Het wordt bijna genant. Iedere moslim die bereidt is om zijn identiteit bij het grof vuil te zetten wordt warm onthaald. Vlaggen gaan uit, ballonnen worden de lucht in gelaten, alle deuren worden wijd opengezet. Hafid Bouzza, Said El Haji, Naima El Bezaz, Ebru Omar worden door uitgevers knuffelend onthaald met een bakje koffie en een verse punt appeltaart. ‘De Nederlanders’ zijn dol op Moslims die tot het besef zijn gekomen dat het atheisme zo gek nog niet is. Als dank moeten de Marokkanen die ‘succesvol’ geintegreerd zijn hun hele identiteit, hun hele culturele bagage, hun hele vorige leven dat werd gekenmerkend door harde klappen van hun man tot geestelijke mishandeling door de ouders moet tot in detail worden beschreven om vervolgens verworpen te worden door de schrijver. Huilend op de schouder van de autochtoon zal deze allochtoon niet buiten de boot vallen. Alle middelen worden ingezet om de uit hun verband gerukte schrijfsels tot literatuur te verheffen.

Ayaan Hirsi Ali en Ahmed Aboutaleb klimmen de politieke ladder door fel uit te halen naar hun eigen achterban. Achterban is een zwaar woord. Waarschijnlijk huilen beiden iedere dag om het feit dat ze niet blank zijn geboren. Hirsi Ali bestrijdt het fanatieke anti-vrouwenbeleid van de islam door een film te maken met naakte vrouwen beklad met koranteksten. Mijn oog heeft al vele pro Ayaan acties gespot op straat van dankbare uitgebuite moslimvrouwen voor wie Ayaan meent op te komen. :s De meeste vrouwen in vrouwen opvanghuizen zijn vrouwen die geen plek hebben om naartoe te gaan bij echtelijke ruzies. Vrouwen die uit Marokko worden gehaald zijn meestal alleen in Nederland en hebben geen familie en vrienden. Vandaar het feit dat deze opvanghuizen vol zitten met Marokkaanse en Turkse vrouwen. Nederlandse vrouwen en Marokkaanse/Turkse vrouwen hebben hun vrienden/familie om op terug te vallen. Ayaan misbruikt deze cijfers om aan te geven dat de islam een reden geeft aan zielige mannetjes om hun vrouw te slaan. Er zijn genoeg Nederlandse mannen die hun vrouwen slaan. Alleen rennen deze vrouwen niet naar opvanghuizen. Als Ayaan werkelijk geinteresseerd was in het leed van de moslimvrouw dan zou ze er alles aan doen om importbruiden op te leiden en tot volwaardige burgers te transformeren.

Als (ex)-directeur van Forum riep Ahmed Aboutaled om het kwartier dat Marokkaanse raddraaiers het land uit gegooid dienen te worden. Als je je niet kunt gedragen dan moet je je biezen pakken en in de woestijn gaan wonen.
In de jaren ’60 zijn onze analfabete ouders van een kale berg geplukt om hier in de mijnen, de kassen en fabrieken te gaan werken. Er is geen enkele aandacht besteed aan de ontwikkeling van deze mensen. Het enige recht wat ze hadden was om zich kapot te werken. Als ze daardoor vervroegd in de AOW komen doordat ze lichamelijk uitgebuit werden, lees je met hoofdletters in de krant “Marokkanen vaker in de AOW dan autochtonen”. Duhhhhh….
En dan komt Aboutaleb met zijn briljante oplossing om de Marokkaanse schoffies het land uit te gooien. De reden dat deze jongens zo zijn geworden wordt totaal genegeerd. Schilderswijken worden volgegooid met arme Marokkaanse gezinnen die in een straal van 5 km geen autochtoon kunnen bekennen. Nederlandse taalles is een luxe die alleen voor prinses Maxima weggelegd lijkt te zijn. Gezinnen met soms meer dan vijf kinderen die opgroeien in wijken die totaal zijn verwaarloosd. Beide ouders kunnen geen goed Nederlanders praten. De jongeren worden vaak overal heen gesleurd om als tolk te dienen, de hele administratie wordt gedaan door de kinderen. En dan als er een paar van deze jongeren de stress thuis niet meer aan kunnen en de straat op gaan en foute dingen dan, dan dienen deze jongeren keihard afgestraft te worden……

Het moslim zijn is niet de oorzaak van de problemen. De meeste Marokkaanse jongeren zijn geen praktiserende moslims. Het echte probleem schuilt in het feit dat de maatschappij ze geen kans biedt om hogerop te komen zonder dat ze daarbij hun identiteit kunnen behouden.


13 reacties

Ma3anne · 11 maart 2005 op 13:43

Nou nou nou. Begin je ineens toch te jammeren en te klagen en de slachtofferrol aan te nemen. Jammer.

Mijn ouders hebben ook geen opleiding genoten en zich hun hele leven sufgewerkt om het hoofd boven water te houden. Ik kwam ook niet uit het milieu waar het gewoon was om jezelf als meisje te ontwikkelen, maar was je voorbestemd voor een dienende functie in je gezin. Ik ben niet de straat op gegaan om te rotzooien en mijn frustraties uit te leven.

Ik zat op school ook tussen kinderen uit rijke milieus en voelde vaak ook de verschillen met thuis en de thuizen van mijn vrienden. Er werd vaak gevraagd wat mijn vader deed en dan kreeg ik een etiketje opgeplakt, waar ik ook niet blij mee was.

Zeuren en jammeren helpt niet. Wanneer je iets wilt bereiken, autochtoon of allochtoon van de ‘next generation’, dan zul je niet moeten afwachten en mensen de schuld geven die jou niet helpen, dan zul je toch echt zelf de handen uit de mouwen moeten steken.

Ik ben voor een dubbeltje geboren en heb nooit het kwartje bereikt, maar heb mezelf gelukkig kunnen ontwikkelen zoals ik graag wilde. Met vallen en opstaan en veel tegenslagen. Maar het is me gelukt allemaal, wat ik wilde. Dat kwartje bestaat toch niet meer en het dubbeltje is twee keer zoveel waard geworden inmiddels. En dat klopt.

Martijn · 11 maart 2005 op 14:01

Top!

Groet Martijn 😀

archangel · 11 maart 2005 op 14:29

[quote]Mijn oog heeft al vele pro Ayaan acties gespot op straat van dankbare uitgebuite moslimvrouwen voor wie Ayaan meent op te komen.[/quote]

😀 Deze opmerking is mij uit het hart (dat klopt in een sarcastische inborst) gegrepen 😀

Schrijf zo door! Ik ga niet eens mijn gebruikelijke gemekker over stijl en spelling van stal halen want de vorm is hier stukken minder belangrijk dan de inhoud.

Michaël

Mosje · 11 maart 2005 op 19:22

Genant of niet. Jij bent hard op weg om knuffelallochtoon van ColumnX te worden musti.
😉

Bakema_NL · 11 maart 2005 op 20:58

Je begon redelijk hier, maar nu laat je dan toch jezelf zien………….jammer…en dat bedoel ik anders dan dat jij als onderwerp neemt in je column.
En sinds wanneer is een Marokkaan geen blanke, technisch gezien………fout, fout, fout.
Er zijn wel degelijk Hollandse vrouwen die naar opvanghuizen rennen.
En de maatschappij biedt genoeg jongeren de kans hogerop te komen. Toegegeven, het is vaak moeilijker voor hen, maar daar zouden juist krachtigere persoonlijkheden uit moeten ontstaan. Helaas is dit in de meeste gevallen niet aan de orde en zijn het nog altijd die mensen zelf die het verpesten………ik heb met nogal wat van hen gewerkt en heb er velen zien gaan door wantoestanden van diverse aard en onder hen ook best een aantal die een goed stel hersenen hadden en een goede opleiding deden……..kwam ook niet door thuis trouwens, het lag echt aan henzelf.

Uiteraard hebben de Hollanders het gedaan. 🙂

Louise · 11 maart 2005 op 21:52

Hoewel je enorm overtuigend kunt schrijven, ga je nu wel heel erg kort door de bocht.
Er zijn triest genoeg veel probleemgezinnen in Nederland, maar probleemgezin is geen synoniem voor Marokkaans gezin.
Ik denk zelfs dat als je de statistieken erop los zou laten…

Raindog · 11 maart 2005 op 23:12

Hoe extreem vermoeiend ik het ook vind, een aantal opmerkingen.

[quote] ‘De Nederlanders’ zijn dol op Moslims die tot het besef zijn gekomen dat het atheisme zo gek nog niet is. [/quote]
Even kijken, Nederlander zijn staat voor jou dus min of meer gelijk aan atheïsme begrijp ik hieruit. Maakt dat ons allen dan afvalligen misschien? Het zou in ieder geval voor mij veel verklaren.

[quote]Ayaan Hirsi Ali en Ahmed Aboutaleb klimmen de politieke ladder door fel uit te halen naar hun eigen achterban. [/quote]
Deze opmerking bewijst m.i. de stelling dat de islam (het vermogen tot) zelfkritiek vrijwel volledig ontbeert, wat misschien wel het belangrijkste kenmerkende verschil is in vergelijking met andere religies danwel het atheïsme.

[quote]De meeste vrouwen in vrouwen opvanghuizen zijn vrouwen die geen plek hebben om naartoe te gaan bij echtelijke ruzies. – ….. – Vandaar het feit dat deze opvanghuizen vol zitten met Marokkaanse en Turkse vrouwen. Nederlandse vrouwen en Marokkaanse/Turkse vrouwen hebben hun vrienden/familie om op terug te vallen. [/quote]
Dit is een heel sterk punt. Als het punt waar zou zijn, is het een overtuigende indicator voor een volledig mislukte integratie. Ik denk dat de waarheid meer te maken heeft met de klappen en de bedreigingen die deze vrouwen tot hun gericht krijgen. Het zou een mooie boel zijn als blijf-van-mijn-lijf huizen de buurthuizen van Turkse en Marokkaanse vrouwen zouden zijn zoals je hier min of meer stelt.

[quote]Als ze daardoor vervroegd in de AOW komen doordat ze lichamelijk uitgebuit werden, lees je met hoofdletters in de krant “Marokkanen vaker in de AOW dan autochtonen”.[/quote]
Pijnlijke fout maak je daar. Ik ken niemand in dit land die vervroegd in de AOW is gekomen. Misschien bedoel je de WAO, die regeling, oorspronkelijk voor hen die niet konden werken en later tevens voor hen die niet wilden werken. Bijvoorbeeld omdat ze de Nederlandse taal niet machtig waren.

Je laatste alinea durf ik niet eens te citeren. Vol van zelfverkozen slachtofferschap en natuurlijk is alles de schuld van de Nederlandse maatschappij. Islam als religie zal inderdaad niet snel het probleem hoeven zijn; islamitische cultuur is dat zonder meer en in de kern draait dat enkel om het principe van scheiding van kerk en staat, dat gekke verschijnsel, dat men in geen enkel islamitisch land kent, m.u.v. van Turkijke, met dank aan Ataturk. Ik denk niet dat er ooit sprake kan zijn van integratie eer bepaalde bevolkingsgroepen zich eens wat meer gaan realiseren dat Nederland hun thuisland zou moeten en ook kunnen zijn, en dat om dat te bereiken er misschien andere banden losgelaten of verbroken zullen moeten worden. Helaas is dit ook meteen het wrede dilemma van ‘de moslim’, wiens identiteit ondeelbaar en onvervreemdbaar aan de umma verbonden blijft. Zeg me daarom niet dat het niet om religie gaat. Het heeft er alles mee te maken.

En omdat je een aantal mensen in dit stukje behoorlijk te kakken hebt gezet ook daarvoor nog wat tegenwicht: hulde aan de helden en heldinnen die strijden voor een volwaardige emancipatie van de moslimgemeenschap in Nederland. Lang leve de heldin Ayaan! De toekomst is ten eerste in handen van gematigde krachten binnen de Islam, wanneer zij gezamenlijk besluiten hun krachten te bundelen en zo hun plaats in de wereld en in de Nederlandse maatschappij op te eisen. Een plaats die er wat mij betreft en gelukkig nog steeds voor heel veel anderen nog steeds is. Ten tweede ligt zo’n toekomst in handen van de vrouwen. Bijvoorbeeld doordat zij niet meer naar BVML-huizen hoeven te vluchten. Persoonlijk denk ik tenslotte dat de rol van vrouwen hierin de factor is die het meest van doorslaggevend belang is. Vrouwen als Ayaan en bijvoorbeeld ook heel veel Marokkaanse moeders die een erg zware taak hebben binnen hun gezinnen waarin machismo de norm is. Marokkaanse jongeren zijn vooral slachtoffer van zichzelf en hun traditionele culturele achtergrond. Ik zou willen zeggen: rijst op!

pepe · 11 maart 2005 op 23:17

Of ik het met je eens ben, dat is niet zo van belang.
Je hebt jouw mening/beleving hier duidelijk neer geschreven, knap!!

Ik ken het geloof van de moslim niet.
Ook denk ik dat elk geloof er zijn eigen draai aan geeft als het in het voordeel is van de persoon die er in gelooft. Maar misschien ben ik nu wel kort door de bocht.

Sterke column

Dees · 12 maart 2005 op 08:07

De andere kant van ‘het’ verhaal, kernachtig verwoord. Je hebt absoluut een punt en de stijl om het te onderstrepen. Alleen dat al maakt het voor mij een goede column!

viking · 12 maart 2005 op 09:04

Wij Hollanders zijn altijd al goed geweest in slavendrijverij en onderdrukking. Om te ontdekken dat ons trotse en nijvere volkje net zo’n vuile handen heeft als, laten we zeggen de Duitsers in WOII, hoeven we slechts een paar honderd jaar terug in de tijd te gaan. We deden er dan misschien iets langer over dan onze Oosterburen maar het resultaat en het leed was er niet minder om.
Dus als je ons wil verwijten dat wij ook anno 1900-nogwat onze zielen hebben besmuikt met uitbuiting van jouw voorouders, kan ik alleen maar mijn hoofd buigen en zeggen dat ik mij plaatsvervangend schaam.

Verder kan ik me dan ook helemaal niet vinden in wat je schrijft. Ik denk dat iedereen namelijk een kans maakt. Een kwestie van mentaliteit. Ik ben zelf, zoals velen, met helemaal niets begonnen en heb juist door mijn achtergrond en uiterlijk al heel wat keren de deur in mijn gezicht gesmeten gekregen. Toch heb ik volgehouden en heb bereikt wat ik bereiken wilde.

We snappen allemaal best dat de drempel voor de gemiddelde moslim, als gevolg van vooroordelen, nog wat hoger ligt, maar hou alsjeblieft op met dat eeuwige gezwelg in tragedie.

Vooroordelen, hoe fout dan ook, bevatten vaak een kern van waarheid. – De mening van een beetje doortastend Moslim over een goddeloos varken als ik liegt er ook niet om dus laten we elkaar geen mietje noemen. – Hou eens op met dat gekanker en [i]doe[/i] iets! (Géén bommetje).

musti · 12 maart 2005 op 15:48

Het slachtofferschap is niet voor mij weggelegd. Binnenkort heb ik mijn universitaire graad op zak. Alles wat ik wil bereiken, ben ik ook van plan om te bereiken.

Respect voor iedereen die een andere mening is toegedaan dan mijzelf.

Niet iedereen is echter zo sterk en intelligent als de hoogvliegers onder de MRKNN. Juist door ze te veroordelen en afstand te houden, jaag je deze jongeren in een isolement.

Anyway, iedereen weet wat de problemen zijn. Laten we wat liever tegen elkaar zijn ;* Al die bullshit

viking · 12 maart 2005 op 19:54

[quote]Laten we wat liever tegen elkaar zijn[/quote]
Kom hier… knuffel!

Wayan · 13 maart 2005 op 12:43

Ik ben het volkomen eens met Raindog.

Mijnheer Musti zal in de nabije toekomst een universitaire graad behalen, maar hij zal in bijzijn van zijn ouders zijn hoofd wel tegen de grond slaan om de wrede Allah te aanbidden. Een Allah die iedereen die niet in hem gelooft onherroepelijk voor eeuwig laat lijden in de hel.

De Griekse auteur Kazantzakis schreef over het christelijk geloof (katholiek zowel als protestants als Grieks-orthodox) dat er iemand aan het wenen was in de hemel en God vroeg die mens waarom hij weende. Die mens antwoordde dat hij weende omdat er zoveel tranen waren in de hel.

Ook heb ik ooit in een zigeunerkerk in Hongarije een ikoon gezien waarin Christus ten hemel vaart met Judas op zijn rug.

Begrijp mij goed : ik ben atheist, maar ik wil enkel aantonen dat vergevingsgezindheid menselijk en dus goddelijk is.
Een eeuwige straf is niet aanvaardbaar dus Allah zit daar fout.

Wat islam betreft : hier in Indonesië (het land met de meeste islamieten ter wereld, ongeveer 190 miljoen moslims) wordt 87 procent van de moslima’s besneden, en dat gaat van het puntje van de clitoris er af snijden tot de hele clitoris wegsnijden.
En dit in naam van de islam !

Ook verbiedt de Indonesische wetgeving dat niet-islamieten huwen met islamieten. 1 van beide moet zich bekeren tot de islam. (ceremonie in de moskee)
Een moslima mag niet huwen met een katholiek of een protestant, tenzij die kerel zich ook bekeert tot de islam (inbegrepen besnijdenis van de man)

Atheïsme is verboden bij wet en strafbaar met 1 jaar gevangenis. Elke inwoner van Indonesië moet in God geloven en 1 van de volgende godsdiensten volgen : islam, katholiek, protestant, hindoe, boeddhisme, Chinese voorouderverering.

Er bestaat een wet op burengerucht (bijvoorbeeld na 22:00 uur luide muziek spelen) maar dat geldt niet voor de moskee. Om 4:00 ‘s morgens komt de stem van de muezzin, versterkt door 10.000 watt, iedereen oproepen tot het gebed.
Gelukkig heb ik hier in Bali geen last van die geluidsoverlast want Bali is het enige Indonesische eiland waar 90 procent van de bevolking Hindoe is.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder