Voor de mensen die het niet weten. Jelleke Veenendaal is de derde lijsttrekkerkandidaat voor de VVD. Verder weet ik niets over haar te vertellen. Vrijdag 19 mei jl. was in de uitzending van Netwerk het lijsttrekkersdebat te zien. En tot mijn verbazing stonden er drie mensen op het podium. Het voelde een beetje als de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Daar is namelijk ook altijd een derde partij, een groene. Maar de strijd gaat altijd tussen twee. Mark Rutte en Rita Verdonk. Nu ik haar zie vraag ik me af of ze geen realiteitsbesef bezit. Ze heeft zich op gegeven als kandidaat toen Verdonk nog niet mee deed en Rutte de enige kandidaat was. Onder het motto dat er iets te kiezen moet zijn. Nobel, dat wel, maar op het podium werd duidelijk dat ze er niet tussen hoort. Letterlijk, want ze stond in het midden. Meestal de plaats voor de belangrijkste persoon, want dat is de plaats die het meest op valt. Ze stond daar niet omdat ze het belangrijkste was, maar omdat op die manier Rutte en Verdonk tegenover elkaar stonden. Een andere plaats zou ook niet kloppen, want wanneer ze aan een van beide kanten zou staan, dan zou ze vergeten worden. Dus in het midden, met als gevolg dat er letterlijk over haar heen gepraat werd. Concluderend kan gezegd worden dat geen enkele plaats op dat podium de juist was voor Veenendaal. Ze werd vergeten en ondergesneeuwd. Als ze haar mond open trok, omdat ze in haar naïviteit toch dacht invloed uit te kunnen oefenen, werd haar argument overgenomen door Verdonk of werd ze uitgelachen. Een genante vertoning. Er was voor haar niet alleen geen plaats op het podium, maar in de gehele strijd hoort ze niet thuis.

Wat rest is de pure strijd Rutte vs. Verdonk. Het gevecht waar alles om draait. En met alles bedoel ik ook de verkiezingsuitslag. Want ik denk dat Rutte meer stemmen zal kunnen behalen dan Verdonk. Ik ben namelijk geen fan van Verdonk. Ik vind haar geen sterk politica. Ondanks dat ze dat zelf wel vind. “Ik zal meer stemmen behalen, dat is het Rita-effect.” Hoe ze dat denkt te gaan doen, verteld ze niet. En waar Rutte vervolgens komt met peilingen die zijn kant uit wijzen, blijkt Verdonk argumentloos.
En dat is het grote gebrek van Verdonk. Ze smijt slechts met kracht termen. Met haar manier van spreken probeert ze daadkrachtig over te komen. Ze doet dat door woorden stevig uitspreken en vervolgens een pauze inlassen, voordat ze verder spreekt. Ze probeert haar woorden kracht bij te zetten door middel van intonatie, niet met argumenten. Rutte daarentegen heeft dat niet nodig hij komt met argumenten. Niet altijd de beste, maar vergeleken met Verdonk is er al snel een verschil te herkennen. Ze vertelt alleen dàt ze het zal doen, niet hoe, niet waarom.
Ik heb me het hele debat zitten ergeren aan het feit dat Verdonk geen concrete voorbeelden van beleid aandroeg, waar Rutte dat wel deed. En daarom vind ik hem de winnaar van het debat.
Op het internet werd er door de KRO een kijkerspeiling gehouden over de winnaar van het debat. Het was geen representatieve peiling, maar wel een indicatie van de verhoudingen. 58 – 37(Rutte – Verdonk), dat was de verhouding op twee dagen voor de uitslagdag.

Uit het feit dat er toch nog tweevijfde Verdonk als winnaar aanwijst, concludeer ik dat mensen blijkbaar genoegen nemen met woorden. Als er maar vaak genoeg geroepen wordt wat er fout gaat, zullen mensen mee gaan schreeuwen.
Het is een beetje te vergelijken met de opkomst van Pim Fortyun. In de debatten zei hij, door middel van zijn paarse puinhopen, meer wat er fout was, dan wat hij zou doen om het te verbeteren. Helaas hebben we hem niet kunnen zien regeren. Ik had graag een college sociologie van hem gehad en zelf had hij van mij premier mogen worden.
Maar Verdonk niet. Ze heeft wel gezegd dat ze dat wel wil. Ik moet er niet aan denken Rita Verdonk als eerste vrouwelijke premier. Dan komt ze in hetzelfde rijtje te staan als Aletta Jacobs. En je kunt niet echt, of eigenlijk, echt niet zeggen dat Verdonk van hetzelfde kaliber is als Jacobs.

Rita Verdonk zal voor ons gaan zorgen! Zo zegt ze zelf tenminste. God trouwens ook. Er staat in de bijbel te lezen dat Jezus over ons waakt. En kijk eens hoe veel mensen geloven, terwijl ze geen enkel bewijs hebben voor het bestaan van god. Overigens heb je helemaal geen bewijs nodig om te geloven. Zo is het ook heel goed te verklaren dat ze nog zo veel aanhangers heeft, want haar campagne team heeft een missie vvd-ers in haar te laten geloven. Het rita-effect is volgens mij niets meer dan Opium des Volkespartij, Vrijheid en Democratie.
31 mei a.s. zal de uitslag bekend zijn. Alles wat we kunnen doen is wachten. Wachten, hopen en misschien een beetje bidden.

[i]Cor Jan van Zwol, 29-05-‘06[/i]
[i][size=xx-small](Achtehaald? wellicht, maar [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=831&forum=1&11]op verzoek van Dees[/url] dan toch ingestuurd)[/size][/i]

Categorieën: Politiek

4 reacties

Dees · 6 augustus 2006 op 11:25

Goh en ik maar denken dat ik reageerde op je spammen… Nou ja, beter zo dan dat 😉

Leuke column, wel een beetje achterhaald 😀

Mosje · 6 augustus 2006 op 11:51

Heb je nog een leuke van een jaar of twee geleden CJvZ?
😀

Eddy Kielema · 6 augustus 2006 op 13:46

Het was beter geweest als je de moeite had genomen om de column te actualiseren.

Ma3anne · 6 augustus 2006 op 16:51

Jemig, deze heeft wel errrrrug lang in de wachtrij gestaan. 😮

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder