Is het nog wel hip om hip te zijn? Nu je je in talloze hippe winkeltjes hip kan kopen. Zodat de vrouw van de bakker, de wijkverpleegkundige en de accountant nu allemaal hip zijn. Is hip nog wel hip als iedereen het is? Wat is hip eigenlijk en wie bepaalt dat? Wat hip is wordt tegenwoordig bepaald door trendspotters. Daar worden ze voor betaald. Maar wat het is? Wat de trendspotters vinden dat het is natuurlijk. Daar hebben ze een fijne neus voor. Vroeger waren er geen trendspotters die bepaalden wat hip is. Toen had je mensen die van zichzelf hip waren. En als je die dan nadeed was je het zelf ook. En nu ben je hip als je doet wat de trendspotters zeggen. Het verschil is dus dat er nu aan hipzijn verdiend wordt. Maar is dat het enige verschil? Mensen die vroeger hip waren vinden vaak dat er nog een verschil is: Hip stond ergens voor. Ja die goeie ouwe tijd, als je hip was was je maatschappelijk ge-engageerd. Of is het omgekeerd? Was je maatschappelijk ge-engageerd omdat dat toevallig hip was? Zoals je in deze tijd gaat loungen in de Supperclub omdat dat nu hip is? Zolang het duurt.

Sommige mensen kunnen het niet meer bijbenen. Hadden ze net een jeans van Diesel, is opeens Zeeman hip. Zo pakte ik laatst zo’n glanzend blad waarin vrouwen kunnen lezen welke attributen ze nodig hebben om te laten zien dat ze hip zijn. Een van de redactrices kwam er in een lijvig pamflet demonstratief voor uit dat ze afhaakte. Ze wilde niet meer hip zijn. Omdat hipzijn zo veranderd was. Dacht ze. De stakker! Natuurlijk is wat gisteren hip was het vandaag niet meer. Niets nieuws onder de zon. Zonder het in de gaten te hebben was ze echter zelf veranderd. Want ze heeft de fatale vraag gesteld. De vraag ‘Waarom?’ Zoals: “Waarom zou ik schoenen dragen waarop ik niet kan lopen?” Ofwel “Waarom ben ik eigenlijk hip?” Als je de W vraag stelt ben je niet meer hip. Want de antwoorden zijn banaler dan een weldenkend mens aankan. Vraagt een pauw zich af waarom hij zo’n onhandige grote staart heeft? Is het een opvouwbaar strandscherm? Waarom heeft een baviaan zo’n in het oog springend achterste? Omdat je er zo lekker zacht op zit? Een pauw met een grote staart is een hippe vogel. En een hippe baviaan heeft een dikke kont. Zo laten ze zien dat ze van wanten weten. Hip zijn is een manier om te roepen: Ik stel echt wat voor, ik ben leuk, ik ben groot en sterk! Er zijn andere manieren om aandacht te krijgen. Wie rijk is hoeft niet hip te zijn. Wie interessant of slim is ook niet. Maar als je blond bent en je wilt wat, is er weinig keus.


5 reacties

Kees Schilder · 23 oktober 2003 op 18:43

Weet je dan nog niet Mauritzz, dat mensen als slaapwandelende olifanten, altijd achter de leider aanhobbelen en wegens gebrek aan eigen creativiteit en extreme angsten om wat ‘andere mensen van ze vinden’, zelf geen oplossingen of nieuwe ideeen willen en/of kunnen bedenken?
Want angst verlamd en maakt volgzaam en geeft een , misplaatst, gevoel van veiligheid.Als de groep het doet kan het geen kwaad als ik het ook doe. Zoiets.
Hoe vind je mijn psychologisch inzicht Mauritzz?
Uitstekende column om over na te denken
groet

Maurits · 23 oktober 2003 op 20:45

Keezz, Wat hebben we daar nu aan? Dat jij mijn column in een paar woorden gaat samenvatten. Columnisten kunnen wel inpakken als het mogelijk zou zijn om columns in te korten zonder aan betekenis in te boeten. Maar ik moet toegeven, je hebt de boodschap perfect opgepikt. Dus de column heeft zijn doel bereikt. Maar jij bent natuurlijk niet hip, nu maar eens kijken of er ook reakties komen uit het hippe volksdeel. Of zou dat niet vertegenwoordigd zijn op ColumnX? P.S. Ik vind trouwens vooral hippe mannen erg. Hippe meiden zien er juist stukken leuker uit dan van die meiden in slobbertruien en joggingbroeken.

viking · 24 oktober 2003 op 09:21

Bij tijd en wijle ben ik echt een hippe vogel. Zelfs een trentsetter. Kwestie van geduld. De laatste 20 jaar is er qua uiterlijk, behalve mijn gewicht, helemaal niets aan mij verandert. Dat betekent dat ik om de zoveel jaar een paar weken hip ben. Op het moment van hip zijn realiseer ik mij dat ik al hip was vóór dat de rest van de wereld dit ging worden. Het euforische bewustzijn dat de hele wereld uitgerekend mij dan als grote voorbeeld ziet streelt uiteraard mijn ego en compenseert voor de volgende jaren mijn gevoel van saaie en sullige middelmatigheid. Ik ben daardoor volledig in balans. Ying en yang…

Godschjpeejd, geaf hie nog eine en sjud dich zelf onnog inne in…

Li · 25 oktober 2003 op 15:44

‘.P.S. Ik vind trouwens vooral hippe mannen erg. Hippe meiden zien er juist stukken leuker uit dan van die meiden in slobbertruien en joggingbroeken’

Dat vind ik dus niet. Ik houd wel van hippe kerels. En een lekkere vent, in een trendy pak, is ook niet te versmaden.

Li 😛

Maurits · 27 oktober 2003 op 01:06

Nou Li, Dan is er, als je goed zoekt, nog wel iets hippers te vinden dan een pak, hoe trendy ook.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder