Van de week was het “internationale vrouwendag” Dat gaat over vrouwenemancipatie. Jonge meiden en vrouwen in Nederland hoor je daar eigenlijk nooit over. Voor hun is het zoiets als de paardentram of koningin Juliana. Helemaal passé, absoluut niet hot. Het is altijd de oudere garde vrouwen die het nog over die strijd heeft die ze zo hard gestreden hebben. Zoals soldaten die als ze eenmaal stram en stijf zijn over hun oorlog blijven praten. Al is die al tientallen jaren geleden afgelopen. “Maar”, sputtert Ciska Dresselhuys, hoofdredacteur van het eeuwenoude feministische maandblad Opzij, tegen, “er zitten nog steeds te weinig vrouwen in hoge functies”. “We willen ze wel maar we kunnen ze niet vinden” zeggen de topbazen, meestal mannen, dan. Vrouwen haken namelijk vaak af tegen de tijd dat het allerhoogste in het bedrijfsleven in zicht komt. Ze zijn dan meestal op een leeftijd dat ook de kinderwens niet langer meer uitgesteld kan worden. En als er eenmaal kinderen zijn komen prioriteiten anders te liggen. Roze wurmpjes die dag en nacht om aandacht vragen, daar leggen ondernemingsplannen, balansen en jaarrekeningen het tegen af. Midas Dekkers, niet alleen nationaal topcolumnist maar ook bioloog, gaf de verklaring. Hormonen! “Als vrouwen eenmaal een kind hebben vergiftigen ze hun lichamen met het zorghormoon, occitocine”. Net zo verslavend als nicotine. “Alle gedrag wordt bepaald door hormonen, bij mannen vooral door testosteron” Testosteron is het hormoon dat mannen zich als haantjes laat gedragen. Haantjes gaan graag op de hoogste posities zitten, dat is de natuur.

Hennetjes mogen best hogerop. Veel hennetjes maken gewoon andere keuzes. Maar niet allemaal. Ik heb al diverse vrouwelijke bazen gehad. En ik heb geen enkele reden om daar rouwig om te zijn. De een doet het beter dan de ander. Eigenlijk net als bij mannelijke bazen. Op veel niveaus in bedrijven regeren de pittige regeltantes die de kinderwens nog wat uitstellen. U kent ze wel. Hippe slanke ‘sex and the city’ meiden die in de weekeinden samen met hun dito vriendinnen in de disco’s de mannen de stuipen op het lijf jagen met hun ‘recht op het doel af’ houding. Door de week runnen ze het vaderlandse bedrijfsleven. Tot ze eruit stappen om moedertje te gaan spelen. Dat is het begin van een keus. Daar is wat voor te zeggen want wat is er nu eigenlijk zo begerenswaardig aan topfuncties? Eerst keren de jonge moeders dikwijls nog terug na het zwangerschapsverlof. Maar het heilige vuur is er bij velen wel een beetje uit. Op dat vlak schieten zorghormonen tekort, daar heb je haantjeshormonen voor nodig. Tot kinderen echt een feit zijn hebben vrouwen keuzes die mannen niet echt hebben. Mannen kunnen theoretisch ook zorgen maar daar hebben ze de verkeerde hormonen voor. Dat is bijna vechten tegen de bierkaai. Slechts enkelen slagen er in die strijd te winnen.

Ook op andere vlakken hebben vrouwen hun achterstand ingehaald. Seksueel overvleugelen ze de man. Mannen worden geïntimideerd door vrouwen die hun geheime wapen volop in de strijd werpen. Hun lichaam. Hoe meer ze ervan laten zien hoe meer macht ze over de man hebben. Maar ook op minder subtiele wijze maken vrouwen gebruik van hun macht. Hoe vaak horen we tegenwoordig niet over meisjes die zich net als jongens in de weekeinden bezatten en net als jongens bushokjes vernielen en diefstallen plegen. Pas echt overtuigd was ik toen ik ontdekte dat er tegenwoordig websites zijn voor huiselijk geweld. Over mannen die door hun vrouw mishandeld worden. Het is heel erg maar ik kon een glimlach niet onderdrukken. De vrouwenemancipatie is voltooid. Zou het soms tijd worden voor mannenemancipatie.


12 reacties

Ma3anne · 9 maart 2004 op 17:04

Ja! Tijd voor mannen-emancipatie!
Zo lang ik in een column nog lees, dat een man denkt dat topfuncties in het bedrijfsleven het hoogste goed zijn in de maatschappij en de moederrol afdoet met ‘moedertje spelen’, zie ik dat er nog steeds vanuit een mannenmaatschappijvisie geredeneerd wordt en de vrouw niet serieus wordt genomen in haar keuzes, behalve wanneer zij in het bedrijfsleven de lakens uit deelt.

Is het niet zo, dat een vrouw, die de verantwoording op zich neemt om kinderen groot te brengen en af te leveren als zelfstandige mensen de belangrijkste taak in de maatschappij heeft? Is moederschap niet DE topfunctie bij uitstek?

[quote]’Op veel niveaus in bedrijven regeren de pittige regeltantes die de kinderwens nog wat uitstellen. U kent ze wel. Hippe slanke ‘sex and the city’ meiden [/quote]

… euh… is dit seksistisch bedoeld of een uitglijder?’ Gebruik je dit soort terminologie ook als je een mannelijke topfunctionaris beschrijft?

Ik bedoel maar…
Hoog tijd voor mannen-emancipatie! 😛

Eftee · 9 maart 2004 op 18:48

Als je het zo simpel beschrijft, is er ook een simpele oplossing. Zowel mannen als vrouwen volspuiten, tot ze dezelfde hoeveelheid hormonen hebben. Dan nog eens kijken of het hetzelfde gaat.

Naar mijn idee heeft het te maken met een aangeleerd rollenpatroon. Waar maar niet uit los te komen is.

Je hebt wel weer een gevoelig onderwerp aangeroerd. Hij is leuk!

pepe · 9 maart 2004 op 20:41

Mooi geschreven :-p

En naar mijn mening, wat ma3 als reactie geeft, de moederrol wordt niet altijd serieus gezien als keus of beroep.
Ik heb denk ik een topbaan, ben overal en altijd inzetbaar, oftewel ik run een bedrijfje van 5 personen, houd dus ook vijf agenda’s bij 😉

Laat een ieder doen wat hij/zij wil, en laten we elkaar vooral waarderen en accepteren in elkanders ‘zijn’.

Mosje · 9 maart 2004 op 21:06

CDA-politici zeggen dat het gezin de hoeksteen is van de samenleving. Deze dwaling komt voort uit het feit dan de mannelijke CDA’ers hun eigen rol schromelijk overschatten. Als ik wat afstand neem en goed kijk naar ons dagelijkse gekrioel, dan kan ik maar tot één conclusie komen: de vrouw is de hoeksteen van de samenleving. Denk de vrouw weg, en je zult zien dat de maatschappij als een plumpudding in elkaar zakt. Denk daarentegen de man weg, en alles draait gewoon door. Het bewijs voor deze redenering kun je vinden in verschillende samenlevingen elders op deze wereld. Mannen zijn alleen nuttig voor het produceren van zaad (en het zo nu en dan uitstorten hiervan). Maar mocht de vrouw ooit evolueren tot een hermaphrodiet, dan zal de man van deze aardbodem verdwijnen…….

Tijd om van sekse te veranderen Maurits?

Mup · 9 maart 2004 op 21:42

Toen ik mijn jonge jaren nog wel eens opstandig ’tegen de maatschappij’ en in het bijzonder tegen mannen in ging, zei een man me; “Je doet je graag geemancipeerd voor, maar drie generaties voor je, die vrouwen waren geemancipeerd, en hebben het echte werk verzet” Hij had gelijk, de vrouwen die een gevangenisstraf riskeerden door in een demonstratie voor het vrouwenstemrecht te lopen, dat waren de feministes. Dankzij hen heb ik de keuze gehad om voor een carriere of een gezin te gaan, of zelfs dat te combineren. Persoonlijk geloof ik niet in die combi, maar dat is weer een heel ander (niet geemancipeerd) verhaal.
De tijd dat ik me op stang liet jagen door een leeftijdsgenoot die zei dat in het woord emancipatie toch niet voor niets het woord man zat, heb ik gehad.
En toch laat ik me verleiden te reageren 🙁
En dat is weer het mooie van columns, je doet er wat mee of niet 😉

Groet Mup.

pleuro · 9 maart 2004 op 21:53

[quote]Maar mocht de vrouw ooit evolueren tot een hermaphrodiet, dan zal de man van deze aardbodem verdwijnen…….[/quote]

[img]http://www.enboek.nl/assets/active/hermafrodiet2.jpg[/img]

Vond het wel een sterke reactie… maar bij nader inzien 😮

Maurits · 9 maart 2004 op 23:34

[quote]Maar mocht de vrouw ooit evolueren tot een hermaphrodiet, dan zal de man van deze aardbodem verdwijnen…….[/quote]
Ja, en omgekeerd.

[quote]Tijd om van sekse te veranderen Maurits?[/quote]

Als ik moet kiezen zeg ik: laat dan de man maar verdwijnen. Dan word ik wel vrouw. Ik snap toch al niet zo goed wat vrouwen in (de meeste) mannen zien.

Mosje · 9 maart 2004 op 23:40

[quote]Ja, en omgekeerd.[/quote]Nee dus, mannen zijn niet in staat een samenleving draaiende te houden, vrouwen wel.

Ma3anne · 10 maart 2004 op 05:46

[quote]Mannen kunnen theoretisch ook zorgen maar daar hebben ze de verkeerde hormonen voor. [/quote]

Dit vind ik de beste smoes om onder verantwoordelijkheden t.a.v. nageslacht uit te komen, die ik ooit heb gehoord. “Nee, schat, ik kan vandaag de kinderen echt geen eten geven en naar bed brengen, want daar heb ik de verkeerde hormonen voor.” Ammehoela! 😀

Maurits · 10 maart 2004 op 13:04

[quote]Dit vind ik de beste smoes om onder verantwoordelijkheden t.a.v. nageslacht uit te komen, die ik ooit heb gehoord. “Nee, schat, ik kan vandaag de kinderen echt geen eten geven en naar bed brengen, want daar heb ik de verkeerde hormonen voor.” Ammehoela![/quote]

Ach, de meeste mannen hebben helemaal geen idee dat hun gedrag door hormonen wordt bepaald. De meeste vrouwen trouwens ook niet. Dus het kan geen kwaad.

viking · 10 maart 2004 op 19:15

Ik heb al bijna tien jaar een vrouwelijke baas, moet me zo nu en dan wat intimiteiten laten welgevallen maar…
baas is baas, dus dat doe ik dan ook maar. Al met al bevalt me dat best goed. 😛

poppeduifje · 10 maart 2004 op 21:15

Toevallig vorige week nog een gesprek gehad over dit omderwerp met een vriendin. Zij vond mij stoer. Aangezien ik geen idee had waar ze het over had, keek ik haar lichtelijk verbaasd aan. Ze bedoelde dus het feit dat ik een “hoge” functie heb in een mannenwereld.
Ik werk in een bedrijf wat voornamelijk installatuers/loodgieters als klanten heeft. Ik heb 17 man “onder” me. Echt strak ben ik niet, ik heb geen snor maar heb een groot voordeel. (sorry 2) Ik ben redelijk grof gebekt en ik heb tieten. Deze combinatie (ik weet niet in welke volgorde) zorgt ervoor dat ik me prima weet te handhaven. Wat dat betreft ben ik het wel eens dat dat ons geheime wapen is. Maar zolang goed gestudeerde vriendinnen mij om deze reden stoer vinden is de vrouwen-emancipatie nog niet gelukt.
Niet dat ik hier overigens zo om sta te springen. Ik heb nog steeds geen behoefte om zelf mijn auto te repareren.
😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder