Ongelofelijk. Wat heb ik een teringhekel aan NieuwNieuws.nl. Een stel semi-intellectuelen die werkelijk alles op een niet te misstane humorvolle manier proberen af te kraken. Het is niet goed of het deugd niet. Wat een kudtsite. Ja, u leest het goed: een kudtsite. Het is namelijk heel grappig om erotische/controversiele woorden op een andere manier te spellen. Nueken, kleauten, heaumeau enzovoort. Hilarisch. U begrijpt, ik ben een groot fan deze (in mijn ogen té) populaire site. Het doorgaans niet onderbouwde azijngezeik van figuren als Lucasdelinkselul en ‘Die Hofstadgruppe’ is simpel en clichématig geschreven. Balkenende is Harry Potter, Wouter Bos een oma-hater, Moslims geitenneukers en Kluivert nog steeds een verkrachter. Waar het ook maar kan, worden open deuren met groot plezier ingegooid. Het beste voorbeeld hiervan zag ik per toeval vanavond. Een hoogstwaarschijnlijk jaloerse schrijver maakt bekend dat Kluun de winnaar is geworden van de NS-publieksprijs. Een terechte award – al is het maar omdat driekwart van Nederland het boek gelezen heeft. In plaats van het ‘harde nieuws’ in vijf regels op te tekenen -zoals het een echte nieuwssite betaamt – besluit de beste man eens zijn frustraties op het wereldwijdeweb te verspreiden. Het mag alom bekend zijn dat ten tijde van de ziekte van zijn vrouw Kluun zichzelf verloor in de drugs en vrouwen (immers, daar gaat het boek over en ik ga er voor de goede orde vanuit dat u bekend bent met dit pronkstuk. Anders heeft u onder een steen geleefd), en Nieuwnieuws besluit daar eens heerlijk gebruik van te maken:
[i]
“Raymond van de Klundert werkte in de reclame. Daar snoof hij veel en slikte hij pillen. Dat vond hij stoer want hedonisme was een gave levenshouding, dat doet namelijk iedereen in de reclame. Uiteraard bedroog hij voortdurend zijn vrouw. Raymond van de Klundert was dan ook een echte man, een hele hippe man. Pas toen zijn vrouw ziek werd besloot hij langer dan drie seconden over het leven te denken. Zo kwam hij tot de conclusie dat andere mensen ook gevoelens hebben, dat de wereld niet alleen om Raymond van de Klundert draait en dat het bestaan meer behelst dan snuiven en neuken. Voor de duidelijkheid: al voordat zijn vrouw ziek werd was Raymond van de Klundert een volwassen man. Tegenwoordig verdient hij geld dankzij de dood van zijn vrouw.”[/i]

Wat ontzettend makkelijk. Over meerdere lagen in een boek wordt niet gerept, maar dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het intelligentiequotient van de publicist. Typisch iemand met teveel vrije tijd, te weinig sociale contacten. Type Greenpeace-activist met een account bij een online-datingsite en een stille hoop ooit ontdekt te worden als columnist. Maar ja, de Nieuwe Revu belt niet zomaar, dus dan biedt NieuwNieuws uitkomst. Je moet je kwaliteiten ten slotte ergens ten toon kunnen spreiden. En dat je dan een misselijkmakende zin als ‘Tegenwoordig verdient hij geld dankzij de dood van zijn vrouw’ met een bobbel in je broek op je iMacje typt, is dan volledig goed te keuren. Dat er toevallig nog nooit een boek over borstkanker met als invalshoek een psychisch in de war zijnde, intelligente, vreemdgaande man-van is geschreven, dat doet er niet toe. Bijzaak. En dat het erg gevoelig en herkenbaar is kan in de kast worden gestopt. Het gaat om jou, alwetende schrijver. Mensen moeten jou kunnen waarderen. Dus schrijf je lezers lekker naar hun hoofden, krijg de lachers op je hand en wordt wereld beroemd op Internet. Dan kan je met een gerust hart gaan slapen in je eenpersoonsbed, met onder je kussen een verse Playboy en in de DVD-speler de nieuwste editie van ‘The Bangbus’. En kan je weer gaan hopen dat Imca je weer smst, zoals ze elke avond (automatisch) doet, voor slechts €1,10 per ontvangen bericht.

Domme rukkers


1 reactie

Dees · 21 oktober 2006 op 08:56

GeenStijl, NieuwNieuws, tsja, ik gruwel er soms van, maar lees het wel. Wat Kluun betreft moet ik de recensent wel een beetje gelijk geven. En de meerdere lagen in het boek vind ik behoorlijk overschat. Tuurlijk zit er een onderstroom van wanhoop en verdriet in, maar het is ook een slappe lul die Kluun, die bovendien nog eens kapitalen verdient met het inspelen op menselijke fascinatie met het slechte in een mens.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder