Mijn beurt om te koken. Ik weet niet wat erger is, koken of het meer vrouwlijke kokkerellen.
Mevrouw Schilder wil een preischotel vandaag.Wat is er in Godsnaam misgegaan in haar leven. Of de mijne nu ik bij een groenteboer sta om prei te kopen.
Prei! Om te beginnen ziet het er al niet uit. Met die rare witte stengels van onderen.
Ziet er uit alsof ze gebukt gaan onder een chronische bladvlekkentyfus. Ik vermoed dat ze ook onder de bladluis zitten.
Persoonlijk zit ik liever uren naar couscous met makreelcarbonade te kijken dan één seconde naar dat mislukte onkruid. Ik heb mij laten vertellen dat hommels (hoofdzakelijk aardhommels) die het op de nectar van een prei hebben voorzien, onmiddellijk in een stuip vallen.
Er schijnen al miljoenen hommels gesneuveld te zijn op die manier en toch trappen ze er weer elke keer in. Ze worden ook niet voor niets kloothommels genoemd.

Groenteboer vraagt wat ik wil en ik wijs hem op een kist met prei. Hij haalt er een paar uit en strijkt er voorzichtig met zijn vingers over. Nog even en die prei komt klaar.
‘Kijk,’ zegt groenteboer.’Zomerteelt. Lekker voor een schotel.’
‘Zomerteelt?? Man, je weet niet waar je over lult. Dat spul stinkt naar beschimmelde gastendoekjes. Volgens mij is die prei eerder van de inteelt.’
‘Tja,’ zegt groenteboer. ‘Je kunt het altijd nog als droogboeket in je plee hangen.’
Een groenteboer met humor. Zie je maar weinig tegenwoordig.

‘Heb je nog ideeen over een bak-en braadwijze voor deze kudtplant?,’ vraag ik.
Hij legt de prei op de toonbank en strijkt er weer overheen. Dan pakt hij een hakmes:’kijk, zo maak je hem klaar,’ en hij hakt het brok vergif aan mootjes.
Dat zie je vaker tegenwoordig. Dan kijken boerenlullen als hij teveel naar die kokhalzende idioten met lekkende neusgaten zoals die Jamie Oliver die gillend van ellende een teen knoflook te lijf gaat.
Boerenlullen als mijn groenteboer denken dan dat ze dat ook kunnen. En inderdaad lukt het aardig, hij hakt het topje van zijn middelvinger mee.

Nadat hij uitgegild is bedank ik hem vriendelijk voor de demonstratie en loop met een bebloede prei de deur uit.

Afijn:

PREISCHOTEL OP EEN BEDJE VAN SPONTAAN GELOOSD GROENTEBOERBLOED:

Ingrediënten
•1 duopak aardappelschijfjes (700 g)
•1 zak gesneden prei (300 g)
•250 ml kookroom light
•2 tenen knoflook, geperst
•2 theelepels gedroogde Provençaalse kruiden
•100 g geraspte kaas jong
•1 schaal gekruide worstjes (275 g)
•4 theelepels bloed van een verse groenteboervinger


12 reacties

Ma3anne · 7 augustus 2010 op 08:58

Het moet niet gekker worden, Kees. Nog effe en we hebben Herrie op CX.

Prlwytskovsky · 7 augustus 2010 op 09:39

Ik heb me slabbetje al om, dus kom maar op met die schotel.
Leuke invalshoek Kees. Is dit deel-1 ???

DACS1973 · 7 augustus 2010 op 10:25

Een preister d’r op plakken en gewoon doorgaan alsof er niks gebeurd is.

arta · 7 augustus 2010 op 11:57

Hahaha, dát zijn nog eens recepten!

Dees · 7 augustus 2010 op 15:00

yummie 😀 nu nog een groenteboer vinden met genoeg vingers om eraf te hakken.

Ontwikkeling · 7 augustus 2010 op 16:57

[quote]…..zoals die Jamie Oliver die gillend van ellende een teen knoflook te lijf gaat.[/quote]
:hammer: :hammer:
Was u een bietje over de kook? 😀

LouisP · 7 augustus 2010 op 18:21

Kees,
leuk stuk..

gr.
Louis

Grumpy-old · 7 augustus 2010 op 19:49

Mooie passie koken . Zeker ook mijn passie wel. Maar zo had ik nog nooit naar prei gekeken :wave:
Voedsel dat stemt tot nadenken

Smolderke23 · 8 augustus 2010 op 00:21

Bijna vegetarisch. Op die gekruide worstjes na dan.

En de bereidingswijze?

Mien · 8 augustus 2010 op 00:57

Kan bijna niet wachten op het vervolg.
Dat wordt stinken Kees, nietwaar?

Mien pruttelt van prei

Kees Schilder · 8 augustus 2010 op 12:07

Dank voor de reacties

pally · 9 augustus 2010 op 15:10

Leuk sanguin recept, Kees. Kan zien dat jij koelbloedig bent 😀

groet van Pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder