Er zit een nieuwe trend in de TV-weerpraatjes. De weermannen en -vrouwen vertellen niet alleen wat voor weer het gaat worden maar ook wat we ervan moeten vinden. Dat het namelijk bijna altijd mooi weer is. En ze zijn niet te beroerd om ons een handje te helpen bij het bereiken van dat inzicht. Ze geven er bijvoorbeeld gratis een toeristische agenda bij. Als het stormt moeten we lekker gaan uitwaaien op het strand. Op een kille novemberdag met af en toe een bleek zonnetje moeten we aan het werk in de tuin. Flink aanpakken dan blijven we lekker warm. En als het sneeuwt moeten we met een dikke trui en stevige schoenen aan het bos in voor een fikse wandeling. Het weerbericht zit meestal in of net na een journaal. Dat is logisch want het weer is nieuws, zo nieuw dat het nog moet gebeuren. Maar toch zijn weermannen en weervrouwen geen echte journalisten. Zij stellen alles in het werk om goed nieuws te brengen en voor goed nieuws halen echte journalisten hun neus op. Weermensen zijn eigenlijk entertainers. In een land als Nederland waar het voorspellen van mooi weer op het eerste gezicht niet meevalt, moeten ze daarvoor alles uit de kast halen. De eerste truc hebben we al gehad. Het ons door de strot duwen van toepasselijke buitenactiviteiten.

Maar de trukendoos is nog lang niet leeg. Stel, het is een winderige oktoberdag, 13 graden, af en toe een opklaring en een enkele bui. Daar wordt een normaal mens niet blij van. Maar als een stralende Helga van Leur erbij vertelt dat het normaal nog kouder, nog somberder en nog natter is dan lijkt het opeens heel wat. Statistisch moet het ongeveer de helft van de tijd beter zijn dan normaal dus daar kunnen de mooiweervoorspellers alvast zo’n 180 dagen per jaar mee vooruit. De Peter Timofeefen en de Helga’s van Leur vertellen er natuurlijk niet bij dat ‘normaal’ weer in Nederland zo beroerd is dat een graadje meer echt geen zoden aan de dijk zet. Zelfs in juli is het overdag normaal maar 22 graden. Noem dat maar zomer. Nog een truc. Het weer in andere landen afkammen. Als het op diezelfde oktoberdag in Zuid Spanje bijvoorbeeld een keertje 25 graden is terwijl 28 normaal is dan treffen ze het er niet volgens een bedenkelijk kijkende Helga van Leur. Lef kan je haar niet ontzeggen want dat zegt ze nog geen minuut nadat ze ons een gure oktoberdag bijna als zomer aangeprezen heeft.

Op de echt moeilijke dagen vereist de weershow extra geloofwaardigheid en zelfs charisma. Weermannen ontlenen die nogal eens aan een serieuze kledingstijl. De sprekende pakken Peter Timofeef, Erwin Krol en Gerrit Hiemstra komen er een heel eind mee. Ook weervrouwen kiezen hun kleding zorgvuldig uit maar het is alweer Helga van Leur die meer in huis heeft. Op de ergste slechtweerdagen levert ze een topprestatie. Met omfloerste stem en glanzende ogen verpakt ze het slechte nieuws zo dat het niet meer opvalt. Dat er regen komt, ze verzwijgt het niet, maar het zal er “heeeerlijk zacht” bij zijn. Het stormt maar van achter het glas van de auto, de huiskamer of het kantoor ziet het er prachtig uit. Om ons in de stemming te brengen laat Helga aan het begin van elk weerbericht gezellig wat foto’s zien. Mooie zonsondergangen, regenbogen, paddestoelen. Zo ontstaat vanzelf de juiste sfeer. Aan tafel bij oma Helga met een pruttelende koffiepot en een welgevulde koekjestrommel binnen handbereik. Wat kan je dan nog gebeuren. Helemaal niets! Als je maar binnen blijft.


14 reacties

Bakema_NL · 25 november 2004 op 20:43

Wat zien jullie toch een ellende op die tv zeg. Je kan geen hol aan dat weer doen, je ziet het vanzelf wel de volgende dag en je kunt je dus verlossen van die weermannen en vrouwen………moet aantrekkelijk klinken om die oet-oen en timozeef over te slaan.

Mup · 25 november 2004 op 21:15

En toch, het is een ideaal beginpunt voor een gesprek, voor een heleboel mensen 😛

Petje af, dat je me met een lap tekst over weermannen en weervrouwen geboeid door hebt kunnen laten lezen. Alhoewel, dat petje kan ik zo buiten nog wel even gebruiken, ik hou hem op,

Groet Mup.

Mosje · 25 november 2004 op 21:25

Ik krijg soms een spetterend orgasme van Helga van Leur.

[url=http://www.intermetzo.com/column/column9.htm]weervrouw[/url]

😛

Maurits · 25 november 2004 op 21:38

[quote]Ik krijg soms een spetterend orgasme van Helga van Leur.[/quote]
Beste Mosje, wat kunnen mannen toch verschillen. Je bent een echte Helga-fetisjist, daar zou ik wel eens een psycholoog over aan het woord willen. Mij bezorgt Helga altijd een oma-erlebnis. Het ontbreekt er nog maar aan dat ze haar haar in een knotje doet. Ik verdenk haar ervan dat ze tussen de weerberichten door een dikke trui aan het breien is. Het is in Nederland sowieso armoe. Vroeger toen Diana Woei er nog was, dat waren andere tijden. Zucht….

sally · 25 november 2004 op 22:00

Als het weer hier in Nederland niet zo wisselvallig zou zijn zouden de nederlanders de helft minder gesprekstof hebben.
De ganze dag komt in de winkel het weer ter sprake.
Wil ik me even lekker ontspannen bij columnx en…
Krijg het heen en weer. Weer het weer!

😀 😀 😀 😀 😀 😀
groet
Sally

SjonnieRotten · 25 november 2004 op 22:33

Vroegâh was allez beter. Zelfs het weer.

Surf’s up!8-)

[img]http://www.knmi.nl/voorl/nader/images/armand%20pien.jpg[/img]

Maurits · 25 november 2004 op 22:45

[quote]Vroegâh was allez beter. Zelfs het weer[/quote]
Beste SjonnieRotten,
Mijn hart gaat open. Die goeie ouwe Armand Pien. Nee, die bedroog ons niet. Dat zijn ziel ruste in vrede!

melady · 25 november 2004 op 23:58

Waar zijn het weermannetje en vrouwtje toch gebleven…zo simpel.

Zo als de wind waait waait mijn rokje.

Mooi item Maurits.. je laat een frisse wind!

Melady 🙂

Kees Schilder · 26 november 2004 op 07:30

Gister was the limit: morgen veel regen en wind, maar het kan morgen weer heel anders zijn.

Ma3anne · 26 november 2004 op 11:13

Ik vind het altijd nog het leukst om zelf het weer te voorspellen aan de hand van wolkennevels, stapelwolken of omgekrulde blaadjes aan de bomen. Wat dacht je van dansende muggen of een halo om zon of maan? Avond- of ochtendrood?

De beste weersvoorspeller is de natuur zelf. je moet natuurlijk wel een beetje weten wat die verschijnselen betekenen.

De Nederlandse weerberichten lijken overigens altijd gemaakt voor de Randstad. Het KNMI bemoeit zich kennelijk weinig met de voorspellingen van het oosten van het land.

Dit was het weerpraatje voor hedenochtend.
Oet mon!

Maurits · 26 november 2004 op 11:39

Beste Keezz en Ma3anne,

ER zijn natuurlijk nog een hoop andere dingen aan te merken op de weersverwachtingen. Maar daar kan Helga van Leur ook niets aan doen. Zij moet roeien met de riemen (supercomputer) die ze heeft. En echt, die computer is betrouwbaarder dan ochtendrood of dansende muggen. Als je echt denkt dat je het zelf beter kan, maak dan maar eens een paar dagen je eigen voorspelling voor de dag erna, schrijf hem op en leg hem weg. Kijk er pas weer naar (kritisch!) als de dag die je voorspeld hebt verstreken is. VErgelijk dan je eigen verwachting met die van Helga. En dan zal je zien dat Helga en de computer er meer kaas van gegeten hebben. Het enige dat Helga niet moet doen is ons knollen voor citroenen verkopen. Kutweer is kutweer!

viking · 26 november 2004 op 11:54

What about Paulus de Friese weermongool Pietsma?
[quote]Zo als de wind waait waait mijn rokje.[/quote]
Nu hoop ik op een wel heel straffe wind!

Wright · 26 november 2004 op 21:19

(Weer)een leuke Column!

Ik bekijk het weer via mijn haar.
100% succes!

Je haar knettert en vliegt statisch omhoog: Vorst
Het haar hangt nat met slierten langs je gezicht: Regen
Het haar waait alle kanten op: Wind

melady · 27 november 2004 op 00:50

Wright je vergeet er één:

Met coupe soleil schijnt de zon!

Melady 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder