Regelmatig betrap ik mijzelf erop dat ik mensen met dieren vergelijk. Op zich niks mis mee. Meestal vergelijken mensen zichzelf met andere mensen. Zo van [i]He?! jij lijkt eigenlijk bestwel op Johnny Depp. Of op Dolly Parton.[/i]
Bij mij lijk je, simpel als ik ben, op een shetlandpony. Of op een eekhoorn. Sommige mensen vinden dat vreemd, persoonlijk vind ik dat ik gewoon veel van dieren houdt. En zij van mij. Uit beleefdheid houd ik die gelijkenissen voor mezelf. Want je moet wel erg bezopen zijn om tegen je baas te zeggen dat hij een varkensneus heeft. Vele passanten, vrienden en familie zijn de revue gepasseerd. Apenkoppen, hazentanden, ezelsoren, kikkervoeten, bambi-ogen, schapenkrullen, paardenbillen… Mijn fantasie reikt oneindig.

Samen met mijn collega zit ik in de trein. We babbelen wat over koetjes en kalfjes, werk en ons nieuwe huis. Niet dat wij samenwonen, wij zijn beiden net verhuisd. Terwijl mijn collega honderduit praat over de terrastegels die hij via Marktplaats op de kop heeft getikt, bestudeer ik zijn gezicht aandachtig. Iets wat ik nog nooit eerder heb kunnen doen, aangezien zijn werkplek niet tegenover/naast/achter de mijne ligt.
‘Weetje’ zeg ik, als hij stilvalt.
‘Je lijkt op iemand.’
Terwijl ik die zin eruit floep, kan ik mijzelf wel voor de kop slaan. Letterlijk in dit geval. Had ik nou mijn grote tetter maar gehouden. Kan ik hem straks nog gaan uitleggen dat hij op een één of ander knaagdier lijkt. Een ander feit waar ik tegenaan loop is zijn nieuwsgierigheid. Ik kom vandaag niet weg voor hij antwoord heeft gekregen.
‘Wie?’ vraagt mijn collega met twinkelende ogen.
Hij is dol op aandacht.
‘Ik kan er niet opkomen, sorry.’
Afwachtend kijkt mijn collega mij aan, maar vervolgt dan zijn verhaal.
Opnieuw bestudeer ik zijn gezicht. Ik knijp mijn ogen geconcentreerd samen.
‘Weet je het al, je maakt mij nu wel heel nieuwsgierig.’
‘Nee’ mompel ik.
‘Maar om je uit de droom te helpen, het is in ieder geval niet Brad Pitt.’

Het houdt mij en de collega in kwestie de hele dag bezig.
Verdomme, waarom kom ik er niet op? Op wie lijkt mijn collega in hemelsnaam? In mijn hoofd loop ik door de dierentuin. Een goede remedie, dat brengt altijd een passend antwoord omhoog. Mijn collega kan mij niet uitstaan, hij heeft mij al twee mailtjes gestuurd, koffie voor mij gehaald wat hij anders nooit doet, zijn haren gekamd, lippen getuit, de meest hilarische poses aangenomen. Allemaal voor mij. En toch gaat er geen belletje rinkelen.

Zijn uiterlijke kenmerken som ik een voor een op. In mijn hoofd uiteraard.
Stekelig, asblond haar (zonder gel), grote bruine ogen, klein van lengte en een sikje… Een sik! Je zou ‘m zo kunnen vlechten.
Vanachter mijn beeldscherm gluur ik zo onopvallend mogelijk naar mijn collega.
Een geit. Hij lijkt op een geit. Opgelucht dat ik mijn eigen raadsel heb opgelost, wandel ik naar de koffieautomaat. Dat ik daar niet eerder op gekomen ben. Achteraf ligt het altijd voor de hand.

Als ik terugkom bij mijn computer, staat mijn collega (alweer) bij mijn bureau te wachten.
‘Kun je mij nou eindelijk zeggen op wie ik lijk? Voor welke sexy filmster zie je mij aan?’
Hij glundert.
Ik zucht.
‘Misschien’ zeg ik.
‘Misschien heb ik mij vergist. Het is toch Brad Pitt.’

Categorieën: Gein & Ongein

16 reacties

Mien · 28 oktober 2008 op 15:06

Doe nog maar 88 van deze columns!
Goed geschreven en spanning goed opgebouwd.

Mien Lijkt Nergens Op

lisa-marie · 28 oktober 2008 op 18:30

ik heb erg gelachen. 😆
Je hebt een goede opbouw en een sterk slot.
Tja je kunt toch moeilijk zeggen dat hij op een lelijke geit lijkt 😀

pally · 28 oktober 2008 op 19:56

Grappig onderwerp, Doemaar, en leuk uitgewerkt!

[quote]mijn collega kan mij niet uitstaan[/quote]
Deze zin is wat onlogisch als je verder leest. Ik denk dat je bedoelt: kan ‘het’ niet uitstaan enz.
Of er moet een ,’maar’ achter aan komen, denk ik.

groet van Pally

Neuskleuter · 28 oktober 2008 op 20:14

Ik ben net een kat. Na elke actie, zelfs slapen, kan ik vreselijk lui doen. Al ben ik nu ook wel nieuwsgierig waar je mij voor aan zou zien.
Grappig stuk, leuk geschreven! Let alleen wel op wat kleine slordigheidsfoutjes, zoals bestwel aan elkaar, ik houdt in de een na laatste zin van alinea 1 en schrijf een woord als ‘m gewoon lekker voluit als ‘hem.’

[quote]aangezien zijn werkplek niet tegenover/naast/achter de mijne ligt. [/quote]
Probeer dit soort dingen ook te vermijden, door het volledig uit te schrijven. In dit geval bijvoorbeeld: ‘omdat zijn werkplek niet in het zicht van mijn bureau ligt.’

Door deze kleine dingen weg te werken, komt de inhoud van je volgende stuk nog meer tot zijn recht. Succes!

doemaar88 · 28 oktober 2008 op 21:28

Bedankt voor je reactie, Neuskleuter. Die woorden heb ik expres zo neergezet. Vond ’t leuk staan. Dwars hé? Ik ben eigenlijk ook een kat. Erg eigenwijs 😉

doemaar88 · 28 oktober 2008 op 21:31

Ik heb het wel zo bedoeld, Pally. Mijn collega kan mij niet uitstaan omdat ik heb gezegd dat hij op iemand lijkt. En ik ben het “vergeten”. Wat hij dan zou zeggen is ‘had je mond maar gehouden, want nu denk ik er de hele dag aan.’ Uit nieuwsgierigheid.

Ik snap je punt, misschien heb ik het toch anders moeten verwoorden! 😀

Dankjewel!

Dees · 29 oktober 2008 op 09:14

Op de een of andere manier vind ik jou gewoon erg geestig en dat zie ik in elk stukje terug. En dat komt inderdaad ook tot uiting in ‘bestwel’, enzo. Wel is het zo dat dat soort expressevertypingen beter uitkomen als de rest wel zonder fouten is, want anders is het verschil lastig te zien.

Grtz,

Dees

Ps. Mensen willen altijd liefst op katten lijken enzo, maar de waarheid is dat er veel meer hamsters en vissen rondlopen op twee poten dan katten… Vind ik 🙂

doemaar88 · 29 oktober 2008 op 09:40

Thnx voor je reactie, Dees! 😀

P.S ik vind dat je daar zeker gelijk in hebt 😆

Godspeed · 29 oktober 2008 op 10:56

Doemaar88,

Nu ik zo naar jouw foto kijk, je lijkt ook op iemand.

Ik kan er nu even niet niet opkomen maar ik laat het je nog wel weten.

Godspeed :pint:

PS: CX-ers zien jullie het niet? ik kan er niet opkomen 😉

doemaar88 · 29 oktober 2008 op 10:59

Haha! Nu maak je mij wel érg nieuwsgierig, Godspeed!

Vertel, vertel, vertel!! :hammer:

Godspeed · 29 oktober 2008 op 11:06

[img]http://www.just-a-webpage.com/rantings/wp-content/uploads/2006/12/chipmunk.jpg[/img]

Ik ben er nog niet helemaal uit, maar ik houd je op de hoogte.

Anne · 29 oktober 2008 op 17:35

Eerste alinea had eruit gemogen, vanaf de tweede meteen in het verhaal vallen was wat mij betreft geslaagder geweest, maar vanaf dat moment loopt je stukje dan ook als een trein. Erg leuk geschreven!

Mup · 29 oktober 2008 op 18:00

Leuk stuk! Ik hoop dat ik op een hond lijk, net geen kwijler, maar wel een hond :hammer:

Groet Mup

Godspeed · 30 oktober 2008 op 23:37

Mischien op deze?

[img]http://www.real-life.nl/rubrieken/desktop/pauw-1152.jpg[/img]

doemaar88 · 3 november 2008 op 08:43

😆

LouisP · 16 april 2009 op 23:10

Doemaar,

veel mensen hebben ‘last’ van het vergelijken van andere mensen. Ikzelf vind het zalig om te doen.
Het is wel het leukste verhaal dat ik erover heb gelezen.
Geen dikkenekkenpraat, niet moeilijker doen dan het is. Gewoon een heel mooi stukje tekst dat prettig leest met een hele mooie afsluiter.
Gewoon heel goed.

Groet,

Louis

Geef een reactie

Avatar plaatshouder