken.

Categorieën: Verhalen

21 reacties

Mosje · 5 september 2005 op 13:43

Wow, prachtig verhaaltje. Erg beeldend geschreven. De vraag waar ik wel mee blijf zitten is, of als je afgedankt wordt, dat wel voldoende verklaart waarom je jezelf met explosieven behangt. Nou ja, ik ben ook geen badeendje natuurlijk.
Misschien moeten we wel wat positiever omgaan met alles wat des badeends is?

(De Gamma vind ik wel een goed keuze. Daar moet ik ook niets van hebben)

Troy · 5 september 2005 op 13:44

Ik heb geen idee hoe je dit hebt kunnen verzinnen, maar ik vind het geniaal. Een van de origineelste columns van de afgelopen tijd. Ook de stijl en de plot steken perfect in elkaar. Applaus.

Troy

senior · 5 september 2005 op 14:09

Hoe kom je er op. Dat lees ik ook in de andere reacties. Ben benieuwd hoe je komt tot dergelijke creativiteit. Moet haast wel een vergelijkend verhaal in het echt gebeurd zijn?

Dees · 5 september 2005 op 15:24

De vorige avatar van mijn vriend Martijn (ook op deze site) zag eruit als een suicidaal eendje, vandaar een fantasie op hol 😀

Geertje · 5 september 2005 op 15:28

Prachtig gekozen metafoor, voor een onderliggend triest verhaal. 🙂

Troy · 5 september 2005 op 15:31

[quote]”De vorige avatar van mijn vriend Martijn (ook op deze site) zag eruit als een suicidaal eendje”[/quote]

Wat is een avatar?? 😮

WritersBlocq · 5 september 2005 op 15:58

Gaaf verzonnen en geschreven Dees!
@ Troy: een avatar is het plaatje dat je in je profiel zet.
@ Martijn: showtime! Laat je nieuwe plaatje maar zien. Ik noemde jou altijd een verkreukelde M&M, maar ben nooit op het idee gekomen om er een column over te schrijven. Gelukkig maar, hij had het niet bij Badeendje gehaald 😀

KingArthur · 5 september 2005 op 16:15

Ik zie ineens badeenden met baarden voor mijn ogen na het vluchtig lezen van je verhaal. Ik ben nog even op zoek naar de moraal. Zal het vanavond eens rustig nalezen.

Trukie · 5 september 2005 op 16:22

Dees, dit is een dijk van een column. Dit verhaal staat symbool voor zoveel gebeurtenissen. En dat verpakt in de belevingswereld van een badeend. Waar een avatar (ik moest de betekenis ook even opzoeken) al niet toe kan leiden. Fantasie, associaties, een droom, een verhaal.

Ma3anne · 5 september 2005 op 16:27

Sja, vroeger liepen sprookjes goed af. Tijden veranderen…

prikkels · 5 september 2005 op 16:27

Hij is toppie, nix aan toe te voegen of op af te dingen.

Wright · 5 september 2005 op 19:37

Geweldige metafoor, inderdaad. Ik herinnerde me ineens de gevechten in de badkuip tussen de badeend en dinosauriërs. De badeend won altijd glansrijk. 😛 Super geschreven, Dees!

prikkels · 5 september 2005 op 20:08

Ik krijg een ernstig Toy Story gevoel. 😮

Maar wel lekker geschreven.

bert · 5 september 2005 op 21:04

Eindeloze column, vraagt bijna om meer.
Hoe kun je het bedenken en zo op papier zetten.
Werkelijk geniaal bedacht. 🙂 🙂 🙂

Louise · 5 september 2005 op 22:36

Ik zag laatst een badeendje op proefverlof. Hij zat vast aan zo’n kettinkje met aan het einde een stop. Hij waande zich wel in het ruime sop, maar toch was het anders…;-)

Ik kan deze losgeslagen fantasie absoluut waarderen!!

sally · 5 september 2005 op 23:06

Dees, je bent een topper!

Liefs Sally

champagne · 5 september 2005 op 23:21

Dees, met zulk een fantasie moet het leven nooit saai zijn… 😀
Chapeau!

KawaSutra · 6 september 2005 op 00:38

Vandaag een bericht gehoord op Business News Radio over favoriete speeltjes. Ging dus ook over een badeendje maar dan als vibrator. Ik moest direkt aan jouw eendje denken, maar dat zal niet de bedoeling geweest zijn 😀

Om de metafoor even in stand te houden, een terroristische aanval laat zich niet dempen door maandverband. Heb ik het nou niet begrepen?
Wel leuk geschreven. 🙂

Kees Schilder · 6 september 2005 op 06:57

Top! Echt heel erg goed.Writersbloc:een Avatar is een God die op aarde neerdaalt 😀

Martijn · 6 september 2005 op 08:00

[img]http://smile.smilies.nl/353.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/351.gif[/img][img]http://smile.smilies.nl/353.gif[/img]

[b]Tsk, zelfmoord is wel het láátste wat ik zou doen.[/b][img]http://smile.smilies.nl/358.gif[/img]

[img]http://img381.imageshack.us/img381/543/bath7cb.jpg[/img]

[b]ps.[/b]

AVATAR:
[size=xx-small][i]Zelf gekozen virtuele representant (grafisch figuurtje) van iemand in cyberspace. Kan gebruikt worden voor virtuele vergaderingen, presentaties of spelletjes. Het is een figuurtje of graphic die namens iemand opereert. Ook Bob, de wizard (hulpfiguurtje) van Windows 98 is een avatar. Het woord AVATAR komt uit het Sanskriet en betekent de reïncarnatie van een God op aarde.[/size][/i]

Li · 6 september 2005 op 22:07

Vanaf nu neem ik mijn badeendje overal mee naar toe. Ik moet er niet aan denken dat hij in de Transformerskist verdwijnt 😛

Li

Geef een reactie

Avatar plaatshouder