Toen ik jong was, waande ik me nog gelukkig. Of de kinderen van vandaag het zijn? Ik vrees van niet. Vroeger was ontspanning je vingers in een pot verf doppen en papier volkladden. Dat was leuk en ongevaarlijk, tenzij je de pot verf voor yoghurt aanzag. Vanmiddag hoorde ik tot mijn grote verbazing wat de laatste rage onder jongeren is: perron-springen. Dat gaat als volgt: de al dan niet spijbelende jongens en meisjes wachten aan het perron op de trein. Eens het ijzeren gedrocht in aantocht is, gaan ze op het perron staan, om vervolgens op het nippertje weg te springen. Zijn ze te laat, maait de trein hun mee en blijft er van hun reeds weinige hersens nog minder over. Dat is dé kick van de 21ste eeuw.

Crapuul? Zieligaards? Slecht of helemaal niet opgevoede kleuters? Het was ook mijn eerste reactie. Doch, ik stelde me achteraf de vraag: waarom gaan jongeren over tot dit soort acties? Het antwoord is niet zo moeilijk. De treinen van de toekomst rijden op prestatiedruk, en sleuren de kinderen mee. Ze razen naar een bestemming die ze pas jaren later zouden mogen bereiken Vrijheid wordt hen onverbiddelijk ontstolen. De natuur opzoeken heet ‘de rust verstoren’, een feestje organiseren is ‘lawaaihinder’. Dat creëert frustratie en frustratie functioneert als een gezwel in het verstand. Dat is al meermaals bewezen.

In Engeland, bijvoorbeeld, gaan de jongeren zelfs nog een stapje verder. Daar proberen de kids duiven onder voertuigen te lokken. Wanneer de bus of auto in aantocht is, gooien ze broodkruimels op straat en genieten maar! Dat valt nog moeilijk goed te praten, eigenlijk helemaal niet. Wie een poot uitsteekt naar onschuldige wezens, mag voor mijn part gerust 24 op 24 aan perron-springen doen.


5 reacties

SIMBA · 23 mei 2008 op 15:24

[quote]Vroeger was ontspanning je vingers in een pot verf doppen en papier volkladden. Dat was leuk en ongevaarlijk, tenzij je de pot verf voor yoghurt aanzag. Vanmiddag hoorde ik tot mijn grote verbazing wat de laatste rage onder jongeren is: perron-springen[/quote]

Je hebt het wel over 2 heel andere leeftijdscategoriën; kleuters kliederen nog steeds met verf en misschien springen ze over 10 jaar wel van het perron…Het één sluit het ander niet uit.

arta · 24 mei 2008 op 15:11

Inderdaad heel vreemd vermaak!
Gelukkig gaat dit maar over een piepklein deel van de jongeren en heeft het grootste gedeelte nét iets meer verstand.;-)
Het leest alsof je het geschreven hebt en direct ingestuurd, doordat er hier en daar wat slordigheidjes instaan. Jammer, want je schrijfstijl is echt goed! 🙂

Dutchie · 25 mei 2008 op 17:03

Inderdaad te bizar voor woorden… of wacht… blijkbaar toch niet 🙂

De_PessiMist · 25 mei 2008 op 18:03

Huh? Dit is vreemd. De eigenlijke column ziet er anders uit, het slot is weggelaten en dingen die ik veranderd had zijn hier nog steeds niet veranderd. Hmm, is iets misgelopen bij het insturen blijkbaar.

Neuskleuter · 30 mei 2008 op 15:44

Jammer dat het niet de versie is die je zelf in wilde sturen!

Ik vind het onderwerp goed gekozen, het had van mij zelfs wel verder uitgediept mogen worden. Misschien kan je dat alsnog doen, in een andere column, want het thema van jongeren die op zo’n manier aandacht vragen of verveling invullen, kan genoeg stof geven tot nadenken.

Ik moet me wel aansluiten bij een eerdere reactie, dat kleuters en pubers wel een andere leeftijdsgroep zijn. Die kan je niet over een kam scheren.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder