Onder het genot van een kopje koffie besefte ik mij wat een domme zet het was om in te stemmen met het verzoek van een goede vriendin “om even bij te kletsen”. Achter elkaar kwam het geklaag over wat een zak haar ex niet was. Na een half uur was ik er al helemaal klaar mee. Het is wel herkenbaar. Kennelijk heb ik mij als man ooit opgeworpen om als klankbord te fungeren. Dan ga ik er wel van uit dat vrouwen het verschil kennen tussen een klankbord en een klaagmuur. Veel is wel herkenbaar. Welke vrouw er ook voor mij zit om even te babbelen, het gaat over het algemeen over hetzelfde. De man. De man zit in een identiteitscrisis, laat dat duidelijk zijn. De vechtersbaas, de pilaar, de broodheer, de musketier, de jager heeft plaatsgemaakt voor een zorgzame emancipatieaccepterende man met een tikkeltje overdosis aan oestrogeen. De afgelopen 60 jaar is dit proces in stroomversnelling geraakt. De vrouw heeft gezegevierd, feminisme won terrein en de man werd geconfronteerd met een fundamentalistisch gelijkwaardigheidideaal ontworpen en gepraktiseerd door het “andere” geslacht.

Toen het enige recht van de vrouw nog het aanrecht was, moest de man nog kilo’s aan verantwoordelijkheden dragen. De man werd ook zo opgevoed. Het kennen, herkennen en onderkennen van verantwoordelijkheden waren prioriteit. Een man die zich niet verantwoordelijk gedroeg, was ook niet echt een man te noemen. Niet gek dat spreuken als “ hij draagt het als een man” terug te leiden zijn naar die tijd.

Maar ja, de vanaf de oudheid opgebouwde status is in de afgelopen 60 jaar totaal afgebroken. De hiërarchische patronen zijn plots gelijk getrokken. De vrouw geniet van haar “vrijheid”. Terwijl de man opgescheept zit met een herzien takenpakket waar hij nog helemaal geen kaas van gegeten heeft. Taken als: kinderen opvoeden, koken, schoonmaken. Bovendien moet de man lief zijn, zorg dragen, knuffelen, zoenen, huilen en vooral zijn gevoelens uitspreken. En vooral het besef voor de man dat ook “het vrouw zijn” bergen aan verantwoordelijkheden met zich meebrengt (misschien wel meer).

Het paradox is hier, dat diezelfde vrouw de afgelopen aantal jaren ook heel erg terugverlangt naar een man met een flinke uitstraling, gezag en een beetje bazigheid. Omdat de vrouw vanuit oerinstincten ook wel wilt dat iemand over haar waakt.

Kortom, de man zit in een flink spagaat, Moet zijn weg zien te banen binnen deze werkelijkheid. Deze ontwikkelingen hebben een flinke deuk geslagen binnen de erkenning van de eigen identiteit. Welke cours de man moet varen laten we maar in het midden, het is onderhand wel duidelijk dat het een hele verwarrende situatie is.

Wat ik nog het ergst van allemaal vind is als ze zeggen: “ik moet gewoon een man hebben die op jouw lijkt”. Tjah, wat kan ik daar mee? Misschien ben ik wel degene die het meest in die hele crisisellende zit. Ze moesten eens weten; Ik ben zo’n klootzak die zijn hoed afdoet als hij zijn vrouw slaat.


9 reacties

DreamOn · 9 mei 2011 op 18:07

Besefte ik [b]mij[/b]??!!!
Daar krijg ik nou uitslag van in mijn nek.

Ik realiseerde me (wederkerige werkwoord: zich realiseren)

of:

Ik besefte (geen wederkerig werkwoord: beseffen)

Ik ben meteen zo van slag, dat ik de column niet eens meer heb gelezen! 🙁

Mup · 9 mei 2011 op 19:14

Je column doet me denken aan het liedje ‘Ik wou juist dat ik jou was’ geloof Veldhuis en Kemper, goed nummer.
En wie heeft ooit gezegd dat het leven van een man over rozen gaat? :stom: Dat was ik.

Aantal schoonheidsfoutjes, maar inhoudelijk niet fout, man!

Groet Mup

Meralixe · 9 mei 2011 op 20:11

Dergelijke onderwerpen schreewen om reacties!!
Als er dan nog (grove) fouten te noteren zijn wordt men natuurlijk totaal afgestraft door….inderdaad, de vrouwtjes.
Ik kan ze geen ongelijk geven. :hammer:

Frans · 10 mei 2011 op 00:03

Het traditionele rolpatroon heeft het grote voordeel dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Het was uiteraard wel iets van de elite dat de man werkte en de vrouw thuis voor de kinderen zorgde. De man als enige kostwinner was in de tijd van onze opa´s en oma´s ook het bewijs dat de man een goede baan had waardoor hij voor zijn vrouw kon zorgen. Toen gold natuurlijk eveneens dat een meisje zich alleen maar huishoudelijke taken hoefde eigen te maken. Och het ligt allemaal ver achter ons. Aan de andere kant vinden mijn moeder en vele van haar generatiegenoten dat ze ondanks hun rol als zorgzame echtgenote en moeder een goed leven hebben gehad. Ook toen waren er goede, slechte en gewone doorsnee huwelijken. Net als nu met net zoveel ontevreden mannen, vrouwen, kinderen en columnisten.

arta · 10 mei 2011 op 07:28

[quote]De vrouw heeft gezegevierd, feminisme won terrein en de man werd geconfronteerd met een fundamentalistisch gelijkwaardigheidideaal ontworpen en gepraktiseerd door het “andere” geslacht. [/quote]
En toch verdient een vrouw, voor precies hetzelfde werk, nog steeds vaak minder dan de man.

Mien · 10 mei 2011 op 08:29

Ja ja, DE MANNEN zitten momenteel eventjes in een sabbatical, alleen duurt die erg lang.
En toch zijn het over het algemeen DE VROUWEN die de weg of de tel nog steeds kwijt raken. :hammer:

Die appel blijft dwars zitten. Zwaar op de maag.

Mien Mens

phoebe · 10 mei 2011 op 10:11

Dit kan echt niet….

‘Omdat de vrouw vanuit oerinstincten ook wel wilt dat iemand over haar waakt.’

phoebe · 10 mei 2011 op 16:45

En dat moet veranderen..!!!

SIMBA · 10 mei 2011 op 18:21

[quote] spagaat, Moet[/quote]
Na een komma hoeft geen hoofdletter.
[quote] cours [/quote]
Ik kon dit woord niet vinden in het woordenboek, ik neem aan dat je “koers” bedoeld.
[quote]die op jouw lijkt[/quote]
JouW?????
Ik heb hier 3 van de vele foutjes aangehaald, in bovenstaande reacties zijn er ook enkele genoemd, het is echt heel onprettig lezen met zoveel fouten.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder