Ik heb een idee. Het idee is – verwacht ik – zo ontzettend goed dat ik niet uitsluit me binnenkort op de payroll van Reinout Oerlemans te bevinden. Tegen een goed salaris, uiteraard. Want dit idee kan nog wel eens mijn vervroegd pensioen in lange onverzekerde dagen blijken te zijn. Ik heb dat wel eens vaker gehad hoor. Ooit heb ik een commercial voor een wasmachine van ongeacht welk merk dan ook bedacht. Het zijn van die onnozele momenten. Bijvoorbeeld wanneer je op bed ligt en ineens rechtop zittend wakker schrikt met dat idee. Zo was dat met die wasmachine ook maar dan vooral zonder het wakker schrikken. Want in mijn hoofd zag ik een camera door een huis glijden dat in alle rust verkeerde, door een keuken om precies te zijn. Bijna tegen het einde van het shot zie je een man met zijn hoofd op de tafel liggen slapen en op de achtergrond draait een wasmachine. Zo eentje die je niet hoort, zo’n stille. De boodschap: de wasmachines van merk X doen het werk terwijl u lekker uitrust. Nog een catchy slogan erbij en de slavenarbeidmachinerie van de Aziatische kinderindustrie kan de versnelling alweer een tandje hoger zetten. “Niet alleen de schoonste maar ook de stilste”. Eventueel nog een politiek verantwoord natuurshot erbij, doet het ook altijd goed, klaar. Dat idee. Echter, niets mee gedaan en dat zit me nog steeds dwars moet ik eerlijk toegeven. Voor hetzelfde geld – of meer juist!! – had ik mijn dagen slapend op de keukentafel door kunnen brengen. En die was, daar zou ik iemand voor aangenomen hebben. Eentje die niet teveel herrie zou maken op straffe van ontslag.

Maar nu is er mijn nieuwe idee en bij dat nieuwe idee zie ik me geplaatst voor een moreel dilemma. Vergeet niet dat het idee retegoed is zoals ik al zei en ik zal uitleggen waarom dat zo is. Maar eerst het dilemma. Het idee dat ik heb kan alleen maar zijn ontstaan na een jarenlange voeding van totale ranzigheid op tv. Nu is dat tegenwoordig niet echt meer een criterium maar het stoort me wel dat ik er mee besmet ben geraakt. Zo’n H5N1 zie je als het ware nog aan komen vliegen maar dat je ziek bent zonder je daar zelf van bewust te zijn zet toch wel in enige mate te denken. Daarom ook mijn aarzeling bij het aanprijzen van mijn idee. Ik vind het een prettige gedachte dat ik nog zoiets heb als een moreel besef terwijl dat helemaal niet eens zo hoeft te zijn. Maar dat ik er zo op eigen initiatief ongevraagd over praat doet toch tenminste het vermoeden rijzen nietwaar? En daarmee heb ik mezelf vrijgepleit.

Ik heb een nieuwe tv-show bedacht genaamd “Don’t shoot the messenger.” Met de term wordt de brenger van slecht nieuws bedoeld. De brenger is namelijk niet verantwoordelijk voor het slechte nieuws als zodanig. Slecht nieuws brengen is niet leuk maar ik stel me zo voor dat dat al snel anders wordt wanneer je er een paar camera’s aan toevoegt en er een doorsnee Nederlands tv-publiek voor zet. Mensen die een slecht nieuws boodschap aan iemand over moeten brengen maar daar zelf geen zin in hebben om te doen kunnen zich bij het programma aanmelden waarop vervolgens een leuke jong tv-ding met borsten erop uit trekt met een microfoon en een cameraploeg, oh ja, en een autocue, om dat slechte nieuws aan de ontvanger over te brengen. Voor de zender een gemakkelijke doch efficiënte manier om slecht nieuws te brengen, voor de ontvanger een kans op eeuwige roem voor zolang het duurt als zijnde het middelpunt van nationale hilariteit of ander leedvermaak. De voorbeelden zijn talrijk en kan iedereen bedenken. Leuke jingle erbij of een Ewbank-arrangement voor als er tranen vloeien. Een bosje bloemen misschien.

In de tv-branche is weinig ruimte voor moraliteit maar wees gerust, ik pas me snel en gemakkelijk aan. Mocht jij dit nu lezen, Reinout, en geïnteresseerd zijn, neem gerust contact met me op via mijn gegevens die op deze website vermeld staan. Onderhandelingen gaan via mijn advocaat en mocht je schrikken van mijn financiële eisen bedenk dan dit: “Don’t shoot the messenger!” Ik zweer je dat hetzelfde op zal gaan mocht ik dit format binnen nu en tien jaar op tv terugzien.

Categorieën: Media

20 reacties

Eddy Kielema · 5 november 2005 op 13:43

Geweldig goed idee, Raindog! Ik kan je zo een lijstje geven met mensen die de messenger kan bezoeken, want waren het niet de Romeinen die de boodschapper van het slechte nieuws de tong uitrukten? Dat moet anno 2005 toch op een betere manier kunnen! Gek toch dat het zo lang duurt, voordat iemand zo’n briljant idee krijgt…

Chantal · 5 november 2005 op 15:16

Hihi nou dat lijkt me wel wat zo’n programma. De nieuwste vorm van emo-tv 😀

Leuke column!!

Outsider · 5 november 2005 op 16:05

Ik weet niet meer precies welk programma het was, maar in Belgie of Engeland hebben ze een keer het nieuws laten lezen door een knappe jonge meid, die onder het lezen een striptease opvoerde en uiteindelijk topless het nieuws (dat altijd hoofdzakelijk slecht is) voorlas. Je idee is dus inderdaad goud waard, Raindog, want de kijkdichtheid steeg toen wel met 500%.

Eddy Kielema · 5 november 2005 op 16:43

[quote]Ik weet niet meer precies welk programma het was, maar in Belgie of Engeland hebben ze een keer het nieuws laten lezen door een knappe jonge meid, die onder het lezen een striptease opvoerde en uiteindelijk topless het nieuws (dat altijd hoofdzakelijk slecht is) voorlas.[/quote]
Bedoel je [url=http://www.nakednews.com/]Naked News[/url]? 😀

Geertje · 5 november 2005 op 17:36

[quote]Het idee dat ik heb kan alleen maar zijn ontstaan na een jarenlange voeding van totale ranzigheid op tv.[/quote]

:laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

Een nuchtere Fries, die hier een balletje opgooit, om eens te kijken, hoe ranzig de rest wel niet is….. :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: Een schot voor open doel.;-) :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

Ik mag jou wel. 😉

Outsider · 5 november 2005 op 17:44

Ja, ik geloof dat dat het was, Eddy. Ik heb het alleen op tv gezien, maar bedankt voor de tip.
Ik heb even gekeken bij Naked News, maar het afspelen wil niet lukken op mijn computer.

KawaSutra · 5 november 2005 op 18:19

Dus dat is ideologische tv.
Leuke column.

Wessel · 5 november 2005 op 19:33

Een gouden idee, Raindog. Kan niet anders zeggen. Mag ik aannemen dat je ook “Shoot the messenger” overwogen hebt maar -net als ik- tot de conclusie bent gekomen dat de tijd daar (nog) niet rijp voor is,.. Misschien is dit wel iets te creatief voor Oerlemans. Laten we eerlijk zijn, die zit meer in de hoek van IQ-testjes en ranglijstjes (top-10).
Ik heb ook dat soort ideeen. Zo begrijp ik niet waarom er wel waterkokers zijn, maar geen waterkoelers. Hoe dat technisch moet weet ik niet, maar een apparaat dat binnen enkele minuten mijn biertje/frisje op de juiste temp brengt lijkt mij een aanwinst (vooral in portable uitvoering). Maar je hebt me geinspireerd,… ik ga me nu ook toeleggen op de tv-formats 😉

Bakema_NL · 5 november 2005 op 23:17

Breng het op tv. Je hebt alvast 1 voordeel….slechter dan het huidige aanbod kan al bijna niet, dus je gaat zeer waarschijnlijk automatisch al scoren. En dan klinkt het idee ook nog eens…Raindog Oerlemans, je bent aan zet.

Ik kijk echt vrijwel niks meer op tv. En hoe erg was het laatst nog om mezelf dan op tv te zien…..AAAAAHHHH, da’s schrikken, in 2 vandaag…ging over wantoestanden bij de leveranciers van eieren. Mocht je het gezien hebben, ik was de “geinterviewde” bedrijfsleider. 😛
Verder houd ik me liefst verre van al die tv ongein….dit overkwam me meer.

WritersBlocq · 5 november 2005 op 23:44

Hey Rainout, goed plan 🙂

@ Wessel
[quote]Hoe dat technisch moet weet ik niet, maar een apparaat dat binnen enkele minuten mijn biertje/frisje op de juiste temp brengt lijkt mij een aanwinst (vooral in portable uitvoering).[/quote]
[img]http://www.beertender.nl/domains/beertender/content/images/beertenders_rechts_brand.jpg[/img]
Hier Fris Bier 😀

Outsider · 5 november 2005 op 23:49

[quote]Ik kijk echt vrijwel niks meer op tv. En hoe erg was het laatst nog om mezelf dan op tv te zien…..AAAAAHHHH, da’s schrikken, in 2 vandaag…ging over wantoestanden bij de leveranciers van eieren. Mocht je het gezien hebben, ik was de “geinterviewde” bedrijfsleider. [/quote]

Helaas heb ik het niet gezien. Toevallig was er vanavond wel een reclamespotje op tv, dat begon tot mijn stomme verbazing als volgt : ‘We zijn hier bij Kees Schilder in Volendam.’ Maar het was niet de ons aller bekende Kees, maar een wat oudere man. Het was een reclame voor pensioenen, ik meen van Aegon.

Overigens vind ik het van één kant wel goed, dat er niet zo veel soeps is op tv meestal, want als er elke dag veel programma’s zijn die je wilt zien, dan heb je nergens anders meer tijd voor.

Louise · 6 november 2005 op 08:10

Strak plan, Doggie! Slecht nieuws in overvloed en gekken genoeg die kicken op slecht nieuws voor een ander.

Ik denk zelfs dat je een goeie kans maakt om nog wat bij te beunen:
Robijn doet de was bij…Raindog.
Dan ren jij een beetje door je huis, her en der wat stapeltjes was bij elkaar graaiend en dan eindig je op de wasmachine… met ontbloot bovenlijf en een baby in je armen. Doen!:-D

Li · 6 november 2005 op 11:26

[quote]vervolgens een leuke jong tv-ding met borsten [/quote]

En voor mannenliefhebbers een soort Chippen-Daily-news 😀

Li

wendy77 · 6 november 2005 op 12:47

Leuke column, leuk idee! Ik betrapte me erop tijdens het lezen heel nieuwsgierig te worden naar het idee. Ik denk vooral omdat je steeds herhaalde dat het een geweldig idee was. Heel goed opgebouwd dus als je het mij vraagt.

Troy · 6 november 2005 op 13:39

Lekkere column weer en natuurlijk ga ik kijken wanneer jouw format als programma op t.v. te zien valt. Vaak vraag ik me trouwens af waarom mensen bij programma’s als het spijt me en all you need is love in godsnaam toestemming geven voor het uitzenden van die overrompelende bezoekjes.

Ma3anne · 7 november 2005 op 08:41

[quote]waarop vervolgens een leuke jong tv-ding met borsten erop uit trekt [/quote]

Das nou jammer, dat het weer een jong ding met borsten moet zijn. Wil je geen vrouwelijke kijkers dan? 😛

Dees · 7 november 2005 op 08:51

Raindog toch! Een partij oprichten, televisiebemoeizucht…

Op een dag weet je het: je wordt Peter Raindog De Vries

😀 😀 😀

@Troy:

[quote]waarom mensen bij programma’s als het spijt me en all you need is love in godsnaam toestemming geven voor het uitzenden van die overrompelende bezoekjes[/quote]

Als mensen niet willen krijgen ze geld aangeboden. En de meeste mensen hebben blijkbaar toch een prijs!

KingArthur · 7 november 2005 op 10:15

Raindog, ik heb slecht nieuws. Volgens mij bestaat het al. Ze noemen het journaal.

klungel · 7 november 2005 op 10:38

En, hen je al een aanbod van de tvbonzen op zak?

Erg leuk geschreven hoor Rain.

Raindog · 7 november 2005 op 18:17

Mensen, iedereen dank voor reacties!

Tsja, het is echt zoals het er staat: een idee zoals ik dat wel eens heb. Ik heb even getwijfeld of het nu zo is dat ik gewoon te lui was om de adresgegevens van Eyeworks op te zoeken of dat ik dit echt niet op tv wil zien. Eerst maar eens een goed bod ontvangen, zien we dan eens weer. Ik kom er dus misschien nog eens op terug Eddy ;-).
Nog een paar gericht:
Als het echt goud waard blijkt te zijn geef ik gewoon een feestje Outsider. Dus wees op je hoede mocht je nog eens een cameraploeg voor je deur zien staan ;-).
En Geertje, ik begrijp echt niet waar je het over hebt maar ik mag jou zeker ook!
Wessel, niet zo moeilijk doen. Er kan na verloop vanzelf een lijstje gemaakt worden met ‘De Tien’ meest slechte boodschappen!
WB: het klinkt erg eng wat je daar zei…. Rainout…
Lou; Robijn stuur ik door naar jou okee?
Ma3: misschien wil Beau vanuit de studio wel commentaar leveren. Ik vrees van wel.
Dees; Ik dring er nogmaals op aan dat je me tegenhoudt! Ook dit klinkt eng. Brengt me wel meteen weer op een idee. Misdadigers die op tv opbiechten met welk lid van het koninklijk huis zij zaken of andere dingen hebben gedaan. Voorlopige werktitel: ‘Charlie’s Angel’.

Nogmaals, mocht ik op de Gooise matras terecht komen dan maken we d’r gewoon een CX-orgie van. Ook daar moet een tv-programma van te maken zijn: ‘Column-tv!’ In dit nieuwe programma worden amateurschrijvers volledig afgebrand door amateurcritici. Beoogd presentator: Michaël Zeeman. En als die niet wil nemen we Beau toch gewoon?

Thanks, bye!

Raindog

Geef een reactie

Avatar plaatshouder