Googelen op zijn naam levert maar liefst drieëntwintigduizend hits op in 0,12 seconden. De eerste verwijst naar zijn eigen website www.everonjacksonhooi.nl , de tweede naar zijn baas RTL NL. Pas op pagina vier van de immens populaire zoekmachine wordt zijn naam voor het eerst in verband gebracht met de stichting Internationale Kinderhulp Nederland waar de jonge GTST-acteur, u beter bekend als ‘Bing’, sinds januari 2005 ambassadeur voor is. De Stichting waar Everon zich sterk voor maakt is een stichting zonder winstoogmerk. De stichting Internationale Kinderhulp Nederland is een onderdeel van de overkoepelende internationale organisatie ICC. International Children’s Care heeft wereldwijd 25 projecten lopen in maar liefst 18 landen en zorgt voor om en nabij de 1.350 weeskinderen en verlaten kinderen. Een van die landen is Roemenië, dat ligt in het hart van het nieuwe, maar arme deel van Europa.

Daar spelen kinderen dag en nacht op straat. Het dak boven hun hoofd is een lekkend riooldeksel. De beschutting is een stuk karton tegen de kou en een appel is daar goud waard in kleine kinderhandjes. De onschuld verstopt zich achter de boze blikken om de verschrikkingen van de boze mensenwereld te overleven. De glimlach van ’t kind is moe en gebroken door de dagelijkse strijd. Tranen van verbittering rollen boos en verdrietig over straat als een kapotgeslagen fles waarin de roes heeft geslapen.

Zij hebben dromen net als uw kinderen, maar leven voortdurend in een eindeloze nachtmerrie. Armoede tiert welig in ’t rond in de straten van Boekarest. De straatkinderen en wezen zijn na sluitingstijd van de winkels nog steeds in overvloed verkrijgbaar. De ijzige kou is dag en nacht hun beste vriend en de zon schijnt allang niet meer in hun jonge levens. Weinigen maken zich nog druk om het lot van die kinderen. Kinderen die niet onze taal spreken, maar wel voelen wat wij voelen en denken wat wij denken. Zij willen liefde, warmte en aandacht.

Wat zij vragen is een veilige omgeving, een dak boven hun hoofd en een volle buik als ze gaan slapen. Dat is nu binnen handbereik, maar er is veel geld nodig om alle kinderwensen in vervulling te laten gaan. Een kleine stichting als IKN weet bekende acteurs diep in hun ziel te raken. Na Everon Jackson Hooi kan de stichting nu ook rekenen op de inzet en steun van Joris Putman en Marly van der Velden. Jorris Putman heeft de rol van Morris vertolkt in GTST en heeft onlangs de tweede editie van ‘Dancing on Ice’ gewonnen. Marly schittert nog steeds als Nina, de rebellerende tienerdochter van Ludo Sanders.

Everon is zelf sinds ’97 betrokken bij de activiteiten van IKN. Hij had het eerst nog van horen en zeggen, maar heeft na zijn bezoek aan Roemenië zelf met eigen ogen kunnen zien en aan den lijve ervaren, dat de wereld daar een hele andere is dan van glitter and glamour, waar de acteurs en actrices van GTST, de nieuwe sterren van de Nederlandse televisie in schitteren. Een wereld, veel groter, realistischer en barbaarser dan de televisiestudio’s van Aalsmeer. Het leven daar is moeilijk en niet zo eenvoudig te bewandelen als de rode loper waar acteurs en actrices zich sierlijk op bewegen tijdens de filmpremières.

In de wees- en kindertehuizen van Roemenië staan weinig gillende fans achter de dranghekken, die hun idolen op de voet volgen voor een foto of handtekening. Daar is het Everon ook niet om te doen. Hij wil met liefde zijn naam verbinden en zich inzetten voor een goed doel als IKN. En dat maakt Everon Jackson Hooi naast succesvol acteur ook een goede ambassadeur, volgens ingewijden. Hij is niet alleen het gezicht van de kleine stichting aan het Willem Ruysplein in Zwijndrecht, maar hij zet zich voor de volle honderd procent in om de stichting het platform te geven die zij verdient.

Everon gelooft heilig in de missie van IKN en iedere vezel in zijn lichaam put daar kracht en energie uit om door te gaan met zijn missie. Op donderdag 5 april om kwart over vijf zendt de EO ‘Nederland Helpt’ uit. In de uitzending is voor de verandering een hoofdrol weggelegd voor de verlaten en weeskinderen van Roemenië, die uw warme aandacht en steun verdienen.

Voor meer informatie kunt u terecht op de site van de stichting http://www.intern-kinderhulp.org/


12 reacties

Turkishdelight · 11 april 2007 op 09:29

Hier kunnen we niet genoeg steun aangeven, goed dat je dit middels een goed schrijven wederom onder de aandacht brengt.
Met vriendelijke groet
Turkish delight

Anne · 11 april 2007 op 10:39

Mooi initiatief, goed dat je er hier aandacht voor vraagt.

KawaSutra · 11 april 2007 op 11:03

Prima initiatief Scepsis. We moeten niet overal sceptisch tegenover staan. Jammer dat je hem niet onder Actualiteiten ingezonden hebt, dan was deze column waarschijnlijk nog op tijd voor de uitzending geplaatst.

[quote]Tranen van verbittering rollen boos en verdrietig over straat als een kapotgeslagen fles waarin de roes heeft geslapen.[/quote]
Je weet het dagelijkse leed indringend te beschrijven. Mijn complimenten.

dave2006 · 11 april 2007 op 11:14

Sluit me aan bij de bovenstaande reacties Scep! Mooi initiatief en goed geschreven. Ga zo door!

.dave

pally · 11 april 2007 op 12:41

Goed geschreven, Scepsis over een broodnodig initiatief.

groet van Pally

Ronaldjecas · 11 april 2007 op 13:01

Heerlijke info column met een boodschap en goed geschreven…

arta · 11 april 2007 op 14:54

Goed en pakkend geschreven!
🙂

SIMBA · 11 april 2007 op 15:22

Prima, informatief stukje!

Kathy · 11 april 2007 op 19:15

Super stukje!!

Scepsis · 11 april 2007 op 19:36

Mijn dank voor de mooie, betekenisvolle woorden. De uitzending is inmiddels geweest en nu online te bekijken.

Nederland Helpt met Everon Jackson Hooi

http://player.omroep.nl/?aflID=4337332&md5=73820f2c985967b7bb9f1e0938a75af5

pepe · 12 april 2007 op 14:54

Aan dit soort acties kan niet genoeg aandacht gegeven worden. Goed gedaan deze column.

Mup · 12 april 2007 op 16:16

Sterk informatief stuk, met dank voor de extra verwijzing naar de internet-site,

Groet Mup.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder