“Ik vind je lief Jantjùh, maar ik ga je echt geen minus tjuh noemen, no wee. Minuscuul ben je, minuscuul zal je altijd blijven in mijn ogen, Jantjùh, hoe groot de grap ook is zoals jij door het leven gaat, hoe groot de bak ook is waar jij in rijdt, Jantjùh. Het introduceert mij geen reet hoe intueel je over wilt komen in de Privé en Story en weet-ik-welke oudpapierkwekerijen die pagina’s vullen met het proces dat ik nu door jou aan mijn string heb hangen!! Weet je, Jantjùh, dat handjevol idioten dat net heeft geleerd om op twee benen te lopen zijn niet mijn mensen. Mijn mensen, Jantjùh, zijn mensen die je wegdrukken àls je al op de buis bent, àls je al door de speakers blèrt. Dát zijn mensen, mijn mensen, en van hen trek ik me wat aan. Ja, van hen, Jantjùh, en hen niet in de zin van kippen. Dwaal ik af? Is hier dus ook gelijk sprake van gerechtelijke dwaling? Moeilijke woorden hè dat had je niet gedacht hè toen je aan deze farçe begon, toch, Jantjùh? Gelukkig heb je een dure advocaat. Die meneer in 3 D kan niet door je oma in Volen-damn gedronken worden Jantjùh, dat zou haar blik verruimen, nee zonder dollen, dat is een ander advocaatje. Want kijk uit Jantjùh: voor je het weet heb je een proces aan je witte HEMA katoentje met gulp hahaaaa, en klaagt je oma jou weer aan waarom haar advocaatje ineens bloedrood is. Hee Jantjùh, die advocaat naast je, is die overigens van een goed merk? Goh, wat zit je glazig te kijken Jantjùh. Kijk maar eens naar die dure meneer, vraag hem maar of ie goed is, daar betaal je hem toch je zuurverdiende zangcentjes voor, Jantjùh? Weet je wat ik nou van jou vind? Ik vind jou een jankert, Jantjùh, dat vind ik nou van jou! Mij een beetje een proces aan mijn stringetje hangen, weet je wel hoe kut dat zit, Jantjùh? Nee dat weet je niet hè, vraag dat maar weer eens eens aan die dure meneer, doet ie ook wat, daar betaal je hem toch voor, Jantjùh? Voor een beetje empatyfus voor mijn kant, zodat je een strategie neer kan plemsen? Je moet nog een hoop leren, Jantjùh. Vooral dat je geen mensen als mijn persoontje moet aanklagen omdat jij mij snijdt met die pooierbak van je, op de snelweg, en ik jou hierop klem rijd en in passende woorden aanspreek. Met gelijke munt terugbetalen heet dat: Jij een grote bak, ik een grote bek, simpel toch, Jantjùh? Ja, ik zal motte dokke voor de papierbende die je gecreëerd hebt, mijn rechtsbijstandsverzekering dekt de lading niet. Maakt mij niet uit, mij is een inves-téring in jou alles waard. Nee, ik zèg niet dat je de tering kunt genieten, dat zèg ik niet, inves-téring is één woord, vraag maar weer effe aan die dure meneer. Jantjùh, nog één ding voordat ik zeg waar het om draait: ik vind je lief…”

Categorieën: Thema column

Pauline

Talent voor tekst, taal en verhaal

14 reacties

Mup · 23 maart 2006 op 14:32

Het is maar goed dat de namen van de schrijvers erbij vermeld staan, anders zou ik en bij Jantje, en bij HEMA meteen aan Kees gedacht hebben 😉

Mooi om te lezen dat iedereen met een ‘opdracht’ een hele andere manier van schrijven heeft, ik vind hem empatyfus opwekkend. Goed dus 😉

Groet Mup.

Ma3anne · 23 maart 2006 op 16:27

Mooie woordverbasteringen, leip verhaal. Lachen!
Maar vanuit wiens perspectief is het geschreven? 😛

Trukie · 23 maart 2006 op 16:41

Is Jantje gesneden door een BNner die hij gedaagd heeft? Dan is dat vast die vrije radicaal. Dat is hier onderhand een BNner die niet meer met naam genoemd hoeft te worden.
Het lijkt wel een beetje op een duocolumn met dat “intuele HEMA-katoentje”.
Maar er zitten zo veel prachtige typische WB woorden in. :laugh:

Wright · 23 maart 2006 op 16:56

Ik denk dat ik mij vaker moet storten op pulpbladen, heb geen idee waar het over gaat. Maar een typisch Wbtje, dat zeker! 😛

Dees · 23 maart 2006 op 19:23

Ik snap niets van de inhoud, maar moet erg lachen om je schrijfstijl. Jantjuh? Wie praat tegen Jantjuh? Wie is Jantjuh?

😀

Lekkere tiradestijl trouwens!

sally · 23 maart 2006 op 20:34

Inderdaad géén privélezers hier bij CX blijkt wel. Want ik weet ook niet waar het over gaat.
Maar zelfs dan nog een vermakelijk stukje om te lezen WB.
groetjes
Sally

WritersBlocq · 23 maart 2006 op 21:21

Potdomme!!! Had ik er 1 geschreven maar was ik de BN’er vergeten, dus heb ik hem niet ingestuurd.

Heb ik er 1 geschreven met BN’er Jantjùh, kent niemand hem. JANTJÙH, uit VOLEN-DAMN, dat kan er toch maar 1tjùh zijn en niemand meer of minder dan Jantjùh Smit, waarschijnlijk de zoon van Jan 😮 😀 😛 😉

Li · 23 maart 2006 op 21:27

Shit Lachuh dit:-D
Af en toe ga ik naar de kapper…en tja dan lees ik wel eens wat. Maar ik denk toch dat ik iets heb gemist!

Li

DriekOplopers · 23 maart 2006 op 22:46

Mooi warrig opgeschreven. Inderdaad: wat een lul, die Jantje Smit.

Driek

Mosje · 24 maart 2006 op 00:55

Heel leuk Blocqje.
😛

Troy · 24 maart 2006 op 01:03

Nu gelooft niemand me meer, maar ik wist direct dat het om Jantjuh Smit ging. En ja, ik lees af en toe de Privé met orientaalse muziek op de achtergrond 😀

KawaSutra · 24 maart 2006 op 01:26

Haha, we hebben geen Privé meer nodig, we hebben toch CX?
Deze moet je eigenlijk declameren WB en wel zo hard dat ze het in Volendam kunnen horen!

WritersBlocq · 24 maart 2006 op 10:26

:warn:
KOMT GOED!!!
:warn:

Eddy Kielema · 24 maart 2006 op 17:18

De boodschap is luid en duidelijk overgekomen, WB! Ik hoor je zelfs in Groningen! 🙂
Eigenlijk is het natuurlijk best triest dat zo’n minkukel als Jan Smitje immens populair is en zelfs een Edison heeft gekregen… 🙁

Geef een reactie

Avatar plaatshouder