Ze zeggen wel eens dat de politie je beste vriend is. Dat zou best mogelijk kunnen zijn als je ze te pakken kan krijgen dat is. Na een heerlijk weekend zitten we nog een filmpje te kijken als om half drie ’s nachts de deurbel gaat. De politie ze hebben je banden gestolen.
Lekker dan. Je gaat naar beneden en ziet dat de vrolijke vriendjes nog geen eens de moeite hebben genomen om er een paar blokken onder te zetten waardoor de schade niet alleen een paar banden met velgen is maar ook gelijk de wielophanging en over de rest maar even te zwijgen. Zij hebben voor misschien 3 tot 4 honderd euro aan banden met velgen en wij zitten met een schade die op kan lopen van 3 tot 4 duizend euro. Ook kan je vergeten dat je de volgende ochtend op je werk kan komen want er rijd daar geen openbaar vervoer. En nu? We zijn wel erg blij met de overbuurman die zijn burger plicht gelukkig heeft gedaan. Alleen erg jammer dat hij er dan tien minuten over moet doen om de politie aan de telefoon te krijgen en voor dat ze dan te plaatsen zijn, zijn de vogels al gevlogen met een paar banden en velgen. Ja dan kan je nog wel even rond rijden met je politie auto maar je krijgt ze nooit meer te pakken want die zijn via de snelweg erg snel weg. Als je dan de volgende dag nog eens na denkt over hoe je nu weer aan nieuwe banden komt, komt het vrolijke beeld in mij naar boven, dat je op je fietsje een paar nieuwe banden moet gaan halen. Zie je het al voor je? Rij je daar op je fietsje met een autoband onder je armen. Politie komt voorbij rijden en vind het wel een erg vreemd beeld. Je wordt aangehouden. Ja legt dat dan maar uit. Die politie heeft dan wel weer een sterk verhaal te vertellen aan haar of zijn collega’s.
Het is alleen zo jammer dat dit nou juist nu moet gebeuren. Als je denkt dat alles weer een beetje op de rails staat dan moet er weer iets gebeuren zodat je weer terug bij af bent. Het is misschien niet helemaal eerlijk om te denken maar toch vraag ik mij af waarom ze niet de banden van de rover hebben gepakt die er naast stond. Dat waren nieuwe en bekende merk banden. En ik wil wedden dat de eigenaar van de rover het wel kan leien. Nee, ik weet het zo mag je niet denken. Maar als je kijkt hoe wij in Nederland de laatste tijd met elkaar om gaan, dan ben je al snel genijd om dat soort dingen te zeggen en te denken. We moeten met zijn allen maar weer eens leren wat mijn en dijn is. Voer de dienstplicht weer in voor man en vrouw. Ik denk dat je daarmee al een hele hoop recht zetten. Door de dienstplicht had je tenminste nog ergens waar discipline en respect geleerd werd.


6 reacties

geertsjohn · 28 oktober 2007 op 18:36

Duidelijk verhaal waar practisch iedereen, tot aan de dief toe, het mee eens zal zijn. Er staan wel wat schrijffoutjes in die je er makkelijk uit had kunnen halen als je het stukje even had teruggelezen. Deze vond ik echt erg:

[quote]En ik wil wedden dat de eigenaar van de rover het wel kan leien.[/quote]

FatTree · 28 oktober 2007 op 20:20

Ik vind het gekozen onderwerp goed. Het is knap als je iets wat in je leven gebeurd direct herkent als goed columnstukje.

Als het je doel is om veel mensen met jouw verhaal in contact te brengen, zul je nog wel even aan de bak moeten. Zoals al gezegd is de spelling erbarmelijk. Het voordeel dat je hebt is dat er zoveel spelfouten in zitten dat je waarschijnlijk geen commentaar krijgt van CX gebruiker WritersBloqc, die zou niet weten waar ze moet beginnen met het allemaal opnoemen.

Ik heb zelf ook dit probleem (meer gehad, en soms nu nog steeds), en heb dit op weten te lossen doordat ik het knopje ‘voorbeeld’ heb ontdekt. Dat staat naast het knopje om je column in te sturen. Even opnieuw lezen, tikfouten eruit en even kijken of je her en der nog een alinea moet inlassen.

Je zult merken dat jouw volgende column dan met slingers en toeters en bellen wordt onthaald!

Extragratis tips:
– Cijfers uitschrijven! (4 is vier)
– Zinnen die uitgesproken worden graag met aanhalingstekens.

Ik bedoel het bovenstaande als positieve kritiek, ik hoop dat ik dat zo ook over heb kunnen brengen.

Gr. FatTree

arta · 28 oktober 2007 op 22:07

Na deze zin ben ik gestopt, was echt te erg voor woorden:
[quote]De politie ze hebben je banden gestolen. [/quote]

@ FatTree:[quote]Het voordeel dat je hebt is dat er zoveel spelfouten in zitten dat je waarschijnlijk geen commentaar krijgt van CX gebruiker WritersBloqc, die zou niet weten waar ze moet beginnen met het allemaal opnoemen.[/quote]
😆 😆 😆

SIMBA · 29 oktober 2007 op 08:32

Ank, ook al ben je dyslectisch…deze column bevat écht teveel fouten en kromme zinnen.
Je kunt ook je stukje laten lezen door iemand voordat je het instuurt.
Ik heb alles van jou nog eens nagelezen…en zie dat jij nooit reageert, ik ga nu dan ook heel hard twijfelen of je wel iets met onze reacties doet.
[quote]nog geen eens de moeite hebben genomen [/quote]
Brrrrrr…..

Beryl · 29 oktober 2007 op 15:14

Sorry, ga ook nog even zeuren… Naast de spelfouten, waar al het e.e.a. over gezegd is ;-), is een column ook een stuk aangenamer om te lezen als er gebruik gemaakt wordt van komma’s. Ik ging halverwege je verhaal hyperventileren en aan het einde van de column had m’n bloeddruk een kritiek stadium bereikt… 😀
Tip: komma altijd gebruiken voor woorden als “want”, “maar”, “omdat”, etc. en altijd gebruiken bij een opsomming (zie begin van deze zin). Een trucje voor overige plaatsing van komma’s: verhaal hardop lezen en als je buiten adem raakt (,) wordt het tijd voor een komma of een nieuwe zin.

Wel een erg leuk onderwerp voor een column!

Li · 29 oktober 2007 op 21:03

Als je deze spreektaal omzet in schrijftaal, is het best een leuk verhaal.

Li

Geef een reactie

Avatar plaatshouder