Het komt en het gaat. Het is net zo onvoorspelbaar als ons fantastisch Nederlandse zomerweer. Het lijkt een paar nachten verdwenen te zijn maar juist op het moment dat je het ’t minst verwacht steekt het weer keihard de kop op. Insomnia a.k.a. slapeloosheid. Je ligt in je bed en de klok tikt vervelend hard door. De denkbeeldige schaapjes over het hek zijn inmiddels al vervangen door etenswaren, modellen, alle voetballers uit de Eredivisie en computerspelletjeskarikaturen. Uiteraard in willekeurige volgorde. Je ogen houden het niet langer vol en beginnen te branden. Oogdruppels met een dosering zoutzuur zouden in deze situatie zelfs aangenamer zijn. Maar het is vooral de mentale kwestie. Het stemmetje in je hoofd wat maar blijft krijsen: ‘Nog 4 uur voordat de wekker gaat.. Nog drie uur en drie kwartier voordat de wekker gaat… Nog drie uur en.. enzovoort. Het accepteren dat deze nacht zonder slaap voorbij zal gaan is nou eenmaal moeilijk te verkroppen. Wanneer het moment van acceptatie eindelijk daar is blijkt dat er een compleet nieuwe wereld voor je open zal gaan. Er is namelijk genoeg te doen om 03.56 uur.

Televisie kijken werkt therapeutisch voor sommige onder ons. Voor sommige ook niet. De brandende ogen blootstellen aan Els van 54 jaar, die middels een televisieboodschap haar 22-jarige gespierde neger wilt ontmoeten, is niet bevorderlijk voor een zachte nachtrust. Zo ook de hordes andere, vaak ranzige, vrouwen in adamskostuum (of is het dan eva-kostuum?) die je het geld uit de portemonnee proberen te kloppen door verleidelijk (of een poging daartoe) je overhalen om een 0900-nummer te bellen. Haast elke Nederlandse zender werkt mee aan dit bordeel op de kijkbuis. Zelfs regionale zenders… En dan is het erg gesteld met nachtelijk televisieland. Wanneer ondergetekende niet eens meer om vier uur ’s nachts kan genieten van een herhaling van ‘Op stap in het Brabantse landschap’ wordt het natuurlijk echt te zot voor woorden.

Terwijl de klok harder werkt als ooit tevoren bedenk ik me hoe belabberd ik me morgen voel en er vooral ook zal uitzien. In de loop der jaren heb ik al de weinig flatteuze bijnaam ‘Casper’ opgedaan. Ja inderdaad. Van Casper het spookje. Alsof ze me hebben ontslagen uit het mortuarium. Lijkbleek breng ik dan de dag door. Dan kan je crèmetjes smeren wat je wil maar die wallen zijn de volgende ochtend permanent aanwezig. Terwijl deze onzinnige gedachten door je hoofd schieten zie je de wijzer nog maar weer eens een sarcastisch vreugdesprongetje maken.

Op uitgaansavonden is het vaak het minst erg om besmet te raken met het blijf-vooral-wakker-virus. Met een beetje centraal gelegen woonadres is het vaak genieten van de zatte kinderen die rond dit tijdstip de weg naar hun bedje proberen te vinden. Met een flinke slok op, vanuit de stad, op het fietsje, en dan maar schreeuwen of zingen. Dit soort tentoonstellingen winnen het toch echt wel van de hangende uiers van Els. Hoe leuk is het om vanuit je raam van begin tot eind een gesprek tussen twee opgeschoten pubers te mogen volgen? Dat het gespreksonderwerp te omvatten is met de twee kernwoorden ‘helemaal’ en ‘niets’ doet daar niet eens afbreuk aan. Je moet jezelf toch bezig houden, nietwaar?

Wanneer zelfs de jonge honden van de samenleving veilig onder de klamme lappen zijn verdwenen besef je pas echt dat de nacht eenzaam is. Je speurt nog maar eens de straten en ramen af, op zoek naar een lotgenoot. Maar helaas. Net op het moment dat je denkt dat je op geen enkel mogelijke manier je nog beroerder kan voelen begint de briljante wekker met het nabootsen van een zonsopgang. Geloof me, op dat moment heb je Philips nog nooit zo intens gehaat. De lampjesfabrikant brengt namelijk haarfijn de boodschap over. Er staat weer een nieuwe dag voor de deur. Een nieuwe dag voor Casper het spookje.

Categorieën: Gein & Ongein

12 reacties

Kuin · 23 april 2009 op 13:28

Wat moet jij slechte nachten meemaken Demian. Ik vind het heerlijk als ik de slaap weer eens niet kan vatten, of beter gezegd: als de slaap mij weer eens niet te pakken krijgt. Dan pak ik mijn Philips laptop en schrijf een verhaal. Over boze mensen die me achterna zitten omdat ik weer eens niet wil slapen. Ze rennen, en rennen, roepen me na als pubers die thuiskomen na een wilde avond stappen met allemaal ‘helemaal’ en ‘niets’, maar ik ben sneller, ze krijgen me niet te pakken en met een tevreden glimlach op mijn gezicht :lach: rol 😆 ik in slaap :slapen:, dromend over rennende pubers die me toch niet te pakken kunnen krijgen, tot mijn moeder aan mijn schouder staat te trekken. :hammer: WAKKER WORDEN!!! En dan opstaan, vol energie voor een nieuwe dag, met bijvoorbaat al de wetenschap dat, wat je ook doet, je aan het einde van de dag toch weer teveel energie over hebt om meteen in slaap te vallen. HEERLIJK, ADHD!

By the way: mocht het nog niet duidelijk zijn, ik vond het een leuk verhaal om te lezen.

DreamOn · 23 april 2009 op 13:32

Ik weet wel een goed tijdverdrijf voor jou, mocht je de slaap weer eens niet kunnen vatten: columns schrijven!

Met veel plezier heb ik je niet-slaapverwekkende column gelezen! 😀

fijnedagnog · 23 april 2009 op 14:04

Goed stukje. Lekker vlot geschreven. Leest heerlijk weg.

doemaar88 · 23 april 2009 op 15:54

Lekkere schrijfstijl en prima gekozen onderwerp. Je maakt goede zinnen met een prettige dosis humor. Favorieten in dit stuk;
[quote]De brandende ogen blootstellen aan Els van 54 jaar, die middels een televisieboodschap haar 22-jarige gespierde neger wilt ontmoeten, is niet bevorderlijk voor een zachte nachtrust.[/quote][quote]Dit soort tentoonstellingen winnen het toch echt wel van de hangende uiers van Els.[/quote]
😀

Welkom op CX

champagne · 23 april 2009 op 18:21

Ieder nadeel heb z’n voordeel of zoiets… 😉 Ik wens jou nog veel slapeloze nachten toe, als dit het resultaat ervan is. Goed geschreven!

Dees · 23 april 2009 op 18:48

Casper, ik vind ‘em erg mooi. En herkenbaar, heb er zelf ooit een stuk over geschreven en daar staat het aftellen van de tijd ook in, erg universeel onder insomniacs blijkbaar. Ook wel logisch. Je schrijft geweldig, dus laat ze maar binnendruppelen hier 😉

LouisP · 23 april 2009 op 20:15

C.

je vertelt het erg goed. Het moet vervelend zijn om altijd last te hebben van slapeloosheid. Er zijn toch medicijnen voor hoop ik? Heb zelf ooit eens als record 116 uur achter elkaar wakker gebleven. Het tegenovergestelde zeg maar.
Als je echt zo slecht slaapt, wens ik je veel sterkte en beterschap.

groet,

L.

Ma3anne · 23 april 2009 op 21:58

Je schrijft lekkerder dan dat je slaapt. Wat een ellende.

Voor vannacht: welterusten.

pally · 23 april 2009 op 22:12

Mooi geschreven. Insomnia is wel een erg fraaie naam voor een vervelend euvel, behalve voor een schrijver dan. Hoewel, ik hoop dat je zo nu en dan wat beter slaapt.
Welkom hier

Groet van Pally

KawaSutra · 24 april 2009 op 01:57

Ik weet niet waar ik de tijd vandaan moet halen om te slapen en jij weet niet waar je de slaap vandaan moet halen om de tijd te doden.
Lastig probleem, zullen we een deeltje ruilen? 😀

Mien · 27 april 2009 op 15:35

Welkom op CX.
Goed debuut.
Knap geschreven column over een vervelende tekortkoming.
Ik hoop dat je in de toekomst nog veel over sprookjes mag dromen. Het zij je gegund.
In de tussentijd, gewoon columns blijven schrijven.

Mien Doornroosje, alias Sneeuwwitje, alias de schone slaapster

Demian · 9 mei 2009 op 19:47

Dank allemaal voor de reacties.. werkt inspirerend!

De volgende staat inmiddels in de wachtrij.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder