Vier op een rij, 1 punt voor mij. Dat moet Balkenende gedacht hebben toen hij een vierde kabinet mocht gaan vormen. Voor de verandering doet hij het eens met links. Kennelijk beviel rechts hem niet zo. Ik kan hem geen ongelijk geven in zijn keuze eens naar links te kijken. Ik heb precies het zelfde gedaan. Voorheen was ik een fervent VVDer. Nu na een paar jaar Balkenende en VVD vraag ik me af hoe ik zo stom kon zijn. Die combinatie is als witte sportsokken onder een driedelig pak aan doen. Het zit wel fijn en het straalt wel wat uit, maar je maakt je volkomen belachelijk. Nu ben ik dus overgelopen naar de PVDA, ik heb daarmee wel een beetje het idee dat ik Zalm en Terpstra in de rug steek. Dat maakt gelukkig niet zo veel uit omdat VVD tegenwoordig toch Verdonk’s partij Voor Discriminatie betekent. Ik hoorde ooit, als je voor je dertig niet links stemt heb je geen hart, als je het na je dertig nog steeds doet heb je geen verstand. Voorlopig ben ik nog geen dertig dus kan ik dus nog zonder mijn verstand te verliezen links stemmen. Over verstand verliezen gesproken, mijn verstandskiezen moeten eruit. De hoekstenen van mijn gebit.

Kom ik toch zo weer bij Balkie uit. Hij heeft dus ook het licht gezien en is naar links gaan kijken. Het verbaasde me wel dat een christen zo laat het licht kan zien als hij dat doet. Misschien ziet hij in dat licht ook wel dat hij niet meer helemaal met de mode meeloopt. Samen met zijn mede gelovigen en de vrienden van Wouter, plus Wouter zelf gaan ze de puinhoop opruimen. Het valt wel op dat het na ieder kabinet een puinhoop is, na paars was het een puinhoop, nu is het weer een puinhoop. Die VVDers leken mij zulke nette mensen.

Dat opruimen moeten we echter zelf gaan doen, als samenleving. Daarbij moeten we steunen op onze hoeksteen, het gezin. Maar is dat wel een goede hoeksteen vraag ik me af. Is een hoeksteen überhaupt wel iets goeds? De hoekstenen van mijn gebit moeten er bijvoorbeeld uit omdat ze weg rotten en totaal nutteloos zijn. Ook vraag ik me af of ik als doodnormale student mag aanbellen bij een willekeurige hoeksteen, bijvoorbeeld bij u. Met de vraag, mag ik aanschuiven aan tafel en het lekkerste stukje vlees hebben, kiezen wat we kijken op tv en vooral niet meehelpen met de afwas? Of sla ik dan een beetje door en bevestig ik het stereotype beeld. Over een student die in het weekend weer eens in het onderlijk huis komt om de was te dumpen. Net als de VVD de vuile was bij Balkenende IV dumpt. Gelukkig is een goede christen niet lui en durft hij best de handen uit de mouwen steken om alles eens goed schoon te maken, dat is immers wel zo vroom.

Ook wil ik Balkenende, Bos en Rouvoet even laten weten dat ik ook wel een hoeksteentje voor ze wil poetsen, als ze beloven niet alle tandpasta die de VVD gespaard heeft op te maken.

Categorieën: Politiek

7 reacties

DriekOplopers · 22 februari 2007 op 08:22

Fraai is dat! Ik ben al lang en breed de dertig gepasseerd, en beschik dus niet over verstand…

Maar wel heb ik nu een mooi opgeschreven politiek betoog gelezen. Hulde voor jou!!!

Driek

arta · 22 februari 2007 op 10:35

[quote]Ook vraag ik me af of ik als doodnormale student mag aanbellen bij een willekeurige hoeksteen, bijvoorbeeld bij u. Met de vraag, mag ik aanschuiven aan tafel en het lekkerste stukje vlees hebben, kiezen wat we kijken op tv en vooral niet meehelpen met de afwas? [/quote]
Kom maar langs, hoor! (al zie ik mezelf op de één of andere manier niet echt als hoeksteen) 😀

Goede column!

pally · 22 februari 2007 op 15:51

Goede column, Yannick!
Ernst en humor leuk met elkaar verweven, waardoor het lekker wegleest, maar ondertussen geef je wel een boodschap af.

groet van Pally

Li · 22 februari 2007 op 20:57

[quote]mag ik aanschuiven aan tafel en het lekkerste stukje vlees hebben, kiezen wat we kijken op tv en vooral niet meehelpen met de afwas? [/quote]

Schuif maar aan Yannick. Er liggen/lopen/hangen bij mij thuis bosjes studenten. Eentje meer of minder maakt niet uit. Kunnen leuke discussies worden met, Wilders-, Balkenende-, Marijnissen-, Bos- en Partij-voor-de-Dierenfans.:roll:

Li

pepe · 22 februari 2007 op 21:16

Wij hebben wel een plekje over, maar dan moet je toch echt wel helpen afwassen.
Het gebeurd ook vaak genoeg ik aanschuivende eters en slapers heb, je zal niet de eerste en niet de laatste zijn hoop ik

WritersBlocq · 22 februari 2007 op 23:13

Hee kanjer! Deze column past als een jas.
Je metafoor van hoeksteen/verstandskies heb je prachtig gebruikt en neergezet. Tegen de tijd dat je SP’er bent, ga je zo mogelijk nóg beter schrijven 😀
Tomaten- en scharrelvleesgroet van een voor even afgedwaalde PvdD’er, die weer SPeciaal gaat stemmen als de dieren ook bij de andere partijen goed ondergebracht zijn.

KingArthur · 23 februari 2007 op 10:16

Leuk om je verstandskiezen te vergelijken met de hoekstenen. Maar bij de hoeksteen van de samenleving verwacht ik een referentie naar gezinnen en dat kom ik niet in je tekst tegen. Kortom ik vind je titel wat minder goed gekozen.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder