Wat zou Jan Smit hier allemaal van denken?
Of heb ik zijn reactie gemist? Hoe dan ook, het wordt inmiddels een echte palingsoap. Eigenlijk is het allemaal totaal oninteressant wat ze daar aan de dijk allemaal uitspoken; ware het niet dat Volendam toch een beetje mijn tweede thuis is. De Marina Volendam is mijn uitvalsbasis voor zomerse zeiltripjes en zonnend vakantieplezier. Hoewel ik nauwelijks in het palingdorp ben aan te treffen, zit ik er zo dichtbij dat het voetbalstadion geen geheimen kent. Bij een wedstrijd of als Jan zijn keeltje weer eens wagenwijd openspert, is het alsof ik op de tribune zit. Vanaf het IJsselmeer richt ik mijn voorsteven richting het kerkje of de lichtmasten van het stadion, dat schept een band. Dus sinds die tijd houd ik de verwikkelingen in Volendam een beetje bij, met de nadruk op een beetje, het moet wel leuk blijven.
Moeder Smit heeft daar nu wel iets heel leuks aan toegevoegd!

Maar wat vind Jan hier nu van?
Stel je voor: je bent op vakantie, je zet de tv aan. Plots verschijnt je moeder zwaar geagiteerd in beeld. Zij wil duidelijk een statement maken, vervolgens begint ze 3 kwartier lang te tetteren over allerlei huisraad die door jouw ex-vriendin Yolanthe ontvreemd is uit jouw huis. Alles wordt genoemd. Citruspers, gastendoekjes, dekbed van Koninklijke kwaliteit en andere rotzooi. Moeder Gerda is niet van het halve werk, ze heeft bewijsmateriaal meegenomen. Van ieder ontvreemd voorwerp bezit zij het bonnetje en kan dus de totale schade met cijfers onderbouwen. Mijn moeder heeft geen bonnetjes van mijn huisraad hoor! Maar het doet me wel denken aan een onprettig voorval uit mijn jeugd.

Ik zat op de middelbare school in de klas bij een zeer strenge, autoritaire leraar. Elke uiting van gevoel stond voor hem gelijk aan zwakte.
Toen mijn opa was overleden, was ik 13 jaar en erg verdrietig. Ik had me niet kunnen concentreren op mijn huiswerk en kreeg op mijn kop van de meester. Dat maakte me uiteraard niet vrolijker en thuis tijdens een geruststellend kopje thee deed ik het verhaal uit de doeken. Even stoom afblazen. Mijn vader dacht er het zijne van en wilde zijn dochter in bescherming nemen. Hij belde zonder mijn medeweten meester Z.
Het telefoontje maakte echter totaal geen indruk op Z. Ten overstaan van de gehele klas zette hij mij voor schut en noemde mij een slappeling die haar eigen zaakjes niet kon opknappen en haar vader liet bellen. Hij wreef het er goed in, Z genoot er zichtbaar van. Ik voelde me vernederd en nog verdrietiger dan ik al was.
Eenmaal thuis heeft mijn vader het behoorlijk moeten ontgelden, dit kon echt niet vond ik! Daar moest ik aan denken toen ik naar Jan zijn moeder luisterde.

Hoe zou het zijn voor Jan Smit om op 23-jarige leeftijd te kakken gezet te worden door zijn moeder. Die voor het oog van de natie zijn
relatieprobleem uitvecht. Moeder Gerda is behoorlijk door het ijs gezakt, maar voor Jan is het sneu. Jan voelt zich acuut weer Jantje natuurlijk!

Ja, die palingsoap brengt heel wat teweeg. Gouden tijden voor cabaretiers, dichters, columnisten en ander zomers vermaak. Momenteel bestaat er zelfs een heuse Jan Smit sterrentoer. Sensatiezoekers die betalen voor een rondje langs totaal oninteressante objecten. Die graag willen weten op welk toilet Jan nu precies vreemd is gegaan met Lisa. Ook niet onbelangrijk achter welke voordeur de ex-schoonmoeder van Jan woont. De bakker van Jan, de kapper van Jan, de vuilnisman van Jan…
Elke link die naar Jan verwijst is interessant en wordt uitgebuit.
Oef, nu is het oppassen geblazen. Straks staan ze voor mijn bootje: ´Dat is die columniste die over Jan heeft geschreven´.
Ramen en deuren gesloten houden. Palingterreur daar heb ik echt geen zin in!

Categorieën: Media

1 reactie

Mien · 10 augustus 2009 op 10:21

Gelukkig bestaat er ook nog sexy nieuws over de [b][url=http://www.youtube.com/watch?v=9IX2fCg5F7E]palingsound en -dans[/url][/b]!
Voor alle Volendammers die troost zoeken.

Mien Paling is Sexy

Geef een antwoord