God schiep lang geleden allerlei dieren omdat de mens volgens Hem een kameraad nodig had. En zo kwamen er dieren en vogels op onze wonderschone aarde, die toen nog vrij leeg was. Slechts Adam tenslotte. Maar toch was er voor die allereerste mens niet één dier dat hem echt na stond. En iedereen weet wat een man doet als hij zich verveelt. Juist, masturberen. Maar teveel het mannelijk lid beroeren met de hand geeft problemen. Schraalheid. Ook als iemand anders je de hele tijd aftrekt trouwens, maar dat geheel terzijde. Daarom schiep onze Heer uit Adams rib een ander mens en noemde dat een vrouw. Afijn. Het rommelde wat in het paradijs wat de Aarde toen nog was, maar uiteindelijk sliep Adam met Eva en kwam er zowaar een kind. Met deze twee mensen begint dus de eigenlijke mensheid zoals wij die nu nog steeds kennen. Want wat lezen wij in de Bijbel: ‘Want Eva is de moeder van alle levenden.’ Incest dus!

Grappig detail: In de Kinderbijbel sliepen die twee eerste mensen samen waarna de beste vrouw zwanger werd en hadden ze in de echte bijbel gemeenschap. Seks dus. Maar dat moet je kinderen niet te vroeg vertellen, dat komt wel als ze oud genoeg zijn om naar TMF te kijken. Maar goed, Adam en Eva kregen twee kinderen: Kaïn en Abel. Leuke, moderne namen voor die tijd. Maar Kaïn vermoorde Abel en was nog de enige erfgenaam en tegelijk de eerste moordenaar in de wereld. Hij werd door God verbannen en vond een vrouw. Yeah right. Er waren geen mensen. Ja drie en voor de rest was de aardkloot leeg. En die vrouw – die hij dus ergens vond? – bracht een kind ter wereld toen Kaïn een stad aan het bouwen was. Kom op zeg, voor wie dan in hemelsnaam?

Al in het boek Genesis 4 gaat de Bijbel de fout in en goed ook. Als er twee mannen zijn – een vader en een zoon – en één vrouw, waar komen dan al die andere mensen vandaan? Ik weet het wel. Die beste Eva lag waarschijnlijk continu op haar rug, want mensen waren er nodig voor de stad die Kaïn aan het bouwen was. Want een stad zonder mensen is maar een dooie boel. Ook nog zo grappig: Man na man wordt er geboren in het Boek, af en toe een vrouw. Letterlijke lijdende voorwerpen dus, of eigenlijk liggende. Wat daarna kwam fokte natuurlijk ook met elkaar tot dat uiteindelijk niemand meer wist wie van wie was en het geen incest meer leek maar natuurlijk wel was. Strikt bekeken dan natuurlijk.

Dat zelfde boek – de Bijbel – gebruiken we tegenwoordig om presidenten en koningen in te zweren als ze het ambt aanvaarden. We leggen er getuigenissen op af en ga maar door. Het Boek is volgens velen de enige waarheid over het ontstaan van ons aller leven. En als dat zo is, mag je dan met je moeder of zus naar bed? Ik denk van wel, want zo lees ik het. Raar is dan wel dat mensen die incest plegen – interfamiliaire seksuele relatie – gestraft worden. Het mag namelijk niet van de wet die wij gezamenlijk hebben gemaakt tot wat het nu is. En de getuigen zweren de waarheid te spreken met een hand op het Heilige Boek waarin Adam met Eva cohabiteerde (klinkt netter als neuken), en – zeg ik – diens kinderen ook. Het DNA van die twee mensen moet namelijk exact hetzelfde zijn, zodat Eva ook nog eens een kloon is van het mannetje Adam. Dit even voor de vrouwen die dachten dat zij ook een recht hadden in de wereld. Ja, dankzij ons mannen wel.

Blijft over het verboden en tegenwoordig hard gestrafte incestprobleem. Wat moet je daarmee? Volgens de Bijbel geen punt en fok maar raak. Heel soms raak ik verward van alles om ons heen. We zweren op de Bijbel die incest beschrijft en straffen tegelijkertijd. Ik weet het even niet meer. Wat ik dan meteen ook niet snap is dat priesters van de Rooms-katholieke kerk niet mogen trouwen. Laat ze trouwen en kinderen maken en dan uitvoeren wat er eigenlijk in de Bijbel staat. Oké, wel even tussen de regels doorlezen natuurlijk. Maar ja, dan heb je weer een ander probleem. Al deze lieve priestertjes houden meer van jongetjes en daar kun je geen kindjes mee maken. Maar ook die oplossing staat in de Bijbel, vast. Ik vind het wel, ben net pas begonnen met lezen.


17 reacties

Ma3anne · 3 september 2005 op 08:40

O jee, je bent pas bij Genesis en doorziet al dat de teksten letterlijk genomen niet kloppen en inconsequent zijn. Dat kan nog een mooie serie columns gaan opleveren voordat je het boek uit hebt.
Ooit heb ik in de klas aan de pastoor gevraagd hoe dat nou zat met dat kinderen krijgen van Kain en Abel. Ik moest meteen de klas uit en kreeg straf.
Dat haalde op zeer jonge leeftijd bij mij het geloof al behoorlijk onderuit.
Had ik jouw column toen maar gehad om hem te laten lezen. Geweldig!

Louise · 3 september 2005 op 08:41

Tip van Flip, Fred: vergeet die bijbel. Problemen ontstaan door de situatie. Tegen woordig zijn er meer vrouwen om uit te kiezen dan zus of moeder 😉

Wel een originele manier om nav een tekst uit de bijbel iets groots van nu aan te kaarten 😀

Wright · 3 september 2005 op 09:46

Haha, wacht maar tot je bij het Hooglied bent.:-P

[quote]O jee, je bent pas bij Genesis en doorziet al dat de teksten letterlijk genomen niet kloppen en inconsequent zijn. [/quote]Deze moet echter wel letterlijk ‘genomen’ worden. (Ook pas sinds de laatste eeuw overigens.)Daarvoor werd de, wel heel overduidelijke erotische toonzetting, geinterpreteerd als een metafoor voor de relatie tussen Jezus en de kerk.(Over schijnheiligheid gesproken.:-D)
Ik wacht met spanning op de volgende, Fred.
Geweldig!

Trukie · 3 september 2005 op 09:51

Dit was weer echt een typisch Fedderiaans-kritische column. Heerlijk om te lezen en om over na te sudderen. De mens is dus van nature een wezen dat in zonden leeft.
Vandaar dat de ideale mens nog steeds niet gevonden is.

champagne · 3 september 2005 op 10:14

Tja, ook ik heb me dit al eens afgevraagd…
Gave column Fred!

bert · 3 september 2005 op 10:50

De column vind ik grandioos geschreven en incest vind ik afschuwelijk.
De Bijbel moet je niet letterlijk lezen. Persoonlijk vind ik dat je niet moet spotten met de inhoud van het meest vertaalde en gelezen boek op aarde waar heel veel mensen wel steun aan hebben. Bij deze mensen vergeleken valt de groep die misbruikt maakt van ditzelfde boek in het niet. De mensen die er misbruik van maken bereiken alleen wel het nieuws en de media.

Li · 3 september 2005 op 11:05

Hemeltjelief Fred als je het zo bekijkt dan kom je vast in hel 😀

Als kind kreeg ik ook nooit een duidelijk antwoord op de vraag; wie er met wie kindertjes maakte.
‘We zijn allemaal één grote familie’zei de juf dan. 😮

Misschien kun je een alternatieve Bijbel schrijven Fred.

Dees · 3 september 2005 op 12:38

Fred Ter Linden, I presume?

😀

Ik hoop stiekem dat je de hele Bijbel zo doorspit. Maak er een reeks van, die wordt gegarandeerd uitgegeven!!

@Bert, spot is ook een vorm van analyse en zet aan tot denken.. Niets mis met denken, toch?

ietje · 3 september 2005 op 14:22

ik schrok me rot van de titel en de schrik is niet helemaal overgegaan na het lezen van de hele column. Maar dat doen schrijvers he, mensen aan het denken zetten! Ik vond hem wel goed trouwens!

bert · 3 september 2005 op 14:52

@Dees
[quote]@Bert, spot is ook een vorm van analyse en zet aan tot denken.. Niets mis met denken, toch?[/quote]
Daar is zeker niets mis mee, maar mijn mening mag ik natuurlijk ook geven. Met alle respect voor andermans mening. De column op zich vind ik echt goed. 🙂

viking · 3 september 2005 op 15:06

Ik ben erg blij met een column als deze… het lezen ervan helpt tegen verveling en de daaruit voortkomende schraalheid. Dus vooral doorgaan met het lezen van het heilige boek…

KawaSutra · 3 september 2005 op 16:14

Als de Bijbel een geschiedenisboek was dan had je helemaal gelijk Fred. Het hele verhaal op zich daar klopt geen Jota van. Dat heb je in jouw column prima onder woorden gebracht.

Voor mij is het Bijbelse verhaal slechts een aanvulling op de door de meeste mensen aanvaarde evolutietheorie en daar zeker niet mee in tegenspraak. Gelukkig hoeven wij hier op CX ook niet altijd de realiteit te beschrijven maar gaat het toch meer om de onderliggende boodschap die je wilt uitdragen. De woorden zijn slechts een instrument om een doel te bereiken. Het hoeft niet zo te zijn dat niet beschreven personages in een boek dan ook niet bestaan. Daarnaast is het boek in een tijdsbestek van eeuwen geschreven in een cultuur die verre van ons staat. Een moderne (maatschappelijke) vertaling zou, denk ik, best eens interessant kunnen zijn maar waarschijnlijk voor vele mensen onacceptabel gezien de grote culturele verschillen die nog steeds de wereldbevolking verdelen.

Wat incest betreft en ontucht, ook binnen de kerk, ben ik het uiteraard met jouw onderliggende gedachte eens; dat is met de beste wil van de wereld of van God nooit en te nimmer goed te praten.

Tot slot wil ik nog opmerken dat alles wat op het gebied van geloof onder woorden is gebracht en vorm is gegeven, een product is van menselijke interpretaties met alle tekortkomingen en (soms onvergeeflijke) fouten bovendien. Het blijft een goede zaak die aan de orde te stellen.

WritersBlocq · 3 september 2005 op 20:05

Een top column Fred! [quote]Ooit heb ik in de klas aan de pastoor gevraagd hoe dat nou zat met dat kinderen krijgen van Kain en Abel. Ik moest meteen de klas uit en kreeg straf.[/quote]
Ik vroeg het niet aan de pastoor maar aan de Bijbellesjuf, mij wachtte hetzelfde lot op de gang. Ik was toen 10 jaar, zal het nooit vergeten 😀

klungel · 5 september 2005 op 10:34

Met plezier en een glimlach gelezen.

Avalon · 5 september 2005 op 13:49

‘oost west, incest’

Raindog · 5 september 2005 op 20:39

[i]’Can’t help thinking'[/i] dat deze column helemaal niet over incest gaat maar over iets heel anders. Overigens zou de familie-eer daarbij eveneens in het geding kunnen zijn.

Toch is het erg fijn je hier weer terug te zien Fred. We hebben nog een principe-afspraak voor een biertje staan. Heb je zaterdag iets te doen toevallig?

😉

Troy · 6 september 2005 op 05:23

Zo had ik er nog niet over nagedacht. Of misschien toch ook wel tijdens een of andere dromstronken filosofische avond in een ver verleden. Wel interessant materiaal en prima geschreven. Bij onderwerpen als religie kan een mens natuurlijk ook bijna niet anders dan satirisch worden ;-)Die bijbelschrijvers hebben veel steken laten vallen, maar dat maakt het boek niet minder waardevol.

Troy

Geef een reactie

Avatar plaatshouder