Weet u uit uw hoofd wat er in uw broekzak, jaszak, rugtas of handtas zit? Probeer alles eens op te noemen. Controleer daarna of het klopt. Wel eerlijk doen, hè; die verfrommelde groen uitgeslagen zakdoek of dat losse, inmiddels harige kauwgompie tellen ook mee. Mijn werk bestaat er de laatste tijd uit om mensen te controleren of ze niets hebben gepikt uit het bedrijf waar we werken. Dat betekent, dat ze op mijn verzoek hun zakken moeten leegmaken of me een blik moeten laten werpen in hun tas of koffertje. Nee, ik kom niet aan hen of hun spulletjes. Dat mag niet. Ze mogen me zelf alles laten zien.
Nadat ik dit een aantal weken heb gedaan nu, begin ik een goede indruk te krijgen van wat de lieden zoal met zich meedragen en kan ik de mensheid al een beetje inschalen op De Schaal van Efficiency en Netheid tot Complete Chaos.

Twee categorieën mensen zijn in grote lijnen aan de hand van deze Schaal van ENCC duidelijk te onderscheiden en wel: de mannen en de vrouwen. Er zijn kleine uitzonderingen, maar de mannen scoren over het algemeen aanzienlijk hoger ten aanzien van Netheid en Efficiency. Het valt me zwaar dit toe te geven, maar eerlijk is eerlijk. Ze vervoeren weinig overbodige ballast en weten zonder na te denken of ze een telefoon, kam, agenda, kaartspel, een overgebeleven banaan of sleutelbos bij zich hebben en waar ze die hebben gelaten.

Bij de vrouwen ligt dat anders. In de jas- en broekzakken zit zelden iets, maar wat er uit die handtasjes en aanverwante tassen komt rollen, is waarlijk niet te filmen. Complete overlevingspakketten worden uitgestald op mijn tafel. Vaak zijn de dames zelf ook hoogstverbaasd wat ze allemaal bij zich hebben en houden meteen maar grote opruiming ter plaatse, waarbij ongeveer de helft in de prullenbak verdwijnt. Snoeppapiertjes scoren hoog, oude lipsticks, verfrommelde zakdoekjes, losse bonnetjes en boodschappenbriefjes.

Ikzelf ben ook een aantal keren gevisiteerd, door mijn mannelijke collega’s. Aangezien ik zelf de personeelsuitgang sluit, als ik wegga, moet ik altijd door de hoofdingang naar buiten. Daar zijn ook poortjes. En als het lampje rood oplicht en er een piepje afgaat, moet ik naar de portiersloge voor visitatie. Open en bloot voor iedereen en niet in het beschutte kantoortje waar ik zelf werk.

Van de week moest ik voor het eerst alles uitpakken. Ook ik was verbaasd wat er allemaal uit mijn tas kwam rollen. Een verborgen ritsje moest ook open. Even aarzelde ik om het eruit te halen, maar ‘wat moet dat moet’ en zo legde ik netjes twaalf verpakte condooms op de balie met de ondertiteling: “Een echte meid is op de toekomst voorbereid.” Alle blikken richtten zich op Kwatta. Mij werd meteen duidelijk waarom visitatie achter gesloten deuren dient plaats te vinden en niet aan een open balie. Grote hilariteit onder de aanwezigen. De vragen heb ik niet beantwoord.

Bij thuiskomst heb ik mijn tas eens flink onder handen genomen en ik weet zeker, dat ik bij de volgende visitatie hoog ga scoren op de Schaal van ENCC en wel in de richting van Efficiency en Netheid. Een expositie als deze overkomt me geen tweede keer.

Mijn onderzoek naar de geheimen van broekzakken, rugzakken en handtassen zet ik voort. Naast de hoofdcategorieën die ik in de eerste weken heb leren onderscheiden, zijn er ook diverse subcategorieën aan te geven, waar ik grip op probeer te krijgen: bijvoorbeeld het verschil in rangen en beroepsgroepen binnen het bedrijf en de correlatie met soorten rugzak, tas of koffertje.

Een maffe baan, dat visiteren. Ik ben er per ongeluk ingerold via een uitzendbureau, maar ook deze baan verschaft me weer veel Leering ende Vermaeck.

Intussen ‘ken’ ik de meeste mensen als mijn eigen broekzak, sta ik mijn mannetje en heb in elk geval weer een overzichtelijke handtas, waarin alles een vaste plaats heeft. En vooral dat laatste is het beste wat deze baan me tot nu toe heeft opgeleverd.


16 reacties

Dees · 10 oktober 2004 op 10:02

Vrouwen en tassen… Nooit iets van begrepen. Grappige column. Wo sind die Kondomen, Ma3?

Wat gebeurt er eigenlijk als je iemand betrapt op het stelen van een Bic? Oneervol ontslag?

Grtz,

Dees

pepe · 10 oktober 2004 op 10:08

[quote]En vooral dat laatste is het beste wat deze baan me tot nu toe heeft opgeleverd. [/quote]

Nooit meer je autosleutels kwijt lijkt me voor jou geweldig!! Heerlijke column Ma3 😛 😛 😛

Louise · 10 oktober 2004 op 11:09

Heerlijk, deze column en je hebt me tijdens het lezen alle kanten op laten gaan.
In eerste instantie dacht ik: oh, ze hoeft niemand lijfelijk te controleren, valt reuze mee. Maar aan het einde was ik er absoluut van overtuigd dat het wel heel erg intiem was, om een vreemde te vragen de inhoud van zijn tas te laten zien.
En nu ga ik als de sodemieter mijn tas uitmesten; ik scoor namelijk graag hoog, waarmee dan ook
😉

Li · 10 oktober 2004 op 11:51

Spannend zo’n baantje en genant tegelijk…

Telepathie:-? toeval:-? Ook mijn tas ofwel ‘mijn plunjebaal’ is een vergaarbak van rariteiten. Toevallig heb ik over dit onderwerp een column geschreven voor in het plaatselijke sufferdje.

Kortom, ik scoor hoog op de schaal van CC:-P

Zwaai van Li

Mup · 10 oktober 2004 op 12:50

Helaas heb je gelijk wat betreft de score van de mannen. Zag dat aan boord, bij de dames was het zodra we een haven binnen kwamen, echt chaos. Mijn tas heb ik onlangs nog gecontroleerd, nadat ik mijn portemonnee gepakt had in een overvolle winkel, en mijn jongste telg riep: ‘Ma, je maandverband!’ 😮

Groet Mup.

melady · 10 oktober 2004 op 14:19

Heerlijke column Ma3anne!

[quote] Dat betekent, dat ze op mijn verzoek hun zakken moeten leegmaken[/quote]

Mijn verziekte geest denkt dan weer meteen aan andere zak(k)en.

Dat komt natuurlijk door die dozijn condooms.

Melady:-P

Anima · 10 oktober 2004 op 15:59

Leuk geschreven. 🙂
Ik beken dat ik eigenlijk altijd een soort van heuptasje meesleep omdat alles (boek, flesje water, schriftje, discman enz enz) niet in een handtas past. En ja, af en toe kom ik er verloren gewaande voorwerpen in tegen. Ik schuif aan bij CC dus. 😉

Groeten,
Anima.

Bakema_NL · 10 oktober 2004 op 19:42

Die mensen zien wij ook wel eens bij het verlaten van de winkel……..de gestapo worden ze liefkozend genoemd. En ze komen altijd als je laat bent en met zijn allen dus niet kan wachten om naar huis te gaan, dus geliefd zijn ze zeker niet. Dan kijken ze ook nog eens niet goed, want ik had al tassen vol mee kunnen nemen……misschien omdat ik van de leiding ben, maar die kunnen net zo goed stelen lijkt me.
Verder is het totaal overbodig, want de mensen kennen de trucjes en weten hun rechten ook verdraaid goed. Dus als ze al iets stelen dan word dat op het lichaam gedragen, fouilleren mag toch niet. En de jongeren zijn nog slimmer die geven de spullen gewoon af aan vrienden en bekenden die in de winkel lopen, zo gaat dat ook altijd met gestolen spullen van collega’s als er weer eens een kastje is gekraakt of jas is “gecontroleerd”. Helaas weggegooid geld. Maar daar denken de hoge heren anders over, die denken werkelijk dat het preventief werkt en dat het mensen wel laat nadenken om iets uit te halen……….het werkt tegenovergesteld, mensen worden inventief en ze gaan inderdaad denken dus, maar dan aan de wijze om “de gestapo” te omzeilen.
Niet dat ik er op tegen ben hoor, stelende mensen mogen wat mij betreft flink gepakt worden, het is alleen de onderschatte intelligentie waar ik moeite mee heb.
Wat de inhoud van die tassen betreft heb je helemaal gelijk, dat veel vrouwen niet krom lopen van al die benden begrijp ik niet.

Kees Schilder · 10 oktober 2004 op 22:25

Weer erg leuk geschreven Ma3anne

sally · 10 oktober 2004 op 22:57

Als we samen op pad zijn pleurt iedereen altijd alles in mijn tas.
Daarom sinds kort altijd een piepklein tasje bij me waar m`n pasje in zit en de autosleutels.
Bevalt me prima.
leuke column Ma3anne.
groeten Sally

ignatius · 11 oktober 2004 op 00:14

Leuke column. Lekker geschreven.
[quote]maar de mannen scoren over het algemeen aanzienlijk hoger ten aanzien van Netheid en Efficiency. Het valt me zwaar dit toe te geven, maar eerlijk is eerlijk. Ze vervoeren weinig overbodige ballast [/quote]
Dank u 😛

KingArthur · 11 oktober 2004 op 17:15

Met een glimlach gelezen!

Ma3anne · 11 oktober 2004 op 21:57

Dees: Nee hoor, er volgen eerst een paar waarschuwingen, maar ontslag kan uiteindelijk wel volgen bij herhaling.

Peep: sinds een paar dagen doet mijn autoslot het weer gewoon met een sleutel, dus ik kom de schroevendraaier terugbrengen zodra daar tijd voor is. Nu nog een nieuw slot op de voordeur en een keurig opgeruimde tas zien te houden en het leed is geleden. 😀

Louise: in het begin durfde ik amper in die tassen en zakken te kijken, zo genant vond ik het. Maar ook dat went. Je tas al uitgemest intussen? En hoe voelt dat? 🙂

Li: Die column van jou over dit onderwerp wil ik ook wel eens lezen. Komt ie hier, of stuur je hem op? heksen13@hotmail.com
Zwaai terug. 🙂

Mup: Toch maar tampons gebruiken dan. Die rollen lekkerder en verder over zo’n toonbank.

Melady: Ik heb de juiste terminologie nog steeds niet gevonden. Blijf het raar vinden om aan mannen te vragen of ze hun zakken leeg willen maken. 😀

Anima: Welkom bij de CC’ers.

Bakema: Het stelt inderdaad niks voor, maar toch schijnt er een preventieve werking vanuit te gaan. Ik merk het aan mezelf ook, dat ik toch altijd extra even nakijk of ik niet per ongeluk iets bij me heb dat me in de problemen kan brengen. En zo geven mensen ook wel eens spontaan gereedschappen af, die ze per ongeluk nog in hun overal hadden zitten. Maar visiteren is ook letten op bodytaal en sja, daardoor heb ik toch al een paar luitjes gesnapt, omdat ze zich vreemd gedroegen. Maar het systeem is beslist niet waterdicht. Daar heb je gelijk in.

Kees: dankje.

Sally: En waar laat je de rest van je spullen dan, die je mee wilt nemen? 😕

Ignatius: Het is een compliment in het algemeen hoor, maar graag gedaan. Waarom denk ik nu, dat jij ook altijd een hoop troep in je tas hebt?

King: Gelukkig maar, dat ik je een glimlach heb kunnen bezorgen in deze barre herfsttijden. 😛

pepe · 11 oktober 2004 op 22:16

[quote]sinds een paar dagen doet mijn autoslot het weer gewoon met een sleutel, dus ik kom de schroevendraaier terugbrengen zodra daar tijd voor is[/quote]

Hier roept een man vanaf de bank, dat je mag komen, maar bij binnenkomst je sleutels moet in leveren, je krijgt ze pas weer terug bij vertrek;-) hihi… ik zal je bed vast opschudden…

Ma3anne · 11 oktober 2004 op 22:30

Peep: Ik zal de sleutels braaf bij hem inleveren en jou een rit naar het politiebureau besparen. Dat van dat opschudden van het bed houden we erin. 😀

ignatius · 12 oktober 2004 op 12:37

[quote]Ignatius: het is een compliment in het algemeen hoor, maar graag gedaan. Waarom denk ik nu, dat jij ook altijd een hoop troep in je tas hebt?[/quote]
Hierover moet ik je toch echt even uit de droom helpen. Als er iemand een toonbeeld is van orde en netheid…Trouwens, zo bedenk ik me en dien ik in alle bescheidenheid toe te geven, het is dat de woorden netheid en efficiency, ordelijkheid zo je wil al zijn uitgevonden anders was het zeker bekend geworden als ignatiussen. In de trant van “zeg ignatius jij je kamer even op”. Of, “die tas ziet er ignatius uit”. 😉 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder