Vroeger was daten nog leuk. Of eigenlijk, zoals bij zoveel activiteiten, het voorspel was leuk. Het uitzetten van de wervingscampagne, het doorspreken van de verschillende marketingstrategieën en de anticipatie op het gewenste resultaat waren onze voornaamste agendapunten bij pyjamavergaderingen. Urenlang bespraken mijn vriendinnen en ik de vier P’s, waarbij wij zelf het Product waren en de P van Prijs nagenoeg onbetaalbaar was. In werkelijkheid was dit natuurlijk andersom. Maar als het spel goed gespeeld werd, kwam die jongen daar nooit achter. Vrouwen hebben namelijk al op jonge leeftijd in de gaten waar mannen als magneten op afkomen: Onbereikbaarheid. Dat dit andersom precies zo werkt, schijnt maar niet tot de mannelijke hersenkwabben door te dringen.

Uiteraard had de vriendin met de grootste afzetmarkt het meeste aanzien binnen de groep. En hoe luidruchtiger de aanbidder, hoe hoger haar status. Zo werd ik in de brugklas werkelijk gestalkt door een mager mannetje met gigantische brillenglazen. Nou is daar normaliter maar weinig eer aan te behalen, ware het niet dat hij vastbesloten was zijn liefde wereldkundig te maken. Op een dag wist hij een microfoon te bemachtigen en schalde zijn liefdesverklaring door de overvolle aula. En alhoewel ik me hoogst gegeneerd voordeed en hem nooit meer een blik waardig gunde, wist ik natuurlijk wel dat mijn populariteit binnen vijf minuten tot ongekende hoogten was gestegen. Ik was nu officieel een Uitdaging.

Tegenwoordig loont het niet meer om een potentiële harem aan te leggen. Integendeel. Mannen voelen zich bedreigd zodra meerdere gegadigden zich aanbieden en daarmee komt je status van ‘girlfriendmaterial’ danig in gevaar. Natuurlijk is een air van onbereikbaarheid en vooral mysterie nog onontbeerlijk voor je sex-appeal, maar een zekere mate van afhankelijkheid of kwetsbaarheid is vereist ten behoeve van egostreling van de man. Ergens moeten we hem nodig hebben. En het idee dat ook wij vrouwen ons zwarte boekje kunnen trekken ‘in times of need’, is een regelrechte aanval op zijn mannelijkheid.

Nu is het niet zo dat alle singles per definitie op zoek zijn naar een relatie. Op zoek is immers niemand, afgezien van de wanhopige typjes die nachtenlang het internet afstruinen in de hoop een onervaren internetster te strikken. Maar stiekem willen we allemaal wel een stoere knuffelbeer om ’s avonds mee op de bank te hangen. Alleen, voorafgaand aan zo’n gemoedelijke bankhangsessie, moet er natuurlijk eerst uitgebreid worden gedate.

Daar wringt ‘m de schoen. Alhoewel het onderwerp mannen nog steeds wel prominent aanwezig is op onze meidenavonden, wordt er aan de wervingsprocedure geen aandacht meer besteed. De voorpret is compleet verdwenen. Tegenwoordig worden wij vrouwen geacht te weten wat er te koop is en is het niet chique om uit de doeken te doen hoe de dates tot stand kwamen. Officieel omdat we nou eenmaal leuke, intelligente en zelfstandige vrouwen zijn, en wie wil daar nou niet mee daten? Off the record eerder omdat we niet eens tegenover onze vriendinnen willen toegeven dat Mr. Date het product is van nachtenlange zwerftochten op de digitale snelwegen van ICQ, Love@Lycos of MSN Dating.

Overigens geldt de verminderde deeldrang niet altijd voor de napret. De zelfbewuste single wordt namelijk steeds kritischer en dus gaan er heel wat dates overheen (niet geheel ondubbelzinnig bedoeld), voordat er ook maar iemand in aanmerking zou kunnen komen voor de felbegeerde hangbankpositie. En afgezien van de voor de hand liggende redenen om flink af te knappen (op de foto leek hij toch verdomd veel op Brad Pitt!), zijn de meeste anekdotes van mislukte dates meer dan geschikt voor een avondje ouderwetse ‘girltalk’!

© Clueless


12 reacties

gast · 9 maart 2003 op 10:36

erg leuk geschreven. ben man, dus leuk om eens de andere kant van het verhaal te horen. altijd zeer gefacineerd door girltalk omdat dat meestal voor mannen verboden terrein is, maar jij licht nu een klein sluiertje op. we want more!

Martijn · 9 maart 2003 op 10:52

Dit was voor mij echt een ‘aha erlebnis’.

Na ruim acht jaar uit de datingscene te zijn verdewenen, werd ik way back in time geslingerd.

Ik denk dat deze column het niet alleen goed doet onder de jongeren, maar dat de wat oudere lezer zich hier ook in kan herkennen.
Zowel vrouw als man.

Groet Martijn.:-D

Maurits · 9 maart 2003 op 12:29

Ik stuur af en toe een column in maar was al weer een tijdje niet langsgeweest. Verrassend om bij terugkeer eens een echt schrijftalent te mogen begroeten. Je beschikt over de gave van de goede columnist om iets dat zeer discutabel of zelfs grote onzin is met veel aplomb, overtuigingskracht of, nog beter, zeer terloops naar voren te brengen. Voorbeeld: Dat mannelijke onbereikbaarheid ook op meisjes en vrouwen werkt klopt. Maar heel anders: Het werkt alleen als die onbereikbaarheid echte onbereikbaarheid is en geen gespeelde onbereikbaarheid. Neem nou Jim en Jamai. De hele vrouwelijke bevolking van middelbare en basisscholen loopt uit om die 2 van dichtbij te kunnen zien en horen. Als er 100.000 meisjes voor Jim staan te joelen kan hij er hooguit een paar per avond van dienst zijn. Kansloos dus. Maar ga vooral door. Het is goed. Het gaat er bij goed schrijven niet om of je gelijk hebt maar of je iets bij je lezer teweeg kan brengen.

P.S. Wat zijn de andere 2 P’s van de 4 eigenlijk?

Kees Schilder · 9 maart 2003 op 13:09

mooi geschreven. Maar dat wist ik al!
blij dat je de column toch ingestuurd hebt en je hebt mijn”advies”absoluut niet nodig.
Moet wel zeggen dat ik je eigen naam mooier vindt.Jij ook? 😉
groet
paco

Jeroen · 9 maart 2003 op 14:13

Uitstekende column Clueless. Mooie toevoeging aan de nieuwe rubriek ‘mannen & vrouwen’, die – mede dankzij jou – steeds beter gaat lopen.

Reactie op Maurits:
[quote]Het gaat er bij goed schrijven niet om of je gelijk hebt maar of je iets bij je lezer teweeg kan brengen.[/quote]
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Mensen schokkeren is makkelijk scoren. Een goede (al dan niet verborgen) boodschap heeft voor mij de absolute voorkeur.

gast · 9 maart 2003 op 16:33

Daar is hij weer MAURITS!! Mister ####-up! Elke keer als er een “nieuwe” dame op deze site verschijnt komt hij als een duivel uit een beerput tevoorschijn om haar “zieltje”te winnen door complimenten te geven. Alsof zij zelf niet weet dat ze leuk kan schrijven. En waar ik helemaal beroerd van word is dat je zo arrogant bent om te denken dat jij schrijverstalent zou herkennen. Dus ik zou zeggen; ga weer verder surfen op andere sites waar je misschien nog wel indruk kunt maken of zieltjes kunt “winnen”met dat “prachtige figuur” van je waar je zelf zo vol van bent in je verhaaltjes. En wat die twee P’s betreft dat betekend waarschijnlijk zoiets als Potentiële Paardenlul! Ik neem aan dat je je nu aangesproken voelt? 😀

Cathy Bensdaal
Loosduinen

Maurits · 9 maart 2003 op 23:40

Beste Clueless

Treffend dat ene Cathy Bensdaal (nooit van gehoord trouwens ) het belangrijker vond op mijn reactie te reageren dan op jouw stuk. Verbazingwekkend dat ze zich mij weet te herinneren. Het was minstens 2 maanden geleden dat ik me op deze site heb gemeld. Ik zag toevallig je column toen ik er zelf weer eentje instuurde. Staat er nog niet op trouwens. Ze bewijst ook het gelijk van Jeroen dat het niet alleen gaat om WAT je als schrijver teweeg brengt maar ook HOE je het doet. Plat en grof is niet leuk hoewel het wel iets teweegbrengt. Ik weet precies hoe ik zou moeten schrijven om me heel populair te maken op columnx. Maar ik schrijf zoals ik dat wil en daar moeten de Cathy’s van deze wereld maar mee leren leven. En ik moet leven met de Cathy’s van deze wereld. Een dikke huid is dan geen overbodige luxe.

Mr. Moderator · 10 maart 2003 op 00:19

Heren, dames… on-topic blijven alstublieft (en ook als ’t u niet blieft). 👿

Prima debuut op Column X, Clueless. Binnen een halve dag al ruim 60 lezers en 8 (positieve) reacties, da’s toch niet niets!

We zien uit naar meer!

Modo · 10 maart 2003 op 01:39

[quote]Plat en grof is niet leuk hoewel het wel iets teweegbrengt. Ik weet precies hoe ik zou moeten schrijven om me heel populair te maken op columnx.[/quote] Mauritz ik zou zeggen doe een poging om populair te worden en schrijf dan eens zo een column waar je populair mee wordt!
MODO

Ion · 10 maart 2003 op 10:51

Hele leuke column. Kon een lach af en toe niet inhouden, evenals een blik van herkenning.

Over het daten via internet (dat je zijdelings noemt) mag ook wel eens een column geschreven worden. Of is dat al eens gebeurd? Het blijft nog steeds een beetje vreemd (niet bepaald liefde op het eerste gezicht toch?), maar toch hoor je het overal. 😀

Mercurius · 10 maart 2003 op 18:12

Heel goed geschreven Clueless!

Ik ben het met Kees Schilder eens dat je totaal geen advies voor het schrijven van columns nodig hebt, je kan het prima zelf! Vroeger schreef ik zelf over mijn single-ervaringen, maar nu ben ik binnen! 😀
Dan is het toch weer leuk dat iemand anders dit zware onderwerp ter hand neemt. Ga zo door!

Clueless · 10 maart 2003 op 22:54

Alhoewel ik weet dat ik eigenlijk alleen mag reageren op de column en niet op de reacties, oftewel word geacht on-topic te blijven, neem ik bij deze even de vrijheid dit te negeren. Allereerst wel omdat de column door mijzelf is geschreven en reageren op mijn eigen hersenspinsels nutteloos en onlogisch lijkt, maar zeker ook omdat ik jullie hartelijk wil bedanken voor alle lovende woorden! Ik vind het erg leuk zoals sommigen van jullie zelfs de moeite hebben genomen mij persoonlijk aan te schrijven en anderen uitgebreide reacties hebben geschreven op de site. Maurits, jou wil ik zeggen dat ik mij in eerste instantie heb aangemeld bij deze site omdat ik de columns en schrijftalent over het algemeen van een hoog niveau vind. Jouw woorden, alhoewel natuuurlijk wel egostrelend voor mij, zijn dus niet terecht mijns inziens. Daarnaast wil ik nog opmerken dat de meeste mannen (in mijn ervaring) geen flauw benul hebben of onbereikbaarheid geveinsd is of niet! Wat die andere twee P’ss zijn… uhh.. Plaats en nog iets wat ik in mijn schoolboeken zou moeten opzoeken *bloos*.

Kees (Paco?): Mijn echte naam is misschien mooier, maar minder passend. Betekenis is namelijk ‘vrede’ en in mijn cluelessness wil ik dit fenomeen wel eens geweld aan doen.
Jeroen: Over het algemeen schrijf ik columns die zouden thuishoren in de rubriek ‘mannen & vrouwen’, dus ik zal mijn best doen deze rubriek heel af en toe wat te spekken. Daarnaast moet ik je wel vast waarschuwen dat deze columns soms ook boodschappen bevatten waar veel mensen het niet mee eens zullen zijn, en deze boodschappen zijn lang niet altijd subtiel verpakt of goed verborgen… Mijn doel is niet te shockeren, maar een ‘entertaining thought’ uit te werken tot iets wat tot nadenken aanzet of gewoonweg amuseert. Maar eerlijk is eerlijk, ik kan wel eens heel overtuigend pure onzin uitkramen… just for the hell of it. Maar ja, ben dan ook ‘beginnend columnist’ hè… dan mag dat nog 😉

Mr. Moderator: Ik stond zelf ook verbaasd van het aantal lezers, maar gezien de hierbij bewezen statement van Maurits in zijn column ‘ruige sex’, heb ik dit voornamelijk te danken aan mijn suggestieve titel! Niet geheel per ongeluk, moet ik ook bekennen. Zal mijn best doen voor meer, maar nu ga ik herhalen wat ik Jeroen ook al geschreven heb: Ik ben altijd jaloers op mensen die zo’n column even uit de losse pols uit hun mouw schudden, zoals het geval lijkt te zijn bij veel column-X-ers. Mijn columns echter, gaan gepaard met een complete cardio-vasculaire work-out voor mijn grijze cellen, een veelvoud aan sigaretten en heel wat nachtelijke uurtjes. En dat is moeilijk met enige vorm van regelmaat te combineren met werk, vrienden etc.

Ion: Ik kan me bijna niet voorstellen dat dit onderwerp (daten via internet) nog niet aangeroerd is, door bijvoorbeeld Mercurius. Maar ik geef je helemaal gelijk, het is wel 10 columns waard!
Mercurius: Mag ik even heel slijmerig doen en je terug complimenteren? Ik vind jouw columns altijd een genot om te lezen, een feest der herkenning etc etc. En ik ga jouw fakkel zeker niet overnemen op de singles-redactie, dat schept veel te veel verwachtingen!

Tot zover. Ook alle anderen bedankt voor de wel-of-niet on-topic reacties 🙂

Groetjes,
Clueless

Geef een reactie

Avatar plaatshouder