Toen wij nog jochies van 10 waren die onder het genot van een groot glas ranja met lego zaten te spelen in de zandbak, hadden wij respect en ontzag voor de grote jongens van achttien. Je kon er alleen maar van dromen dat je op een dag ook zo goed kon voetballen, zulke goede grappen kon maken en dat je ook zo stoer werd. Tuurlijk, we zagen wel een nadeel aan de grote jongens: waarom gingen ze om met meisjes? Dat konden wij midden in onze “meisjes zijn stom” periode niet begrijpen. Als wij groot waren zouden we met meisjes om blijven gaan zoals we dat nu ook deden: ze negeren, uitschelden, pesten, en als de situatie erom vroeg zelfs slaan. Ja, dat was in onze ogen een veel volwassenere manier om met meisjes om te gaan dan met ze te praten of zelfs zoenen. Gadverdamme! Zoenen… Naar een meisje spugen, dat kon je begrijpen. Maar zoenen!? Maar zoals gezegd, dat zouden wij heel anders aanpakken en onze superieure omgang met meisjes gecombineerd met de overige voordelen van groter zijn, beloofden een mooie toekomst. En ondanks hun vreemde omgang met meisjes, hadden wij dus groot respect voor de grote jongens.

Nu zijn wij, de jochies van toen, zelf grote jongens. En inderdaad, we zijn allemaal even grappig als verwacht, kunnen beter voetballen dan de kleine jochies van nu, in onze eigen ogen zijn we heel stoer, en ook als het gaat om de meisjes hebben we woord gehouden: we hebben scheid aan de vrouwenemancipatie en behandelen ze volgens oud-Neanderthaals gebruik. Maar met de kleine jochies van nu is iets mis. Want waar wij respect en ontzag hadden voor de grote jongens, en angst om iets te zeggen vanwege hun grote vuisten, hebben die kleine jochies van nu een grote bek waar Theo van Gogh jaloers op zou zijn. En alsof dat niet genoeg is is hun kennis van de menselijke anatomie, infectie ziekten en aangeboren afwijkingen groter dan die van een afgestudeerd arts. Onze generatie grote jongens lijkt bij deze jochies geen respect meer af te dwingen. De geslachtsorganen en ziektes vliegen je om de oren als je langs ze fietst. En natuurlijk, als je over ze heen fiets is het stil – maar al snel hervinden ze hun moed en geven ze je een biologieles voor gevorderden. Nog erger: de jochies van tegenwoordig slaan de “meisjes zijn stom” periode over en gaan rechtstreeks naar de pubertijd. Die kids weten seksuele handelingen waar Kim Holland stijl van achterover slaat. Uiteraard is die kennis puur theoretisch want ze kunnen hem nog niet omhoog krijgen, maar schokkend is het wel.

Aan die nieuwe generatie zou je in elk geval geen condooms moeten verstrekken. Laat ze maar aids krijgen, dan kunnen ze elkaar tenminste waarheidsgetrouw uitschelden voor aids-lijder.


7 reacties

arta · 21 september 2007 op 11:50

[quote]Aan die nieuwe generatie zou je in elk geval geen condooms moeten verstrekken. Laat ze maar aids krijgen, dan kunnen ze elkaar tenminste waarheidsgetrouw uitschelden voor aids-lijder.[/quote]
🙄 😡

SIMBA · 21 september 2007 op 12:43

Dus als je het onder de rubriek “Gein en ongein” inzendt kun je alles zeggen….
Het is wederom kort door de bocht en je generaliseert.
[quote]we hebben scheid aan[/quote]
😕

nighthawk · 21 september 2007 op 14:27

Jhr. Martin vindt dt-fouten niet zo erg… Vandaar.

pally · 21 september 2007 op 14:48

Eigenlijk vond ik het eerste stuk heel grappig en ik verwachtte dat je het daarna zou hebben over de periode dat je net zo ‘stom’ met meisjes om zou gaan. Maar je gaat keihard uithalen naar de kleine jongns van nu, die de internet en televisiebeelden constant om hun oren krijgen.
En daar ongewild veel te vroeg ‘wijs’ van worden.
Daar zie ik niks van terug. Het eind stoort me, zelfs voor de gein. Gemiste kans, hier had m.i. veel meer ingezeten.

groet van Pally

DriekOplopers · 21 september 2007 op 18:04

[quote]Laat ze maar aids krijgen,[/quote]
Je kunt een heleboel opschrijven. Zinnen waarvan duidelijk is dat je ze niet letterlijk meent, zoals “ik flikker hem overboord met een baksteen om zijn nek.” kun je gerust gebruiken (al blijft het natuurlijk ene kwestie van smaak). Maar mensen ernstige ziektes toewensen vind ik smakeloos. En ook niet creatief. Dat kan toch beter?

Verder hier en daar wat slordig geschreven. Ook jammer. Je mening over het gedrag van die kinderen van tegenwoordig deel ik overigens wel. Ik gun ze allen een heftige brandnetelgroei in de bilnaad.

Groet,

Driek

Dees · 22 september 2007 op 10:21

Toch is het helemaal niet slecht geschreven, het is alleen de uitsmijter die te ver gaat in vergelijking met de rest van je stuk. De uithaal is te groot. Ineens een paar octaven omhoog, dat leest niet fijn. Dan zou je de hele column moeten vergroffen, of de uitsmijter moeten vermilden.

Laat je niet ontmoedigen en blijf sturen zou ik zeggen 😉

Li · 22 september 2007 op 13:29

Je schrijft inderdaad goed. Het is prettig leesbaar. Maar helaas voelde ook voor mij de uitsmijter als een koude douche.

Li

Geef een reactie

Avatar plaatshouder