Koffie, we hebben zin koffie. Mijn collega Annemarie en ik zoeken naar een terrasje vlakbij de Tweede Kamer. Over ruim een half uur hebben we een afspraak met Mirjam Sterk van het CDA en we willen nog het één en ander doornemen. ,,Zullen we hier gaan zitten,” wijst Annemarie en we staren naar een chique terras dat is ingericht met rietlook meubilair en zwarte satijnen kussens. ,,Haagse kak. Dat gaat ons budget te boven, ” twijfel ik en probeer de getallen op de koffiekaart te ontcijferen. Bovendien ligt het terras in de schaduw. Aan de overkant is een plein met daarop een zonovergoten terras. ,,Voor niets gaat de zon op. Hier gaan we zitten,” knikken we elkaar toe.

Het is een sjofel terras met in het midden een groene houten keet die de naam La Piaza draagt. Het lijkt alsof de tafels en stoelen uit het grofvuil zijn gevist. De bruine vlekken op de verschoten rode stoelkussens kunnen van koffie, thee of cola maar net zo goed van iets anders zijn. We maken elkaar misselijk door te veronderstellen dat de kopjes er net zo smoezelig uitzien. Dat vieze tandeloze mannetjes aan de rand van de koffiekopjes hebben gesabbeld. Bij het woord vieze mannetjes, komt er plotsklaps een kerel tevoorschijn. Hij sloft naar ons tafeltje om de bestelling op te nemen. Zijn grijsbruine slierthaar is achterover geplakt met flinke klodders vet. Grijze stoppels bespikkelen zijn grauwe kaken. Gebit, wijs- en middelvinger zijn geelbruin gerookt. Kale vale schoenen smeken om een likje verf en zijn theelepelvingernagels vragen om een schaar. Alleen zijn streepjesoverhemd is smetteloos. Onder de indruk van zijn verschijning bestellen we twee koffie. ,,Groot of klein,” rochelt de man. ,,Groot,” roepen wij stoer. Vijf minuten later komt onze ober aangesjokt met twee theeglazen die zijn gevuld met bruin en warm vocht. Het lijkt op thee met een koffiesmaakje of andersom. Alsof we de hoofdprijs hebben gewonnen, knalt hij een beduimelde suikerpot op tafel. Gelukkig gebruiken we allebei geen suiker. Voor de zekerheid wrijven we de rand van het koffietheeglas schoon en barsten in lachen uit.

Na een half uurtje vragen we om de rekening. Nu is het de beurt van de vieze man om te lachen. ,,Dat is dan 8 euro,” grijnst hij. We staren elkaar verbijsterd aan. Daar kopen we minstens vier pondspakken koffie voor. De man verblikt of verbloost niet en grist het tientje uit de hand van Annemarie. We geven geen fooi en gissen hardop wat La Piaza betekent. ,,Pleinpenoze. Flessentrekkers. Ladelichters?” Ontdaan schuifelen we langs het chique terras waar de zon inmiddels uitbundig schijnt. We graaien de koffiekaart van tafel waarop met sierlijke letters staat geschreven: ‘Koffie Verkeerd met appelgebak € 3, 95.’

Troost, we zijn toe aan bakkie troost!

Categorieën: Diversen

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

16 reacties

arta · 11 juni 2007 op 08:50

Heerlijke column om te lezen bij een bakkie koffie! (uit zo’n pondspak van 2 euro, waar heb jij dat euroteken op jouw toetsenbord zitten, trouwens??)
🙂

*edit*: Gevonden!(tnx to Pepe)€€€€€€€€€€€!!!

pepe · 11 juni 2007 op 09:00

[quote]‘Koffie Verkeerd met appelgebak € 3, 95.’ [/quote]

En die verkeerde koffie had je net op;-)

Heerlijke Li-maandagochtendcolumn.

Ma3anne · 11 juni 2007 op 09:19

Maar je houdt er wel een leuke column aan over. Niks verkeerds aan. 😀

Mosje · 11 juni 2007 op 11:01

Leuk Li-stukje! Waarbij ik moet opmerken dat de inleiding geheel overbodig is.

SIMBA · 11 juni 2007 op 13:13

😆 schijnt bedriegt.

Prlwytskovsky · 11 juni 2007 op 17:12

Staat me zo iets bij dat ik deze al eens ergens gelezen heb, maar waar?

WritersBlocq · 11 juni 2007 op 17:45

Wat een bak! Goed geschreven Li, dat vieze mannetje, whègh!! En dan fantaseren over wie er aan je kopje heeft gelurkt. Nog nooit in mij opgekomen, maar vanaf nu dagelijkse prik, vrees ik. Behalve bij de plastic bekertjes op werk. Bij water heb ik ook al zo’n associatie. Een vriend van mij zei ooit: “Je drinkt veel water Paulus. Dat spul, gadver, daar neuken de vissen in.” Nu heb ik er wéér een frustratie bij, bedankt hè!

Li · 11 juni 2007 op 17:50

[quote]Staat me zo iets bij dat ik deze al eens ergens gelezen heb, maar waar?[/quote]

Zou best kunnen prlw.
Ik profiteer namelijk van mijn eigen columns. 😀
Anders is het plagiaat.

Li

Quinn · 11 juni 2007 op 17:56

😆 Hollandse zuinigheid… Hij is leuk, Li 🙂

KawaSutra · 11 juni 2007 op 20:45

Was je een beetje in de bonen Li?

Mup · 11 juni 2007 op 23:20

[quote]Koffie, we hebben zin koffie.[/quote]

Ik mis de ‘in’,

[quote]we zijn toe aan bakkie troost![/quote]

en de ‘een’

Maar wel een lekkere zo bij een bakkie:-)

Groet Mup.

Li · 12 juni 2007 op 00:56

Een 10 met een griffel voor jou Mup. Plus een :kus: van de juffrouw. Ik kopieerde en plakte de ongecorrigeerde conceptversie en jij bent de enige die dat door had. :oeps: Of misschien Kawa ook een beetje, maar dat weet ik niet zeker.

Li

Bitchy · 12 juni 2007 op 13:27

Haagse Kak ten voete uit! 😉

Heerlijke column!

WritersBlocq · 12 juni 2007 op 21:25

@ Mup en Li
:lol:Ik zag zelfs niet in de quotes, moest ze 2 x hagtop leise!

KawaSutra · 12 juni 2007 op 23:10

@WB: [quote]Ik zag zelfs niet in de quotes, moest ze 2 x hagtop leise![/quote]

Hagtop leise WB!

klapdoos · 12 juni 2007 op 23:24

Ik hoefde het niet hargtop te lezééé want ik zag het direct al, maar wat zijn enkele foutjes op een leuke colum, je weet toch wat er bedoelt wór!!
Groeteh uit eentje die 30 jaere in dehaaeg heb gewoont….
groet van leny

Geef een reactie

Avatar plaatshouder