Wat ik vandaag de dag mis op straat, is de saamhorigheid en het medeleven voor elkaar.

Het is zaterdagochtend 10.00 uur. Ik ben opgestaan met een lach want de zon schijnt en ik voel me gewoon lekker in me vel. Vandaag wordt een dag van vrolijkheid en beleefdheid. Op weg naar de bakker kom ik meerdere bewoners van mijn wijk tegen. Expres zoek ik met de mensen het oogcontact om ze op deze mooie dag te groeten om zo mijn vrolijkheid te delen. Wat me opvalt is dat het moment dat je oogcontact maakt, het meteen duidelijk wordt of jouw groet als prettig wordt ervaren en of je een groet terug krijgt. Na enkele mensen te hebben gepasseerd zie ik een wat oudere man lopen. Hij glimlacht niet en hij kijkt strak voor zich uit. Ik zie hem aankomen en bedenk me dat deze meneer zomaar de eerste kan zijn die mijn vrolijkheid kan doorbreken. Ik blijf oogcontact zoeken maar zie dat het tevergeefs wordt. Toch blijf ik positief en op het moment van passeren zeg ik: “ Een goede morgen meneer!…..” en hij gaf geen kick en nam zelfs de moeite niet om me aan te kijken. Dit vond ik echt een domper op mijn goede start van de dag maar liet me daardoor niet terugtrekken.

Een paar dagen later in de supermarkt. Ik leg mijn boodschappen op de band en pak een “volgende klant” bordje en zet die achter mijn boodschappen. Zeer vriendelijk wordt ik bedankt door de mevrouw die na mij is. Ik kijk om, kijk haar aan en zeg alstublieft. Dat doet me dan weer goed. Even daarna naar de bouwmarkt, sta ik achter een mevrouw die ongeveer 50 cent te kort komt en diep in haar portemonnee aan het graven is op zoek naar die ene munt. Mijn ongeduld brengt me op het idee om voor mevrouw de 50 cent te betalen zodat ik ook naar huis kan. Ik vraag vriendelijk wat mevrouw te kort komt en geef dit aan de caissière. Mevrouw bedankt mij en vind in haar portemonnee een kortingsbon van vijf euro voor een of andere supermarkt voor de aanschaf van een grootverpakking wasmiddel. Ik bedank ook haar voor haar gift. Met een glimlach ga ik naar huis en aankomend bij een kruipunt pak ik de linker kant om over te steken, zo hoef ik verderop niet nog een keer over te steken, en kijk naar rechts voor aankomend verkeer. Ik zie een bestelauto aankomen en ik rem af om de auto voor te laten. Ik sta dus aan de verkeerde kant en de auto heeft sowieso voorrang. Maar tijdens het oogcontact met de bestuurder, glimlacht ook hij en hij wuift naar mij dat ik mag oversteken en hij remt af. Ik lach oprecht en steek mijn hand op en bedank de bestuurder.

Zo zie je maar dat als je bereid bent om te geven je ook terug zult krijgen. Ik ben zo ook opgevoed. Spreek andere en zeker oudere mensen altijd met u aan en blijf ten alle tijden netjes en beleefd. Zo heb ik een keer een oudere dame met een rollater uit een bus geholpen waar de andere reizigers rustig bleven zitten en toe keken hoe de oudere dame moeite had om de bus uit te komen. Eenmaal haar geholpen te hebben met uitstappen kreeg ik zomaar uit het niets een Twix in mijn handen geduwd en werd ik vriendelijk bedankt. Ik las aan haar gezicht af dat ze niet alleen dankbaar was maar ze was ook opgelucht. Opgelucht dat er nog jongeren zijn die wel respect en normen en waarden hebben meegekregen van thuis en deze ook laten zien. Maar vooral ook opgelucht dat ik niet van plan was om haar van haar tasje te beroven.


BuddhaWriter

Geen vogel vliegt te hoog die met zijn eigen vleugels vliegt

10 reacties

Troy · 27 december 2008 op 13:14

Erg leuke column. Als jongetje van een jaar of tien dacht ik dat het een ‘plicht’ was om iedere willekeurige voorbijganger op straat te groeten. Dat deed ik dan ook keurig. Totdat mijn moeder mij vroeg waarom ik in godsnaam iedereen op straat hallo zei :oeps:

pally · 27 december 2008 op 14:58

Hallo Gary,
Ik vind dit een vriendelijke column met wel een hoog gehalte: ‘zo doe ik het en zo zou iedereen het moeten doen’.
Veel foutjes, maar die zien we in de kerstweek even niet. 😀

groet van Pally

Neuskleuter · 27 december 2008 op 16:40

Fijn dat je zelf zo goedaardig bent, maar ik hoop dat je de volgende keer meer spanning of humor en minder spelfouten in je verhaal zet. D’s, t’s, me’s, dat deel is tenenkrommend. En met wat meer spanning en minder betweterigheid (ik ben zo goed, waarom is niet iedereen zoals ik) komt het nog sympathiek over ook. Succes!

Kotsveulen · 27 december 2008 op 19:44

Toen ik vroeger nog een kotspony was groette ik ook alles wat los en vast zat! Maar als ik nu iemand op straat groet krijg ik soms een blik alsof ik een oneerbaar voorstel doe. 😕 Of wat me ook wel es gebeurt, zijn mensen die me lang aankijken, dan kijk ik terug en lach vriendelijk en dan draaien ze met een ruk hun hoofd om. Onze Heer heeft rare kotsgangers (pun intended)! Toch blijf ik groeten, tegen beter weten in.
Leuke column! Komt eigenlijk terug op een heel oud principe. 🙂

schoevers · 28 december 2008 op 10:35

Kom hier in het Noorden wonen! Groeten doet hier’iedereen’. Als ‘allochtoon’in Friesland vind ik dat een verdraaid goede gewoonte. Ik ben het eens met jouw verhaal, maar de wijze van brengen is mij iets te ‘zoet’. Neemt niet weg: positieve column.

SIMBA · 28 december 2008 op 15:08

Je vindt jezelf wel heel erg goed en bijzonder, maar de meeste mensen zijn vriendelijk en hulpvaardig.

Anne · 28 december 2008 op 22:14

Wel een sympathieke boodschap, maar nogal slordig geschreven. Niettemin, het stikt zeker van de onbeleefderiken om ons heen. Hier in Bosnië valt dat gelukkig mee, een verademing.

arta · 29 december 2008 op 11:19

[quote]Vandaag wordt een dag van vrolijkheid en beleefdheid. [/quote]
Op het moment dat je dit jezelf ’s ochtends voor moet nemen, is wat mij betreft de spontaniteit eraf en komt de rest als geforceerd over…

Troy · 29 december 2008 op 19:12

Niet mee eens, de meeste mensen zijn ronduit evil 😎

Ma3anne · 29 december 2008 op 20:17

Kort samengevat: wie goed doet, goed ontmoet. Zo gaat dat meestal. Het leven kan zo simpel zijn.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder